1.036.279

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Válogatott részek Jókai Mór Az új földesúr czimű regényéből

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) Cs. és Kir. könyvkereskedése
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szerkesztette, bevezetéssel és jegyzetekkel Zlinszky Aladár látta el. Nyomatott Wodianer F. és Fiainál, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Harmincznyolcz esztendeje annak, hogy Jókai Mór "Új földesúr" czímű regénye először megjelent és e regény ma is legjelesebb alkotása a költőnek. Férfi kora teljében megalkotta a legjobbat, a mit... Tovább

Előszó

Harmincznyolcz esztendeje annak, hogy Jókai Mór "Új földesúr" czímű regénye először megjelent és e regény ma is legjelesebb alkotása a költőnek. Férfi kora teljében megalkotta a legjobbat, a mit száz kötettel sem lehetett többé fölülmúlnia.
Egy igen érdekes Utószóban, melyet a Nemzeti kiadás példányához írt, maga elmondja művének történetét.
Az egésznek az eszméjét egy nevezetes ötlet adta.
Én láttam egy este Haynau tábornagyot (a nyugalmazottat) magyar ruhában, széles szalagú darútollas túri süveggel a fején, a legkizárólagosabb magyar urak társaságában megjelenni. Még élnek többen, a kik hallották tőle ezen erős mondást: "wir Ungarn lassen unsere Rechte nicht confisciren!" Már akkor a nyugalmazott tábornagy magyarországi földbirtokos volt.
Ez azonban csak az eszmét költötte; az alak, ki Ankerschmidt tábornokban van személyesítve, nem ennek a históriai személynek a képmása : több hasonló ismerősből van az összetéve, ámbár egy-egy erős vonás, mint a tromfból jóltevés az üldözöttel, ennél is megvolt.
A börtönből kiszabadított ifjú hősben rá lehet ismerni a szabadságharcz legmerészebb bajnokára, ki egy maroknyi csapattal dandárokat vert ki állásukból, s tömlöczében is csuda jókedvvel viselte magát; későbbi szabadulási tervekben vezérszerepet vitt s utoljára a legrejtélyesebb módon eltűnt: a Duna hullámai vetették ki a szigetparton, keze, lába összekötözve. Vissza

Jókai Mór

Jókai Mór műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jókai Mór könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv