1.035.406

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Győri Márton

Festmények/Paintings - Katalógus

Grafikus
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Katalógus. Színes reprodukciókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Győri Márton fiatal kora ellenére már elismert művész. Sok kiállításon szerepeltek művei, melyekből jónéhányan ma már magángyűjtők falait díszítik. Sikere nem véletlen: ragyogó színei, nagyszerű,... Tovább

Előszó

Győri Márton fiatal kora ellenére már elismert művész. Sok kiállításon szerepeltek művei, melyekből jónéhányan ma már magángyűjtők falait díszítik. Sikere nem véletlen: ragyogó színei, nagyszerű, kiegyensúlyozott kompozíciói azonnal megnyerik a tetszést. Ami azonban igazán megragadja a nézőt az az őszinteség, a sodró dinamizmus és szenvedélyesség, mely személyiségét is jellemzi és amely uralkodik minden egyes művén.
Képei az absztrakt expresszionizmushoz köthetők, melynek lényege éppen a művész lelki és hangulati állapotának közvetlen kifejezése. A művész megszabadul mindenféle akadémikus hagyománytól, szabályosságtól és szabadon, olykor erőteljes gesztusokkal, a festéket vastag rétegben viszi fel a vászonra. Az egyes ecsetvonások jól érzékeltetik a gesztus erejét, intenzitását és közvetítik a művész indulatait, érzelmeit. A kép tehát alkotás pillanatait érzékelteti a nézővel, aki így a kreáció, a művészi teremtés folyamatában nyer betekintést.
Ilyenfajta expresszivitás nem túl gyakori a magyar festészetben: talán a XX. század első harmadának koloristái vagy a 80-as évek újfestészetének képviselői között találjuk meg előképeit. Az elődök iránti tiszteletét fejezi ki Győri Csontváry-hajó című képével. Csontváry Koszkta Tivadar színhasználata, festményeinek átszellemítettsége példaképül szolgál a fiatal művész számára. Győri művén a kép alsó részének világoskékje a tengert, felső sárgás része a partot jelentheti. Az íves, vízszintes vonal a hajó, a függőleges az árbóc lehet. A kép közepén látható színmezők pedig a "rakományt" jelenthetik, azaz, ha az élet tengerére és azon hajózó emberek toposzára gondolunk, a rakomány mindaz a szellemi érték, emlékezet és tudás, amit egy-egy ember összegyűjt és utódaira hagyhat. Azért a feltételes mód, mert mégiscsak absztrakt képről van szó, melytől távol állnak a konkrét ábrázolások. A formák, foltok, színek inkább csak utalnak a konkrét tárgyakra.
Az aktuális áramlatokról való függetlenség nála tudatosan vállalt művészi attitűd. A festészet számára életprogram, erről tanúskodnak leírt gondolatai is. "Nem adhatok mást, csak mi lényegem" - mondja Lucifer Madách művében. Győri Márton sem tud mást festeni csak, amit szenvedélye, belső lobogása diktál. Nem bújik álarcok, szerepek mögé. Lendülete, őszintesége minden nyitott személyiséget magával ragad. Vissza

Fülszöveg

"Minden ecsetvonás mögött, légyen az absztrakt vagy a festő belső lényegéből fakadó ábrázoló részlet, ott bújik a morál, a moralitás kérdése. Ha ezt a művész nem méri fel, a munkája eredménytelen lesz."

"Kijelentésekről van szó, az én állításaimról. A színes, expresszív absztrakt folt, a gesztus festészet örökérvényű vállalásáról. (...) Én az életemet tettem fel erre a festészetre, és hajthatatlanul hiszem, hogy e mögött az egyszerűnek tűnő festészet mögött olyan megkerülhetetlenül fontos, alapvető morális, esztétikai alapkérdések várnak felfedezésre, megfejtésre, melyek mindannyiunk életét, kulturális alapállását meghatározhatják."

Győri Márton
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv