1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Infor-matek

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: JATE Bolyai Intézet
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 282 oldal
Sorozatcím: Polygon Jegyzettár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E jegyzet és a Polygon Könyvtár kiadásában 1994-ben megjelent két könyv (Andrásfai Béla: Gráfelmélet, ill. Vonalak és felületek topológiája) anyaga együttesen alkotta mintegy 10 éven át a Budapesti... Tovább

Előszó

E jegyzet és a Polygon Könyvtár kiadásában 1994-ben megjelent két könyv (Andrásfai Béla: Gráfelmélet, ill. Vonalak és felületek topológiája) anyaga együttesen alkotta mintegy 10 éven át a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki informatikai szakos hallgatói számára tartott diszkrét matematika előadásainak és gyakorlatainak anyagát a szak létrejöttétől kezdődően. Ez egyben a jegyzet címének is ad némi értelmet: A nehézkes hangzású matematika szó helyett elfogadhatjuk az immár honosnak nevezhető matekot. A diszkrét matek cím alá betolakodottnak vélhetnék pl. a lineáris algebrát, és hiányolhatnánk belőle a külön kötetben szereplő gráfelméletet. Találóan szokás nevezni a műszaki felsőoktatásban többnyire csak matematika címszó alatt szereplő alapozó tárgy anyagát vegyes-felvágottnak. Nos hát az informatika szak számára a számításelméletet alapozó vegyes-felvágott matekról van itt szó. Az infor- matekba sorolnánk még a gráfelméletet és a felületek topológiáját is, az analízist azonban nem (bár az analízis alapjául szolgáló Cantor-axióma a valós számok test struktúrájának szűkítésében felbukkan).
A jegyzet fejezetei bizonyos didaktikai szempontoktól vezérelve több pontban is szervesen csatlakoznak egymáshoz. Az anyag elmélyítéséhez és begyakorlásához bőséges feladatanyag nyújt segítséget. Külön törekedtünk arra, hogy jegyzetünk felhasználható legyen szakközépiskolák, műszaki főiskolák és tanárképzők oktatásában is.
Mindenek előtt be kell vallanunk, hogy e jegyzet a Poligon Könyvtár sorozatszerkesztőjének, dr. Varga Antal adjunktusnak lelkes kezdeményezése és kitartó biztatása nélkül soha nem jött volna létre. Javaslatai írás közben is vezéreltek bennünket. Ha valami elismerést könyvelhetünk el, az elsősorban az ő érdeme. Köszönettel tartozunk a lektornak, Németh Zoltán tanársegédnek és elsősorban Ónody Sándornak, aki e kötetet még a kézirat leadása előtt alaposan átnézte és megjegyzései révén csiszolta. Vissza

Tartalom

Előbeszéd
Bevezető. Logikai algebra1
Kombinatorikai alapismeretek7
A valós számok struktúrája13
Halmazok számossága18
Boole-algebra, gyűrű, test25
Háló31
Csoport37
Vektoralgebra. Analitikus geometria47
Komplex számok61
Mátrixalgebra. Determinánsok69
Lineáris egyenletrendszerek83
Lienáris tér87
Lineáris operátorok101
Számelmélet123
Polinomok133
Feladatok141
A feladatok megoldásai193
Irodalom275
Név- és tárgymutató277
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv