1.035.370

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Pest megyei evangélikus iskolák története

Különlenyomat

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szentendre
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 153 oldal
Sorozatcím: Studia Comitatensia
Kötetszám: 26
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különlenyomat. Német és szlovák nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Szívemhez két evangélikus népiskola nőtt életem során. A mendei evangélikus népiskolában kezdtem el elemi tanulmányaimat. 1945 szeptemberében az édesapám - aki a gyülekezet... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Szívemhez két evangélikus népiskola nőtt életem során. A mendei evangélikus népiskolában kezdtem el elemi tanulmányaimat. 1945 szeptemberében az édesapám - aki a gyülekezet lelkésze volt - nemcsak apaként vezetett be a sok ismert és ismeretlen gyerek közé, hanem úgy is mint aki az első hetekben a tanítónk volt. Amikor azonban az írás-olvasás kezdő lépései lett megtennünk, már Ábry Klára tanítónő vezette a kezemet, hogy a ceruza grafitja egyre jobban betűhöz hasonlító görbét rajzoljon. Több évtized után is, ha nagyon szépen próbálok írni, ezek az első betűk jelennek meg kezem alatt a papíron, melyek sokban hasonlítanak Klári néni betűihez.
Nem volt ez az iskola sohasem gazdag. 1945 szeptemberében azonban ki-ki a maga hoz széken ült, s akinek fiókos „hokkedlija" volt az asztal, azt már sokan irigyelték. Télen minden gyerek az iskolai felszerelése mellett apróra hasogatott fát vagy kukoricacsutkát hozott, hogy legyen mivel alágyújtani az egy-egy napra kimért szénadagnak.
Sohase felejtem el azokat a kedves szerepeket, amelyekkel Mikulásra, karácsonyra, hű készült az iskola. Az ünnep tiszteletére olyan jelenetek előadásával készültünk, amit szülei az érdeklődők jelenlétében adtunk elő. Évente egyszer - a népes publikum „örömére" hosszabb mesejátékot is betanultunk és előadtunk. Ilyen volt a feledhetetlen Kacor király is. Tanítónőnk ekkor mutatta meg, hogyan lehet királyi palást az aranysárga sötétítő függöny, s miként díszíthet előkelő „hölgyet" a horgolt terítő, hogyan lehet angyal ruhája a földig érő hálóing, s a k bajusz és szakáll is jól állt „a megöregedett" kisiskolásokon.
Emlékszem, amikor Geér mester (a gyülekezet asztalosa, s a falu koporsókészítője) a karácsonyi szünetben a helyszínen gyártotta az iskola új padjait, mert a háború elvitte a régieket.
A vizsgák idején, júniusban pedig az iskolások apraja-nagyja nyárfalevélből „fonta" az falára felerősített lombkoszorút, melyet mezei virágokkal díszítettünk. így készültünk a napra a tanteremmel együtt. A vizsga napján bevonult a terembe az iskolaszék - ez a gyülekezet presbitériuma volt -, ám eljöttek a szüleink is. Kipirultan, s már a nyár örömeit tagjainkban érezve olvastunk, számoltunk, s feleltünk a feltett kérdésekre.
Visszagondolva arra a három esztendőre, amit az evangélikus népiskolában tölthette mindig kedves emlékem marad. Amikor harmadikos voltam, feleségem a másodikba járt, öcséim pedig elsősök voltak. Ugyanabba a tanterembe jártunk, s Klári néni volt a tanítónk.
Az államosítást 9 éves fejjel értem meg. Az állami iskolában összekeveredtek a katolikus evangélikus gyerekek, s nekem ettől kezdve szinte végig az általános iskolában csak katolikus tanítóim voltak. Nem kívánom vissza senkinek azt a kort, amikor az egyházellenesség összekapcsolódott az evangélikus-ellenességgel is. Ebből a „vegyesből" nemcsak tanáraimon múlott tanult ember lehettem!
Akkor, amikor tanulója voltam a mendei evangélikus népiskolának, nem ismertem a ír Ma sem tudok róla mindent, de többet, mint korábban. Sikerült megtalálnom az első tanítók neveit. Tudom, hogy leánygyülekezeti iskola volt, ami nem mindig jelentett előnyt. 1924-ben azonban anyagyülekezet lett a mendei egyházközség. Ettől kezdve a gyülekezet maga gondoskodott lelkészről, tanítóról, lelkészlakról és iskoláról. Vissza

Detre János

Detre János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Detre János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv