1.035.479

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómia a magyar-román határ mentén

Termékspecialitások Arad, Békés, Csongrád és Temes megyében

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-306-207-4
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, a temesvári Bánáti Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem, az Orosházi Gazdakör, a Romániai Magyar Gazdák Arad Megyei Egyesülete valamint a Bánsági... Tovább

Előszó

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, a temesvári Bánáti Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem, az Orosházi Gazdakör, a Romániai Magyar Gazdák Arad Megyei Egyesülete valamint a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében pályázatot nyert négy határmenti megye (Arad, Békés, Csongrád és Temes) jellemző és hagyományos gasztronómiai termékeinek, hagyományőrző és kulturális rendezvényeinek, valamint a térség vendéglátóhelyeinek összegyűjtésére, bemutatására. A gyűjtemény összeállításakor természetesen nem törekedhettünk teljességre, de a tematikus összeállításnál igyekeztünk az egyes megyék hasonlóságait és különbségeit egyaránt bemutatni. A nyomtatott kiadvány terjedelmi korlátai miatt feltétlenül ajánljuk olvasóinknak a projekt honlapjának (www.federto.hu) meglátogatását. Az elektronikus verzió bővebben, és folyamatosan bővülő formában mutatja be a projekt eredményeit magyar és román nyelven egyaránt.
A projekt megvalósítói bíznak abban, hogy akik kezükbe veszik ezt a könyvet, sok hasznos információt szereznek a szabadidő eltöltéséhez, a térség vállalkozói pedig könnyebben találnak partnereket. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a Bánáti Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem a kiadványt a vidékfejlesztés és a falusi turizmus oktatásában segédanyagként kívánja felhasználni. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 9
ARAD MEGYE 11
Áldófalvi szilvalekvár 11
Almás béles 12
Bárányaprólék 13
Bográcsos 14
Csöröge 15
Diós-mákos bejgli 16
Disznósajt 17
Disznótoros hagymás sült vér 18
Fűszerpaprika 19
Garassai pálinka 20
Gölődin leves 21
Házi kolbász 22
Házi tészta 23
Hideg hájas 24
Hurka 25
Juhtúró 26
Juhtúrós puliszka 27
Kisiratosi disznópörkölt 28
Kisiratosi lakodalmas savanyú leves 29
Kocsonya 30
Korhelyleves 31
Krumplipogácsa 32
Kulcsos kalács (Fazekasvarsánd) 33
Lekváros gombóc 34
Luca napi pogácsa 35
Magyarádi muskotály 36
Májas 37
Mákos derelye 38
Mákos guba 39
Ménesi borok 40
Ménesi kadarka 41
Mézeskalács 42
Méz és méhészeti termékek 43
Nagylaki kolbász 44
Nagylaki sonka 45
Nyúlpaprikás puliszkával 47
Pankotai borok 48
Pécskai kenyér 49
Rétes 50
Sós rudak 51
Székudvari káposzta 52
Szilvapálinka 53
Szlovák gombócok 54
Tanyasi szalámi 55
Tepertő 56
Tornyai kemencés lángos 57
Tornyai nyújtott rétes 58
Túrós fánk 59
Újévi sertéssült 60
"Zsizsi-pogácsa" mézzel 61
BÉKÉS MEGYE 62
Árpád pálinka 62
Báró Harruckern őszibarack pálinka 63
Békési betyáros csülökpörkölt 64
Békési szilvapálinka 65
Berényi méz 66
Betyárleves 67
Birkakáposzta 68
Brindzás derelye 69
Brindzás haluska 70
Búzacsíramálé 71
Cigányka 72
Csabai kolbász 73
Disznósajt 74
Fácánleves 75
Falusi legényfogó leves 76
Gubarúd 77
Gyulai kolbász 78
Hagymás vér 79
Hurka 80
Kapros burgonyaleves 81
Kiszely leves 82
Kondorosi káposztás kapusznyika 83
Körösi halászlé 84
Kulcsos kalács 85
Lekváros kifli 86
Libatepertő 87
Mangalica füstölt szalonna 88
Mangalica kolbász 89
Medgyesi dinnye 90
Méhkeréki uborka 91
Nagybánhegyesi paprika 92
Nagyszénási kenyérlángos 93
Nyúlpaprikás 94
Orosházi banán 95
Orosházi kenyér 96
Orosházi kolbászos sajtos kifli 97
Orosházi sült libamáj 98
Parenyica sajt 99
Pemetefű cukorka 100
Rétes 101
Savanyú káposztaleves 102
Szarvasi mozzarella 103
Szarvasi szilváslepény 104
Szilvás gombóc 105
Sztrapacska 106
Szürkemarha pörkölt 107
Toros káposzta 108
Töltött káposzta 109
Túrós lepény (édes) 110
Tűzdelt őzgerinc 111
CSONGRÁD MEGYE 112
Agyagban sült hal 112
Belüle leves 113
Birkahús bográcsban 114
Bodzaszörp 115
Csigatészta 116
Csongrádi borok 117
Csöröge 118
Édes túróslepény 120
Fokhagymaleves 121
Fokhagymás sonkaleves 122
Fülesleves kapros túrógombóccal 123
Grízfánk 124
Guduckalács 125
Gyümölcslekvárok 126
Keménytarhonya 127
Kolbászos töltött karaj 128
Köleskása 129
Kötözött táskaleves 130
Kőtt (kelt) pite 131
Lakodalmas sós perec 133
Lepénykenyér 135
Makói fokhagyma 136
Makói vöröshagyma 137
Mákos guba 138
Meggybor 139
Mézeskalács 140
Öregtarhonya 141
Paprikás tejes tarhonyaleves 142
Szegedi paprika 143
Szegedi gulyás csipetkével 144
Szentesi galambhúsos tarhonya 145
Szentesi gombócleves 146
Szentesi lebbencsleves 147
Tarhonyaleves 148
Tarhonyás krumpli 149
Tejleves (tejbetészta leves) 150
Tercsi házi sajtja 151
Termelői méz 152
Tibi bácsi kedvence sajt 153
Tiszai halászlé 154
Töltött káposzta 156
Vásárhelyi sós túróslepény 157
Tyúkláb 158
Vásárhelyi barátfüle 159
Vízen kullogó 160
Vöröshagyma leves 161
TEMES MEGYE 162
Bánsági csorba 162
Bánsági füstölt májas 163
Bánsági húsvéti báránycsorba 164
Bánsági kalács 165
Bánsági kocsonya 166
Bánsági májpástétom 167
Bánsági palacsinta 168
Bánsági palacsinták, avagy „CA LA ANA LUGOJANA" 169
Bejgli 170
Borjúszelet bormártással és gombával 171
Cserkészkolbász 172
Csórékolbász (miccs) 173
Disznófősajt 174
Disznósült temesvári módra 175
Fonott fehér kenyér 176
Friss tehéntejből készült túró 177
Füstölt oldalas 177
Füstölt oldalas 178
Füstölt szalonna 179
Füstölt véres 180
Hagyományos tehéntúrós tészta 181
Hal, mint Lippán 182
Házi füstölt kolbász 183
Házi füstölt sonka 184
Házi kiflicskék mákkal 185
Házi perec 186
Házi sósrudak 187
Házi túró 188
Hófehérke sütemény 189
Hólyagba töltött túró 190
Joghurt 190
Joghurt 191
Juhtúró „telemea" 192
Kapros túrós rétes 193
Káposztás rétes 194
Keksz szalámi 195
Keményített bánsági máj 196
Kerek parasztkenyér 197
Mákos házi kalács 198
Nyújtott rétes 199
Orda juhtejből 200
Panírozott túrós puliszka 201
Román bulz 202
Rozskenyér 203
Sajt tehéntejből 204
Sült rétes tehéntúróval és mazsolával 205
Tehéntúrós kalács 206
Telemea tehéntejből 207
Tepertő 208
Túrós béles 209
Túrós tejfölös laska 210
Virsli 211

Dr. Teodor Trasca

Dr. Teodor Trasca műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Teodor Trasca könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv