1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Univerzális bankrendszer és a különleges pénzügyi intézmények

A tanulmánykötet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudomány Kar Közgazdasági Intézete szervezésében 1997. október 2-3-án megtartott "A magyar bankrendszer fejlődése az EU és a svájci bankrendszer tükrében" című konferencia anyagai és előadásai alapján készült

Szerkesztő

Kiadó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Közgazdasági Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1997 őszén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Közgazdasági Intézete konferenciát szervezett a magyar bankrendszerről. A Svájci Tudományos Alap és a Phare támogatását... Tovább

Előszó

1997 őszén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Közgazdasági Intézete konferenciát szervezett a magyar bankrendszerről. A Svájci Tudományos Alap és a Phare támogatását élvező tanácskozás azt kívánta bemutatni, hogy hová fejlődött a rendszerváltás óta a magyar pénz- és tőkepiac.
Számos ilyen rendezvényre került sor az elmúlt években, mi hát az, ami megkülönbözteti ezt a konferenciát az összes többitől?
Talán az, hogy ezúttal nemcsak a kereskedelmi bankokról volt szó, hanem az úgynevezett különleges pénzügyi intézményekről is.
Természetesen elsősorban azt vizsgáltuk, hogy hogyan fejlődött a magyar kereskedelmi bankrendszer szolgáltatásaiban, szabályozottságában a rendszerváltás óta, mennyire áll készen a gazdaság előtt álló feladatok finanszírozására, milyen a szektor versenyhelyzete, mind belső, mind külső tekintetben. Külső versenyhelyzeten a nem banki, a tőkepiac egyéb szereplői által támasztott versenyt értem, de természetesen gondolhatunk a külföldi pénzközvetítők versenyére is.
Utalhatunk például arra, hogy az utóbbi időben a magyar vállalatok forrásszükségletüket igen jelentős részben direkt külföldi eladósodás útján elégítik ki, tehát köszönik, nem kérnek a magyar bankok hitelkínálatából. Ez komoly figyelmeztetés a bankszektornak, s egyben a hagyományos devizapolitikai probléma módosulását is jelenti. Nem az állam járul ily módon hozzá a gazdaság külföldi eladósodásához, hanem a vállalati szektor. Ez egyrészt megnyugtathat, a vállalkozók ugyanis egzisztenciálisan függenek a hitelvisszafizetéstől, a bürokrácia azonban közvetlenül sose, másrészt viszont nagyobb odafigyelést igényel a monetáris politika irányítói részéről.
A konferencián elhangzott előadásokból kirajzolódott a hazai tőkepiac dinamikus fejlődése, amely ha még nem is érhette el a nyugat-európai, például a svájci tőkepiacok méreteit, önmagához képest viharos előretörést mutatott. Megjegyzendő, éppen a „válságszelek" előtti csúcseredmények tükröződtek a konferencián elhangzó adatokból. Mindenesetre a tőkepiaci közvetítők fejlődése komoly kihívást jelentett a bankok számára. Ezt érzékeltették a bankok helyzetét jól ismerő felügyeleti szakemberek megnyilvánulásai is.
Elemezték az előadók a lakossági banktevékenység változását, a szövetkezeti bankrendszer intézményi fejlődését, a vállalatfinanszírozásra koncentráló bankok üzletpolitikáját. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet is összegezte véleményét a végbement fejlődésről. Egybehangzó volt az értékelés: óriási a haladás, ha a kezdetekkel, a kétszintű bankrendszer létrejöttét megelőző időszakkal vetjük egybe a mai helyzetet. Vita valójában csak egy kérdés körül bontakozott ki, s ez a privatizáció volt. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
A bankrendszer 1997-ben 11
A magyar bankrendszer, piaci és üzleti lehetőségek 19
Lakossági bankügyletek Magyarországon 30
A jelzáloghitel-intézet és a jelzáloglevél Magyarországon 46
Értékpapírpiaci befektetési lehetőségek Magyarországon, az értéktőzsde kialakulása, működése és a KELER Rt. 61
Állami szerepvállalás az exportösztönzésben, a finanszírozásban és a hazai exporthitel-biztosítás 79
Hitelgarancia-intézmények Magyarországon és a Hitelgarancia Rt. működése 97
Lakás-takarékpénztárak Magyarországon 106
A kockázati tőke és szerepe Magyarországon 124
Magyar Fejlesztési Bank Rt. és a Bankcsoport tagjai 140
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Univerzális bankrendszer és a különleges pénzügyi intézmények Univerzális bankrendszer és a különleges pénzügyi intézmények

A borító megtört.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
19 pont kapható
Kosárba
konyv