1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Héber-magyar szótár

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Tel Aviv
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félbőr
Oldalszám: 528 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Héber  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Regiszteres kiadás.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szótár szerkesztésénél szem előtt tartottam a magyarajkú zsidóság különböző rétegeit. Ezt a szótárt eredményesen forgathatja a kezdő, aki a nyelv alapelemeiben akar tájékozódni és az, aki a... Tovább

Előszó

A szótár szerkesztésénél szem előtt tartottam a magyarajkú zsidóság különböző rétegeit. Ezt a szótárt eredményesen forgathatja a kezdő, aki a nyelv alapelemeiben akar tájékozódni és az, aki a mindennapi nyelv ismeretén már túljutott és most a régi és új héber irodalom alkotásait akarja megérteni. Olyan kézikönyvet igyekeztem kihozni, amelynek segítségével az olvasó eljut a héber nyelv mélyebb megértéséhez.
A szótárban összegyűjtött szavak, szóképek, sajátos kifejezések és szállóigék segítségével az olvasó megismeri a héber nyelv lelkét.
Célom, hogy a szótár a mindennapi élet követelményeivel szemben betöltse feladatát. Ezért elsősorban a mai izráeli héber nyelvben használt szókincsre fordítottam gondot. Az olvasó megtalálja ahéber szavakat úgynevezett használati formájukban és ezért nyelvtani tudás, illetve a héber gyökrendszer ismerete nélkül is tájékozódni tud a könyvben.
Beiktattam a szótárba az ige-alakok különböző formáit, a héber személy- és helységneveket, Izráel helységneveit, nem utolsó sorban pedig azt a rengeteg új szót és kifejezést, amelyet az újjáéledt héber nyelv szült az elmúlt félévszázad alatt.
A teljességre való törekvésemben a szakmai és technikai szakértők egész seregének munkáját vettem segítségül. Súlyt helyeztem arra, hogy a szótár külső formájában, a betűk és a nyomás tisztaságában, valamint a papír minőségében is kielégítsen minden igényt.
A kezdeményező lépés dr. Elijáhu Jesurun (Szabó Ödön) natanjai gimnáziumi tanár érdeme, aki éveken át gyűjtötte a szótár alapanyagát. Az ő műve volt a szótárban előforduló címszavak jórészének első megfogalmazása is. A kézirat szerkesztésében résztvett még Simon Sároni iskolaigazgató. Ezt az anyagot a jeruzsálemi és a budapesti akadémiák legújabb kiadványainak alapján átdolgoztam s az irdodalmi források, valamint az izráeli élő héber nyelv szókincsével kiegészítettem.
Köszönetet mondok Avigdor Hammerininek, aki a szótár egész anyagát felülvizsgálta. Hálával tartozom az "Új Kelet" szerkesztőinek, dr. Marton Ernőnek és Schön Dezsőnek, akik munkám sikeres kivitelezését elősegítették. Végül köszönetet mondok a Hápoél Hámizráchi nyomdavállalat vezetőinek, Berlin és Lévi uraknak, továbbá a "D'fusz Széfer" vezetőinek, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdkeében, hogy a szótár hibamentesen és tetszetős köntösben jelenjék meg. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv