1.035.421

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Scapin furfangjai

Vígjáték 3 felvonásban

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Kultúra Szövetkezet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: Budapesti Színházak műsora
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Szikra r. t. Budapesten. Előszót írta: Both Béla a budapesti Nemzeti Színház főrendezője. A színdarabot rendezői utasításokkal ellátta: Horvay István.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Scapin furfangjai Moliére utolsó művei közül való. Első előadása 1671-ben volt, tehát mindössze két évvel Moliére halála előtt. Miért, hogy ez a mű a "nagy alkotások"-hoz viszonyítva, látszatra... Tovább

Előszó

A Scapin furfangjai Moliére utolsó művei közül való. Első előadása 1671-ben volt, tehát mindössze két évvel Moliére halála előtt. Miért, hogy ez a mű a "nagy alkotások"-hoz viszonyítva, látszatra olyan semmitmondó témát dolgoz fel, s miért véljük mégis úgy, hogy a nagy vígjátékíró minden erénye maradéktalanul jelenik meg e "könnyű játék"-ban is?
Úgy kell lennie, - s erre az irodalom s minden művészet legnagyobbjait hozhatnók fel igazolásul, - hogy az alkotó művész fejlődése folyamán elér egy pontra, amelyen túl a méretek növelése, a nehézségek fokozása nem jelent többé problémát számára. A feladatok nagysága többé már nem feszíthető: játszani lehet és játszani kell. A középszerűség számára ez a pont könnyen tragikus lehet, mert rendszerint megállást jelent, de a zseni nagysága a játékban sem váltja fel magát rutinra, nem aprózódik technikára: ellenkezőleg. Hiányozván a legyőzendő akadály: energia szabadul fel, ez a felszabaduló energia másutt értékesíthető: szerkezet megformálás, ritmus nyer belőle: s a könnyű játéknak szánt alkotás - remekmű lesz. Vissza

Moliére

Moliére műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Moliére könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv