1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az 1941. évi népszámlálás 5.

Lakóház- és lakásadatok községek szerint

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat-Magyar Országos Levéltár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 477 oldal
Sorozatcím: Történeti statisztikai kötetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hazai népszámlálások nagy történeti statisztikai értékekkel is bíró adatanyagából a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára és Dokumentációs Szolgálata és a Magyar Országos Levéltár először... Tovább

Előszó

A hazai népszámlálások nagy történeti statisztikai értékekkel is bíró adatanyagából a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára és Dokumentációs Szolgálata és a Magyar Országos Levéltár először /1960-ban/ egy régi adatforrás, az 1784-1787. évi népszámlálás addig még nem publikált községi eredményeit közölte.
Ezt követte az 1941. évi népszámlálás községenként! adatait közreadó két kötet. Közülük az első 1975-ben a foglalkozási statisztika községi eredményeit hozta nyilvánosságra. A második 1976-ban a főbb demográfiai adatokat tette községi bontásban hozzáférhetővé. Az utóbbi adatanyagot egyébként a Központi Statisztikai Hivatal eredetileg már 1947- ben kiadta, de igen kis példányszámban; adatai amúgy is az ország átmenetileg megnagyobbodott területére vonatkoztak és az akkori közigazgatási beosztásnak feleltek meg. A harmadik kötet az országos demográfiai és foglalkozási végeredményeket foglalta össze, majd a negyedik kötet ezeket az adatokat közölte törvényhatóságonkénti bontásban.
A mostani kötet az 1941. évi népszámlálás során begyűjtött lakóház- és lakásadatokat közli községenként! bontásban.
Az 1941. évi népszámlálás e kötetének nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban szükséges megemlíteni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 1941-ben a korszerű követelményeknek megfelelően a korábbiaknál szélesebb körű és behatóbb népszámlálást szándékozott végrehajtani. Az ennek megfelelően elkészített feldolgozási terveket azonban - a második világháború eseményei következtében - csupán részben lehetett megvalósítani. Az alapvető községi feldolgozások ugyan túlnyomórészt elkészültek, mégpedig a külterületi adatfeldolgozással egyetemben; a mélyebb összefüggések megismeréséhez szükséges - az un. vállalati, termékenységi, a többszörösen kombinált demográfiai és foglalkozás-demográfiai, valamint a különböző társadalmi-gazdasági rétegek lakásviszonyaira vonatkozó - feldolgozások nem készülhettek már el.
Az ilyenképpen erősen csonka adatanyagból a Központi Statisztikai Hivatal különböző közleményeiben /Évkönyv, Zsebkönyv, Negyedévi Közlemények, Helységnévtár, Statisztikai Szemle stb./ legalábbis a főbb eredményeket még a háborús években közreadta /részben azonban csak előzetesen/, de végleges formában a tervezett népszámlálási kiadványsorozat egyetlen kötete sem jelenhetett már meg. /A demográfiai adatok 1947. évi közzététele előzetes jelleggel történt./ Az öt kötet tehát hézagpótló.
1941 óta több szempontból lényeges változás következett be a lakóház- és lakásviszonyokban. Ezeknek a változásoknak a felméréséhez az 1941. évi népszámlálás - minden hiányossága ellenére - nélkülözhetetlen alap, az adatanyag közzétételének ez a legfőbb oka. Vissza

Tartalom

ELŐSZŐ 5
I. AZ ADATOK ISMERTETÉSE 6
II. AZ ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ
FŐBB SZEMPONTOK 22
Népszámlálási időpont és terület 22
A kötet táblázatainak területi részletezése 22
A kötet adatainak forrása 23
A fogalmak magyarázata 24
III. TÁBLÁZATOK
1. A lakóházak főbb adatai 2
2. A lakások főbb adatai 148
3. A lakások főbb adatai lakásnagyság szerint 288
HELYSÉGNÉVMUTATŐ 447
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv