1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

XVI. századi magyar orvosi könyv

Szerkesztő

Kiadó: Erdélyi Tudományos Intézet
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 655 oldal
Sorozatcím: Monumenta Transsilvanica
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: A kötet a szokványos XVI. századi betűjelekkel, helyesírással íródott. Német nyelvű összefoglalóval. Néhány kihajtható melléklettel. Sárkány-nyomda r.-t. műintézet nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

BEVEZETÉS.
A XV-XVI. században a humanizmus által felébresztett kritikai szellem a tudományos gondolkodás területén messzeható forradalom csíráit hintette szét.
A kriticizmus az antik irodalom... Tovább

Előszó

BEVEZETÉS.
A XV-XVI. században a humanizmus által felébresztett kritikai szellem a tudományos gondolkodás területén messzeható forradalom csíráit hintette szét.
A kriticizmus az antik irodalom összehasonlító szöveg-vizsgálatán nevelődött. Ez az ártatlannak látszó filologizálás azonban átcsapott az emberi kritika számára - az egyház felfogása szerint - tilos vallási térre is, amikor a bibliát tette vizsgálata tárgyává s ez által a reformációnak s hovatovább éppen a hitújítás legszélsőségesebb eszméinek vált egyik felidézőjévé. De a kritika szelleme nemcsak a vallást s általában a ma szellemtudományoknak nevezett studiumokat mozdította ki tekintélyi érvekkel körülbástyázott középkori helyzetéből, hanem útját egyengette a modern természettudományi gondolkozásnak is.
A renaissance és a humanizmus az embert állította érdeklődésének középpontjába. Fokozott figyelemmel fordult tehát minden olyan studium felé, mely az emberrel, vagy az emberi élet színterével, a természettel foglalkozott.
A humanista tudós azonban még főképpen filológus, akkor is, ha különös vonzalmai szerint a természettudományok avatott ismerője. Itt, az újkori tudományosság hajnali derengésében, még elmosódnak a határvonalak szellem- és természettudományok között. A humanista tudós: polihisztor, aki filozófus, történész, fizikus, orvos s megannyi más egy személyben. Sok fajta tudományát régi írásokból, könyvekből meríti. Szobatudós, akit még megköt az írott szónak szinte mágikus tisztelete s pulpitusán fóliánsok fölé hajolva természettudományi kérdésekre is spekulatív módszerekkel keres feleletet. Az ébredező tudományos kételkedés, csak lassanként vezeti el annak felismeréséig, hogy természettudományi igazságként csak az fogadható el, amit a tapasztalati ismeretek szentesítenek s különösen az olyan gyakorlati tudomány, minő az orvosi, ismereteit szinte csakis empirikus módszerrel gyarapíthatja. Vissza

Tartalom

Bevezetés V
Az első rész tartalomjegyzéke 431
A második rész tartalomjegyzéke 476
A harmadik rész tartalomjegyzéke 518
A negyedik rész tartalomjegyzéke 557
Az ötödik rész tartalomjegyzéke 599
A hatodik rész tartalomjegyzéke 648
Auszug aus der Einleitung 651
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv