1.036.080

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészeti-borászati zsebkönyv 1942

Szerkesztő

Kiadó: Borászati Lapok
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Szőlészeti-borászati zsebkönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Táblázatokkal és korabeli hirdetésekkel illusztrált. Szerkesztette: Pálinkás Gyula ny. m. kir. kisérletügyi főadjunktus, a Borászati Lapok főszerkesztője. Első Kecskeméti Hírlapkiadó- és Nyomda Rt. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jelen kis könyvecske nem egy évre szóló Naptár, hanem évtizedekre is általános érvényű Zsebkönyv, melyben mindazon fontos kérdésekre talál feleletet az olvasó, melyek a gyakorlati életben sokszor... Tovább

Előszó

A jelen kis könyvecske nem egy évre szóló Naptár, hanem évtizedekre is általános érvényű Zsebkönyv, melyben mindazon fontos kérdésekre talál feleletet az olvasó, melyek a gyakorlati életben sokszor előfordulnak. Egyaránt használhatja a táblázatokat a kevésbé tanult kisgazda, mint a legképzettebb szakember, mert éppúgy segítőtársa lesz a vincellérnek, pincemesternek, korcsmárosnak, borkereskedőnek, mint a kísérleti és kutató munkát végző szaktudósnak. Tapasztalatból tudom, hogy vajmi sok esetben még a tájékozott szakembernek is napokig kell keresnie egy-egy adatot, táblázatot, amíg valahol megleli, gyakran meg nem is találja meg. E kis Zsebkönyvben a szőlészet, gyümölcskertészet, borászat, pincegazdaság, pálinkafőzés, kereskedelmi és műszaki kérdések ügyes-bajos dolgaiban előforduló számtalan adat van összegyűjtve, éspedig a legkönnyebben kezelhető, gyorsan áttekinthető táblázatok alakjában. Ebben a tekintetben teljesen újszerű könyvet nyújtunk kedves olvasóinknak, és igazi értékét majd csak akkor fogják felismerni, ha kellően áttanulmányozták, avagy a mindennapi életben jó tanácsadónak bizonyult. Éppen ezért tisztelettel felkérek mindenkit, hogy az esetleges hibákra, téves adatokra, a felveendő újabb táblázatokra, pótlásokra a szerkesztőség figyelmét felhívni szíveskedjenek, hogy majdan a II.-ik bővített és javított kiadás annál tökéletesebb, pontosabb tartalommal jelenhessék meg.
Addig is forgassák haszonnal e kis könyvecskét! Vissza

Tartalom

Naptár az 1942. évre 3
A Nap- és Holdjárás az 1942. évben 4
Előszó 7
I. Hivatalok, intézmények és érdekképviseletek 9
II. Szőlőmüvelés és védekezés 23
A borvidékek beosztása 25
Az egyes borvidékeken ültethető szőlőfajták 28
Magyarország szőlőterülete és bortermése 31
A borvidékek szőlőterülete 32
Magyarország szőlőinek megoszlása földbirtokpolitikai
szempontból nézve 32
Egy kat. holdon a szőlőtőkék száma 33
Egy m. holdon a szőlőtőkék száma 34
Szőlőgyökereztető iskola vesszőállománya 100 négysz.-ként . . 35
1 kat. hold szőlő megművelésének összes munkanapja . 35
Szőlőmunkák 36
Anyagszükséglet egy kat. szőlőben 37
A szőlő alkatelemei hamujának összetétele 38
Milyen műtrágyákat használjunk a szőlőben 39
A peronoszpóra lappangási ideje 41
III. Gyümölcskertészet 43
A különféle gyümölcsfák ültetési távolsága
termőkora és átlagos évi hozama 45
A gyümölcsfák ültetési távolsága 46
A gyümölcsfák permetlé-szükséglete 47
Pontosabb gyümölcsnemek permetezései 48
Kaliforniai mészkénlé készítése 50
Gyümölcsfák trágyázása 51
A gyümölcs és zöldségfélék C-vitamintartalma 52
A gyümölcsök vitamintartalma 52
A négy legfontosabb vitamin táblázata 53
Gyümölcslevek átlagos összetétele 54
Gyümölcsborok készítése 54
Gyümölcsös ládák méretei 55
IV. Borászat és pincegazdaság 56
A must fajsúlya és fajtérfogata 59
Hőmérsékleti korrekció a magyar mustfokmérőhöz 60
Mustfok-szeszfok 61
Az Oechsle-féle német musfok összehasonlítása 62
Borfeljavítás sűrített musttal való kierjesztésre 63
Sűrített must cukortartalma, fajsúlya, Bé-foka 64
Sűrített mustok hőmérsékleti korrekciója 66
A must feljavítása sűrített musttal, hogy a kierjedés után leg-
feljebb 3 térf. %-kal, vagy legfeljebb 12 térf. %-ig emelkedjek az alkoholtartalom 68
A bor feljavítása borpárlattal (avinálás) 72
Az édes borok fajsúlya és Baumé-foka különböző alkohol- és
cukortartalom mellett 74
A borok savtalanítása 75
A borok 6 fontos alkatrészének gyakorisági számai 76
A cukormentes borok fajsúlya és fajtérfogata 79
Kénezési táblázat a must és a bor kénezésére . 80
Borgazdasági határértékek 84
Tokaji borok minőségi osztályozása 86
A borok festése karamellal és szaflórral 86
A Malligand-fok és a térf- % szesztartalom 87
Csemegeborok (ürmös) összeállítása 16 térf. % alkoholtartalom mellett 88
A bor szénsavnyelő képessége 89
A borok fagyási pontja 89
A borospalackok súlya és méretei 90
A borosládák méretei 90
Ászok-gerendák méretei 90
Külföldi hordótipusok 91
A hordók felületének és térfogatának viszonya 91
Az ászokhordók méretei 92
A kisebb boroshordók és szállítóhordók méretei 94
Különböző kádak belső méretei 95
Az abroncsvas méter-súlya és súlymétere 06
V. Párlat, pálinka és szesz 97
Különböző fokú alkohol fajsúlya és fajtérfogata 99
Az alkohol térf. % átszámítása súlyszázalékra
és a pálinkák hígítása 100
Az alkohol-vízkeverékek forráspontja 101
Az alkoholos old. térfogatváltozása különböző hőmérsékleteken 102
Alkohol és vízkeverékek kontraktiója 103
VI. Éghajlat, időjárás, meteorológia 105
A hőmérséklet napi-közepei 65 év átlaga alapján Budapesten 107
A szőlőtermelés szempontjából fontos 10 C-fok, illetve fölötti
hőmérsékletek övezetei és a tenyészidők 108
A középeurópai (zónaidő) és a helyi idő Magyarországon 110
Fagyveszélytáblázat 112
A hőmérséklet változása a tengerszínmagasság a földrajzi szélesség szerint 113
A légnyomás átszámítása a tengerszinre 114
A szél erőssége, sebessége és nyomása 115
VII. Számtani és fizikai táblázatok 117
Régi mértékek átszámítása a méterrendszerre 119
Külföldi mértékegységek J20
Celsius-, Reaumur- és Fahrenheit-féle hőmérők viszonya 121
Területszámítás kat. és magyar holdban 122
Keverékszámítás 124
A víz forráspontja különböző nyomáson 126
A Baumé-fokok és a fajsúly összehasonlítása 127
Pontosabb anyagok fajsúlya 128
A gyakorlati életben előforduló gázok fajsúlya 130
Fajsúlymeghatározás fokoló műszer nélkül 130
Fontosabb anyagok olvadás- és forráspontja 131
VIII. Gazdasági és műszaki táblázatok 133
A különféle trágyaanyagok % -os összetétele 135
Kitermelési adatok 138
Trágyatermelés egy év alatt 139
Általános munkák napi egységei 140
Gazdasági fogatok gyorsasága 140
Építkezési anyagok 141
Tetőfedések 142
Mészoltás és mésztej 142
Betonépítkezés 143
Vashuzalok és betonvasak métersúlya és súlymétere 143
Különféle tüzelőanyagok fűtőértéke 144
Különféle szénfajták fűtőértéke 145
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv