1.035.461

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

25 éves a Bányászati Tervező Intézet

A Bányászati Tervező Intézet jubileumi évkönyve 1952-1977


Kiadó: VT Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 79 oldal
Sorozatcím: A Bányászati Tervező Intézet évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal. Angol, német és orosz előszóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Negyedszázaddal ezelőtt, 1952. július 1-én alakult meg a Bányászati Tervező Intézet, a már korábban működő Bányagépszerkesztő Iroda, valamint a Bányatervező Iroda összevonásából. A bányák... Tovább

Előszó

Negyedszázaddal ezelőtt, 1952. július 1-én alakult meg a Bányászati Tervező Intézet, a már korábban működő Bányagépszerkesztő Iroda, valamint a Bányatervező Iroda összevonásából. A bányák államosítása után szükségszerűvé vált a bányászati tervezés központosítása, hogy az akkor igen fontos szénbányászat fejlesztését megalapozó műszaki tervezésben is lehetővé váljék az erőknek a kitűzött célok elérésére történő egyesítése.
A gyors ütemű iparosítás a szénbányászattól is egyre fokozódó termelést várt s ez szükségessé tette új bányák létesítését. A tervezés során az első időkben készült, főleg telepítéstervezési, bányagépészeti munkák kiegészültek villamos-, magas- és mélyépítési tervekkel. Ez a komplex tervezői munka lehetővé tette, hogy a bányászati beruházásokat eredményesen tudtuk tervekkel ellátni.
A megalakulástól 1967-ig tervezői kapacitásunknak mintegy 80-90%-át a mélyműveléses szénbányászat kötötte le. Ebben az időszakban ment végbe a mecseki szénterületen a pécsi és komlói bányák gyors fejlesztése; dorog-tatai szénbányák rekonstrukciója; több új bánya nyitása; az oroszlányi szénbányászat, a közép-dunántúli szénterületen a várpalotai bányászat termelésének nagyarányú fokozása; az észak-magyarországi bányavidéken a nógrádi és borsodi bányászat koncentrálása.
A hatvanas évek első felében elkezdődött a külfejtéses széntermelés. Legnagyobb ilyen üzemünk a visontai lignitmezőre - a Gagarin Hőerőmű célbányájaként - telepített Thorez-külfejtés. A szénbányászaton kívül részt vettünk az érc- és ásványbányászat, a bauxit- és uránbányászat fejlesztésében is.
Az energiaellátás strukturális változtatása során erősen csökkent a szénbányászat tervezési igénye. A kezdeti bizonytalanság után sikerült a nem hagyományos olaj-, kő-, kavics-, agyagbányászati területeken is bekapcsolódni a tervezésbe. Vertikális felépítésünk lehetővé tette, hogy megbízásokat kapjunk a gépipar, az építőipar, a mezőgazdaság és az export területéről. Eközben azonban éberen őrködtünk, hogy a bányászat területéről - sokszor rapszodikusan - jelentkező igényeket megbízóink megelégedésére elégítsük ki.
A nyersolaj áremelkedése az utóbbi években újra előtérbe helyezte a szénbányászat fejlesztését, elsősorban elektromos energiatermelés céljára. A bükkábrányi lignit terület és az észak-dunántúli eocén szénmedence olyan mennyiségű, kitermelésre alkalmas szénvagyonnal rendelkezik, amely kielégíti nagy teljesítményű (1000-2000 MW-os) erőmű tüzelőanyag igényét is.
Az elmúlt negyedszázad alatt műszakilag korszerű tervezési megoldásokra törekedtünk, számításba véve a hazai gyártási és építési lehetőségeket. Eredményeink eléréséhez segítségünkre volt az évek során kialakult jó munkahelyi légkör, amely megteremtette az elmélyült alkotó munka feltételét. A pártszervezet és a társadalmi szervezetek a maguk eszközeivel mindenkor hathatósan támogatták az intézet gazdasági munkáját.
A vezetőség rendszeresen foglalkozott a dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításával, s megkülönböztetett figyelemmel kísérte a vállalati létszám több mint felét alkotó nődolgozók helyzetét. A fiatalokat az Ifjúsági Törvény szellemében támogatjuk szakmai fejlődésükben, lakásgondjaik megoldásában, gyermekeik bölcsödei és óvodai elhelyezésében. E hathatós gondoskodás eredménye, hogy az intézet munkatársainak több mint fele törzsgárdatag.
Eredményesnek mondható negyedszázados múltunk a jövőt illetően sokra kötelez bennünket. Különös gondot kell fordítanunk a megfelelő képzettségű és szakmáját szerető műszaki gárda nevelésére és utánpótlására, amely olyan színvonalon tudja megoldani az előttünk álló feladatokat, hogy az - az egész népgazdaság érdekeivel összhangban - jól szolgálja bányászatunk fejlesztését.
Jövőnket illetően meghatározó irányvonalat mutat a Magyar Szocialista Munkáspárt XI. kongresszusának határozata, amely a következőket mondja: „A nyersanyagok, az energiahordozók növekvő felhasználása és a nehezebb beszerzési feltételek miatt fokozott gondot kell fordítani a takarékosságra, a hazai természeti források - köztük a szénvagyon - teljesebb, jobb, gazdaságosabb kiaknázására". Legfőbb célkitűzésünk, hogy tervező munkánkkal minél határozottabban támogassuk a hazai bányászat műszaki, gazdasági színvonalának állandó emelkedését. Vissza

Tartalom

Előszó 6
A Bányászati Tervező Intézet alapítása 12
Az intézet tevékenységi köre és szervezeti felépítése 12
Az intézet fejlődése 13
A Bányászati Tervező Intézet működése 16
Bányászati létesítmények tervezése
Szénbányászati létesítmények
Mélyművelésű szénbányák 17
Mecseki szénterület 17
Pécsi szénbányászat 17
Komlói szénbányászat 18
Közép- és észak-dunántúli szénterület 21
Ajkai, dudari, padragi és balinkai szénbányászat 21
Várpalotai szénbányászat 22
Tatabányai szénbányászat 22
Oroszlányi szénbányászat 24
Dorogi szénbányászat 28
Észak-Magyarországi szénterület 30
Nógrádi szénbányászat 31
Borsodi és hevesi szénbányászat 32
Ózd -vidéki bányák 32
Egercsehi bányák 33
Miskolc környéki bányák 35
Külfejtésű szénbányászat 36
Ecsédi külfejtés 36
Visontai külfejtés 38
Bükkábrányi külfejtés 42
Érc- és ásványbányászati létesítmények 43
Mélyművelésű és külfejtésű érc- és ásványbányászat 43
Vas-, réz-, mangán-, cink-, ólom- és uránércbányászat 44
Rudabányai vasércbányászat 44
Recski rézércbányászat 44
Eplényi és úrkúti mangánércbányászat 44
Gyöngyösoroszi ólom- és cinkércbányászat 46
Mecseki uránércbányászat 46
Bauxitbányászat 48
Egyéb ásványbányászatunk 50
Egyéb létesítmények 54
Kőolaj- és földgázipari létesítmények 54
Külszíni ipartelepek 56
Egyéb bányászati, gépészeti, építészeti 60
és villamos létesítmények
Export munkák 64
Nemzetközi kapcsolatok 64
Műszaki fejlesztés 68
Munkaverseny 69
Szakirodalmi tevékenység 68
Munkahelyek, munkafeltételek 72
Geodéziai munkák 72
Geotechnikai munkák 73
Politikai és társadalmi élet, szociális juttatások 76
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv