1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági megújulás a kereskedelemben, a vendéglátásban és az idegenforgalomban

Jubileumi tudományos ülésszak a főiskola fennállásának 25 éves évfordulójára

Szerző

Kiadó: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 415 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
1. szekció
Gazdálkodás a kereskedelemben
Andicsné dr. Horváth Judit: Árverseny a ruházati kereskedelemben6
dr. Barancsi Éva: A kereskedlemi vállalatok készletgazdálkodásának néhány jellemzője10
dr. Barta Árpád: A stratégiai tervezés elmélete és gyakorlata a belkereskedelemben13
Dervarist Mónika: Az Amfora Kereskedelmi Vállalat készleteinek elemzése ABC-analizissel17
Filák Józsefné: Gazdálkodás és érdekeltség a Centrum Áruházaknál20
dr. Halla László: Gazdálkodási problémák az alkatrészkereskedelemben23
dr. Kiss László: Anarchia jelek a termékforgalmazásban (Az élelmiszer és vegyiáru kereskedelem tapasztalataiból)23
dr. Lengyel Attila: Az adóreform és az árak néhány összefüggése29
Penz András: Új üzemeltetési formák, látszat és valóság31
Sándorné dr. Szennyessy Judit: A vállalati piacképesség néhány kérdése36
Sókiné dr. Nagy Erzsébet: A gazdálkodás kritikus pontjai a termelőeszköz kereskedelmi vállalatoknál36
dr. Starcsevics Imre: Merre tartson az élelmiszerkereskedelem? (Lehetőségek és dilemmák a vállalati gazdálkodásban)42
Szabó Gusztáv: Készletelemzés számítógépes táblázatkezelő rendszerrel a Vénusz Ruházati Kereskedelmi Vállalatnál47
Szlancsik Pálné: Az új üzemeltetési formák működésének hatása a Békéscsaba és Vidéke Áfész gazdálkodására49
2. szekció
Gazdálkodás a vendéglátásban
Bence Gábor: A korszerű személyi és professzionális számítógépek alkalmazása a szerződéses és hagyományos vendéglátóipari ügyviteli rendszerben54
Csepeli Lajos: Az élőmunka hatékony felhasználásának lehetősége és utjai a vendéglátásban56
dr. Edvi József: A vállalati jövedelemszabályozás 1988. évi változásának főbb elvei58
dr. Herner Ernő: Az adóreformból következő kereskedelmi vállalati feladatok60
dr. Horváth Ákos: A szállodaipar várható helyzete a következő években62
dr. Keresztúri Ferenc: A vendéglátóipari üzletprofilok és üzlettípusok osztálybasorolási szinvonala ellenőrzésének tesztrendszerű kidolgozása65
Simon Andrásné dr.: A szerződéses vendéglátó üzletek irányitásának és vezetésének problémái67
Szemrédi József: Hungária Szálloda és Étterem Vállalat külföldi vállalkozásai69
3. szekció
Idegenforgalom
dr. Csizmadia László: A falusi turizmus74
Csók Csaba: Az idegenforgalmi tudományos munka és képzés nemzetközi áttekintése78
dr. Gellai Imre: A gyógy-idegenforgalom helyzete és aktuális problémái80
dr. Jenkei László: Az idegenforgalmi hivatalok problémái83
dr. Matern Margit: Stratégiai döntések előkészítésének módszerei az idegenforgalomban84
dr. Menyhárt Ádám: A kempingturizmus szerepe idegenforgalmunkban87
Menráth István: A szociálturisztika választási lehetőségei88
Mundroczó Györgyné dr.: A magyarországi aktív idegenforgalom fejlődési tendenciái, különös tekintettel a tőkés relációra89
dr. Sándor Imre: Magyarország image-nak alakulása a minőségi turizmusban résztvevő vendégek véleményének tükrében91
Sárdi Gyula: Az ifjúsági turizmus időszerü problémái96
4. szekció
Marketing
Ausch Béla: A "Mamma" hálózat piaci létjogosultsága, fejlesztésének távlatai (a Szivárvány Kereskedelmi Vállalat tapasztalatai alapján)100
Bauer András: A marketing információrendszer fejlődése103
Bérczi Béláné: A Német Szövetségi Köztársaságban tett tanulmányút tapasztalatainak adaptációs lehetőségei105
Botta Melinda-Ligeti Mária-dr. Czékényi Csaba: Döntéselőkészítés rangsorolásos módszerrel107
dr. Csepregi Miklós: "Reklám az emberért"110
Hamburger Béla: A reklám dísz- és diszfunkciói114
Havasi Raymond: Az OFOTÉRT új, középtávú reklámstratégiája118
dr. Kandikó József: Verseny és együttműködés a reklámban120
dr. Lengyel Emőke: Komplett konyhe - komplett piackutatás123
Neményiné dr. Gyarmathy Margit: A divatnak is szüksége van marketingre125
dr. Sivó Gábor: A TEK tevékenység továbbfejlesztésének lehetőségei az ipari-kereskedelmi együttműködések területén128
Steiner Oszkárné dr.: A marketing alkalmazásának szükségessége és akadályai az élelmiszergazdaságban131
dr. Szabó László: A kiskereskedelmi piackutatás problematikája134
5. szekció
Üzemszervezés a kereskedelemben
Cseh Erzsébet: Számítógépes adatfeldolgozás problémái a nagykereskedelmi vállalatoknál138
dr. Egri Tamás: Nagyvárosok agglomerációs körzeteinek értékesitési megoldásai, problémái140
dr. Gál József: A fővárosi kereskedelem helyzete, az időszerű fejlesztési feladatok143
Gyurkó Lajosné dr.: A kereskedelmi üzemszervezés aktuális feladatai144
Horváth Jenő: A számitástechnika és a személyi számitógép helye, szerepe társadalmunkban, ezen belül a kiskereskedelemben148
dr. Kincs István: Vagyonbiztonság a kiskereskedelemben150
Ligeti Mária-dr. Czétényi Csaba: Operációkutatási módszerek felhasználása gazdasági döntések előkészitésében, személyi számitógépes realizációk153
dr. Pásztor György: Motiváció és magatartás a kereskedelmi szervezetek vezetésében156
dr. Rajnai Rudolf: Az emberi tényező szerepe a kereskedelmi vállalatok szervező munkájában159
dr. Selmeci Lajos: Kiskereskedlemi hálózat regionális fejlesztése. Vonzás szerepe a hálózat elhelyezésénél162
Tomcsányi István: Az élelmiszerek áruutánpótlásának kritikus elemei165
6. szekció
Szervezési és technológiai kérdések a vendéglátásban
Endrődy Gábor: Különleges rendezvények szervezése170
dr. Ferenci György: A gyermekétkeztetés egyes táplálkozás-élettani és szervezési megoldásai173
Haris György: A létszám, a hatékonyság és munka kérdései egy osztrák magánszállodában178
dr. Ináncsy Miklós: A budapesti Húskereskedelmi Közös Vállalat szerepe a fővárosi vendéglátás ellátásában179
dr. Martos György: Műemlékek vendéglátóipari hasznositásának lehetőségei182
Mohácsi Ferenc: Szerkezetátalakitás a vendéglátás üzelethálózatában187
Nagy László: Villamos üzemi nagykonyhai sütő-főző készülékek vizsgálata a célszerű teljesítménygazdálkodás tükrében195
dr. Rigó János: A hazai kórházi élelmezési üzemek fejlődése az elmúlt 10 év során198
dr. Sajó János: A szervezetfejlesztés szerepe a vállalati gyakorlatban203
dr. Sass Veronika. A vendéglátó vállalatok irányitási rendszere208
Somogyi Jenő: Szállodaiparunk nemzetközi kapcsolatairól212
Szikoráné Ladoméry Cecilia: A kórházi élelmezési üzemek energia felhasználására ható speciális tényezők217
dr. Szűts Tivadar: Az ételkészités energiaigényét befolyásoló tényezők hatásintenzitása220
Tárnoki László: Az újszerű hálózati bérezési rendszer a Taverna Belvárosi Szálloda és Vendéglátó Vállalatnál223
7. szekció
Áru és minőség
dr. Buzás Gizella: Élelmiszerfogyasztás és az áruválaszték összefüggése230
dr. Dömölki Ferencné: Az élelmiszer áruismeret szerepe a kereskedelmi minőségellenőrzésben232
dr. Geri István: Számítógéppel támogatott minőségelemzés235
dr. Huszay Gábor-dr. Horvay Anna: Az árutest, mint a fogyasztói tájékoztatás fontos eszköze237
dr. Kerekes Sándor: Minőségvizsgálatok - minőségpolitikai döntések240
Kulifai József: Az áruösszehasonlitások módszertani problémái a pezsgők minősitése példáján242
Medvéné dr. Szabad Katalin: Az árunyilvántartás jelenlegi helyzete hazánkban244
dr. Mócsy Ferenc-Polgárné Májer Ildikó: Áruminőség, minőségvédelem, áruismeret a kereskedelemben247
dr. Róth András: A minőség fejlesztése a felhasználók igényei alapján251
dr. Simon Pál: Ipari termékek minőségösszehasonlitó vizsgálatai254
8. szekció
Táplálkozástudomány
dr. Borszéki Béla: Az ásványvizek biológiai értéke, különös tekintettel a nyomelemekre264
dr. Hajdú István: Néhány gondolat az alkoholfogyasztásról266
dr. Kádas Lajos: Közétkeztetés-ételminőség268
dr. Lindner Károly: Információval az étlapokon a helyes táplálkozás és a diéta biztositására271
Nagy Lászlóné dr.: A serdülők mikroelem fogyasztásának értékelése, összehasonlitó elemzése274
dr. Német Miklós-Tóth Ildikó: A kimélő étkeztetés helyzete és a jövő feladatai, különös tekintettel a szolnoki tapasztalatokra278
dr. Novotny Tibor: Az élelmiszerkereskedelme és a vendéglátás időszerű élelmezés-egészségügyi kérdései283
Sándor Dánes: Melegszendvicsre és salátára alapozott ételbár választék kialakitásának lehetőségei286
dr. Zajkás Gábor: Az étrendi kezelésről288
9. szekció
A gazdaság tulajdonviszonyai és emberi tényezői
Gayerhosz István: A fogyasztói érdekvédelem helyzete, szerepe a vendéglátásban a jelenlegi gazdasági viszonyok között294
Grosser János: A szakszervezetek helye, szerepe az új gazdasági környezetben297
Horn Miklós: Gondolatok a szocializmus tulajdonviszonyairól. (Tézisek és hipotézisek a szocialista tipusú tulajdonviszonyok jellemzőiről és fejlődési tendenciáiról)298
Jenei Györgyné dr.: Gondolatok a gazdaságpolitika és a társadalompolitika összefüggéséről302
Kardos Jánosné dr.: Kereskedői erkölcs - fogyasztói erkölcs305
dr. Nagy Rózsa: Gondolatok a szocialista tulajdon és elsajátitási viszonyok területi értelmezéséhez307
dr. Orosdy Béla: Gondolatok a kereskedelem történelmi kategóriájáról309
Sándorné dr. Horváth Erika: A szociálpolitika és vállalati összefüggései314
dr. Sebők Éva: A szerződéses üzemeltetés néhány sajátossága és ellentmondása316
10. szekció
Szakképzés
dr. Asbóth Artúr: A Belkereskedelmi Továbbképző Intézet és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola együttműködése a képzésben és a továbbképzésben322
dr. Bellér Endre: A MKKE-n folyó tanárképzés fejlesztésének néhány pedagógiai problémája324
dr. Bata Imréné: A lélektan tanitásának szerepe a hallgatók általános és szakmai műveltségének, kultúrájának emelésében327
dr. Csillag Zsuzsa: Emberi tényező - szakképzés329
dr. Csizmadia László: Az idegenforgalmi szakképzés helyzete a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán332
dr. Czétényi Csaba-Ligeti Mária: Személyi számítógépek a matematika oktatásában335
dr. Erőry István: A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola hallgatóinak fizikai teljesitőképességéről339
Glatz Tamás-Pintér Éva-Rákoczi Piroska-Szerb Gábor: Szakmai elvárások a felsőfokú idegenforgalmi szakképzésben341
Gyarmathiné dr. Tamás Anna-dr. Kovács Katalin: A megváltozott gazdasági és társadalmi körülmények hatása a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola áruismereti oktatására344
Gyöngyössy Istvánné dr.: Adalékok a felsőfokú kereskedelmi szakoktatás történetéhez Magyarországon347
dr. Havasy György-dr. Rácz Albertné: Egyes informatikai eszközök (személyi számitógép, video, audiovizuális eszközök) felhasználása a főiskolai oktatásban és perspektivái350
Horn Miklós: A kereskedelmi szakképzés közgazdasági tartalma356
Kaszás Kálmán: Szakképzés a CENTRUM áruházaknál359
Nagy Zsolt: A tanárképzés hasznosithatósága363
dr. Pásztor György: Vállalkozási gyakorlat - új elemek a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola képzésében367
Sattler Katalin: Személyiségformáló gyakorlatok a gazdasági szaktanárképzésben371
Werner Györgyné dr.: Háztartás-fogyasztás-kereskedelem-oktatás373
Zsolnay Gábor: A tanitás-tanulás folyamatának módszertani kérdései a középfokú vendéglátóipari szakképzésben376
11. szekció
Az idegen nyelv oktatása a szakképzésben
Gyöngyössy Istvánné dr.: Gondolatok az irásbeliség "rehabilitálása" ügyében384
dr. Hidasi Judit: A nemzetközi gazdasági tárgyalások nyelvi vonatkozásai387
dr. Magyar Miklós: Gondolatok az idegen nyelvek oktatásáról az MKKE képzéskorszerűsitése kapcsán388
Mekis Zsuzsanna: Az általános nyelvi elemek szerepe a szaknyelvoktatás megalapozásában390
Nemes Zsuzsa: Szaknyelv, beszélt nyelv, motiváció392
dr. Pongrácz Judit. Szóváltástól a tárgyalásig395
dr. Radványi Tamás: Vizsgák és tudásszintmérés nyelvoktatásunk gyakorlatában399
dr. Surányi Lajosné: Csoportmunka és pármunka a nyelvórán. Nyelvi játékok402
Szitnyainé Gottlieb Éva: Pszicholingvisztikai problémák a nyelvoktatásban404
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv