1.035.431

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek

Kézikönyv a M. Kir. téli gazdasági tanfolyamok hallgatói részére


Kiadó: M. Kir. Földmivelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 504 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának... Tovább

Előszó

A földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó rendelkezésekről szóló 1920. évi XXXVI. törvénycikk és az ezt kiegészítő novella végrehajtása következtében a törpe- és kisbirtokok számának jelentékeny megnövekedésével Magyarország szántóföldjének körülbelül 75%-a kisgazdák kezén van, akiknek a földműveléshez, növénytermesztéshez, állattenyésztéshez, kisgazdaságok helyes berendezéséhez, kertészethez stb. szükséges szakismeretek megszerzése szerfelett kívánatos.
Ama kisgazdák és fiaik gazdasági szakismereteinek elsajátítására, akik - bármi okból kifolyólag - a részükre fenntartott alsófokú mezőgazdasági és téli gazdasági szakiskolákat látogatni és elvégezni nem tudják, a m. kir. földmívelésügyi minisztérium háromhónapos téli gazdasági tanfolyamokat tartat. E tanfolyamokon a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen alapismereteket rendszeres tanítás keretében sajátíthatják el a résztvevők. Vissza

Tartalom

Előszó3
NÖVÉNYTERMESZTÉS
Általános növénytermesztés
A növény szervezete és élete
A növények szervezete, életműködése5
A növény belső és külső tagoltsága9
A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonítása, az áthasonított tápanyagok felhasználása12
Lélekzés16
A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás)17
Csírázás, növekedés, szaporodás19
Talajismeret
A talaj eredete és a mállás tényezői22
A talaj fő alkotórészei: a kőtörmelék, az agyag, a humusz, a talajsók, a talajok élőlényei24
A talaj fontosabb tulajdonságai: régetezettség, kötöttség, hajszálcsövesség, vízfogóképesség, szerkezet, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság27
A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint34
Telkesítés, talajjavítások38
A talajművelés célja és hatása a talajra48
Talajművelés kézi-, fogatos- és gépi erővel49
A szántás50
Tarlószántás55
Keverőszántás, vetőszántás57
Őszi mélyszántás58
A szántás gyakorlati kivitele60
A boronálás61
Mélyen porhanyító eszközök65
A hengerezés67
Kapálás, töltögetés69
Trágyázás
Trágyázás, a talajerő fenntartása; a trágyaanyagok74
Istállótrágya kezelése76
A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége78
Emberi ürülék81
Keverék- (komposzt-) trágya, szalmatrágya82
Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása83
Kosarazás84
Zöldtrágyázás85
Műtrágyák86
A műtrágyák alkalmazása90
Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés)93
Kísérletezés műtrágyákkal94
Vetés, növényápolás
A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, megváltoztatás96
Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága97
A vetőmag előkészítése98
Magmennyiség és az azt befolyásoló tényezők102
A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel105
A fészkes vetés, a mag alátakarása109
Keverékvetés, köztes vetés110
A vetések épolása111
Ritkítás, egyezés113
Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen113
A gyomok irtása
A védekezés módjai116
A leggyakoribb gyomnövények117
Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gombabetegségek ellen119
Aratás, cséplés, a termények eltartása
A gabonanövények aratása, érési időszakok119
Aratás kézzel és géppel120
A cséplés121
A szemestermények eltartása és magtári kezelése122
Zöldtakarmányok lekaszálása123
Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása123
Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása125
A takarmányok felhasználása erjesztés útján126
A növények ellenségei
A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek126
Részletes növénytermesztés
A legfontosabb gazdasági növények termesztése
A szántóföldi növények csoportosítása133
Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, pohánka135
Hüvelyes növények: borsó, lencse, bab, lóbab139
Kapás növények: kukorica, seprőcirok, burgonya, csicsóka, takarmány- és cukorrépa, répamagtermesztés, takarmánykáposzta141
Olajos növények: takarmánytök, repce, mák, napraforgó149
Ipari és kereskedelmi növények: dohány, kender, len152
Szálastakarmányneműek: lucerna, lóhere, bíborhere, baltacim, muhar, őszi rozs, csalamádé, borsós csalamádé, keszthelyi keverék, nyúlszapuka, mustár, szudáni fű, zabosbükköny, őszi takarmánykeverékek154
Gyógynövények161
Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövények162
Rét- és legelőművelés
A rétek és legelők növényzete167
Természetes, mesterséges rétek és legelők, műrétek170
Rétek ápolása és trágyázása171
A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata173
A legelők trágyázása, fektetés176
Szakaszos legeltetés177
Legelők gondozása, kihasználása, fásítása178
Közlegelők, legeltetési társulatok180
Gazdasági növényeink termesztési viszonyai168
ÁLLATTENYÉSZTÉS
Általános állattenyésztés
Az állati szervezet és annak életműködései
Az állattenyésztés jelentősége181
Az állati test általános beosztása181
Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés183
Vérkeringés, tüdő, légzés188
Nemzőszervek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz190
Tőgy192
Herélés, miskárolás193
Általános állattenyésztési alapfogalmak
Állattenyésztés, állattartás193
Faj, fajta, tájfajta193
Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás194
Átörökítés, visszaütés197
Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése197
A származás fontossága, a törzskönyv199
Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfrissítés, keresztezés, telivér, félvér200
Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztés-bevétel ideje202
A párosítás módjai, a nemek közötti arány203
A vemhesség jelei, időtartama, elvetélés204
Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek206
Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállat-nevelés208
Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok211
Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesületek211
Egészséges és beteg állatok gondozása
Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei213
A háziállatok legfontosabb élősködői214
A betegségek megelőzése217
Az egészséges istálló218
A betegség jelei220
A fertőző betegségek220
Teendők a fertőző betegség kitörésekor, fertőtlenítés227
Védő- és gyógyítóoltások229
Első segélynyújtás230
Romlott takarmány, mérgezések232
A tőgy és a lélekzőszervek betegségei233
Takarmányozástan229
Takarmányozási ismeretek jelentősége233
A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok234
A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, a nyersrost és feladataik235
A takarmányok emészthetősége237
A takarmányok tápanyagtartalmának összehasonlítása. Keményítőérték237
Fehérjetartalom238
Szárazanyagtartalom239
Táplálóanyagszükséglet. Szabványok239
A takarmányszükséglet kiszámítása240
A takarmányok csoportosítása241
A takarmányok előkészítése242
Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás243
Fejőstehenek takarmányozása245
Igás- és hízóállatok takarmányozása246
Növendékállatok takarmányozása247
Tenyészállatok takarmányozása247
A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága248
Ásványi anyagok fontossága248
Ivóvíz, itatás250
A vitaminok250
Egyedi takarmányozás251
Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához252
Takarmányozási táblázatok229
Részletes állattenyésztés
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége255
A ló külemi bírálata257
Életkor meghatározása263
Könnyű és nehéz lovak266
A magyar parlagi ló266
Az arabs és az angol telivér, félvérek267
Nónius, mezőhegyesi tájfajta270
A muraközi és a belga ló271
Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés271
Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása274
Az állami ménesek, méntelepek, magánmének275
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége277
A szarvasmarha küleme, az életkor meghatározása277
A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés279
Magyar szarvasmarha, a magyar pirostarka szarvasmarha, a szimmentáli szarvasmarha283
A népies tenyésztés előretörése286
A juhtenyésztés
Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása287
A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája és a racka, a fríz288
Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés290
A nyírás, a gyapjú292
Tejgazdaságtan
A tejképződés293
A fejés294
A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése295
A tiszta tej termelésének feltételei297
A kifejt tej helyes kezelése, szállítása298
A tej feldolgozása300
Fölözés, köpülés vajkészítés, savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés melléktermékei300
Túrókészítés302
A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések, hatósági tejvizsgálatok302
Államilag gümőkórmentesnek nyilvánított tehenészetek304
Juhtej és annak felhasználása305
Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek305
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés jelentősége, hús- és zsírsertések307
Sertésfajták, a mangalica, a yorkshire, a berkshire308
A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás313
Malacok nevelése314
A sertés hízlalása315
Kecsketenyésztés
A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése318
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés fontossága320
Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése321
A magyar parlagi, a leghorn, a vörös izlandi tyúk323
A pulykatenyésztés326
A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd327
Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek328
Az okszerű tenyésztés alapfeltételei és eszközei, csapófészkek331
Természetes és mesterséges keltetés, nevelés334
A baromfibetegségek335
A baromfiól337
Házinyúltenyésztés
Jelentősége339
Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele340
Méhészet
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei343
A méh testének felépítése, a méhcsalád343
Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó345
A rajzás347
A méhek táplálkozása és építményei, a viasz348
A méhek lakása, kasok, kaptárak349
A méhek beszerzése349
A méhészet évi munkái351
Bánásmód a méhekkel352
A méz eltartása, kezelése, értékesítése357
A méhek ellenségei és betegségei357
A méhészet legszükségesebb eszközei358
Selyemhernyótenyésztés
A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés360
A tenyésztés munkái360
A selyemhernyó betegségei363
A selyemhernyótenyésztés támogatása364
Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés
Berendezés- és kezeléstan
A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői365
Földbirtok, földjáradék366
A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése368
Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények369
A földbirtok felszerelése, a holtleltár, igás- és haszonállatok369
A forgótőke372
A gazdaság kézi munkaereje372
Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok372
Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés373
A talajerő fenntartása374
A szántóföldi termelés megszervezése375
A gazda munkaköre376
Bérlői gazdálkodás376
Számvitel
A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása377
Kertészet és szőlőművelés
Gyümölcstermesztés
Gyümölcstermesztés jelentősége389
A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása390
A gyümölcsfák térszükséglete391
Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele392
Az elültetett fiatal fák gondozása396
A termő gyümölcsfák nyesése397
Idősebb gyümölcsfák ápolása397
A gyümölcsfák trágyázása398
Az ifjítás és átoltás398
A gyümölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok399
A gyümölcsfák alanyai399
Dugványozás, tőosztás, bujtás399
A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolása402
A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés405
Téli faápolás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása405
A téli permetezések végrehajtása405
A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja410
Az arzénes és nikotinos szerek használata410
A tavaszi és nyári permetezés módja410
Fontosabb nyári gombabetegségek413
A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői416
Madárvédelem419
A fűzfatermesztés420
Konyhakertészet
A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama421
A terület megválasztása, a konyhakert berendezése, a talaj gondozása421
A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása422
Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása423
Magvetés, palántanevelés, palántálás, öntözés423
Magtermesztés, a termények felszedése, eltartása424
Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése425
Kobakosok, gyökérfélék, hagymafélék termesztése426
Hüvelyesek, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri termesztése429
Évelő- és fűszernövények429
Konyhakerti kártevők430
Szőlőművelés
A szőlő termőhelye, telepítése, filloxéra-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéreggel fenntartott szőlők431
Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása433
A szőlő állandó évi munkái, metszése437
A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei438
A szüret443
A szőlő eltartása444
Fehér- és vörösbor készítése444
A borok kezelése445
Általános tudnivalók
A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései447
Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések450
Az erdőtörvény és a fásítási kötelezettség450
Vadászati és halászati jog451
Kutak építése451
A tagosítás451
A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok452
A mezőgazdasági kamarák, szabadtársulású gazdasági érdekképviseleti szervek453
Gazdasági felügyelőségek454
Szövetkezetek: előnyeik, fajaik, szervezetük, alakításuk455
A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzáloghitel457
A telekkönyv és használata459
A magyar öröklési jog lényege460
A biztosítás jeletősége és nemei460
Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása461
A tőzsde és a gazdák464
Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak464
Fontosabb ipari és kereskedelmi növények értékesítése466
Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek467
Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági törvény468
Állati termékek eladása, a minőségi termelés előnyei az értékesítésnél470
A minőségi termelés előnyei az értékesítésnél471
Piacismeret, értékesítési hírszolgálat472
Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése473
A posta, a vasút igénybevétele473
Terület- és köbtartalomszámítás
Területek kiszámítása475
Köbtartalmak kiszámítása477
Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása, a fontosabb termények köbmétersúlya478
Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények)482
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv