1.035.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Igazság és kiengesztelődés

Az egyházi közelmúlt feldolgozásának teológiai, történeti, etikai és gyakorlati kérdései - Előadások 2005 őszén

Szerző

Kiadó: Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-229-517-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Legelébb is bűnbánatot kell tennünk. Mi magyar evangélikus lelkészek az elmúlt esztendőkben nem vállaltuk Jézus Krisztus keresztjét!
Elképzelhetetlen énelőttem meghasonlottságunk megszüntetése e nélkül a „Megbántam!" nélkül Enélkül nem lehet valósággá a megbocsátás. Nem tudnám megszabni a formáját ennek a megbánásnak, csak azt tudom, hogy el nem maradhat. Akinek van megbánni valója, menjen oda a társához vagy a püspökéhez, vagy álljon a lelkészi közösség elé és könnyítsen a lelkén. Visszatekintve... ilyesféle vallomásoknak el kell hangzaniok: „Besúgó voltam, följelentettem lelkésztársaimat, befeketítettem őket; bánom." „Pozíciót, hatalmat szereztem kihasználva a konjunktúrát; bánom." „Fiatalon egy-két év alatt karriert futottam, mert csak a vonalba kellett beállnom, de a feladatokkal megbirkózni tehetségemen felül való volt; nem tenném többé." „Jól éltem, anyagi előnyökre tettem szert ügyes helyezkedésemmel; bánom. „ Cikkeket írtam, amik, látom, meg nem állhatnak az ige mérlegén;... Tovább

Fülszöveg

Legelébb is bűnbánatot kell tennünk. Mi magyar evangélikus lelkészek az elmúlt esztendőkben nem vállaltuk Jézus Krisztus keresztjét!
Elképzelhetetlen énelőttem meghasonlottságunk megszüntetése e nélkül a „Megbántam!" nélkül Enélkül nem lehet valósággá a megbocsátás. Nem tudnám megszabni a formáját ennek a megbánásnak, csak azt tudom, hogy el nem maradhat. Akinek van megbánni valója, menjen oda a társához vagy a püspökéhez, vagy álljon a lelkészi közösség elé és könnyítsen a lelkén. Visszatekintve... ilyesféle vallomásoknak el kell hangzaniok: „Besúgó voltam, följelentettem lelkésztársaimat, befeketítettem őket; bánom." „Pozíciót, hatalmat szereztem kihasználva a konjunktúrát; bánom." „Fiatalon egy-két év alatt karriert futottam, mert csak a vonalba kellett beállnom, de a feladatokkal megbirkózni tehetségemen felül való volt; nem tenném többé." „Jól éltem, anyagi előnyökre tettem szert ügyes helyezkedésemmel; bánom. „ Cikkeket írtam, amik, látom, meg nem állhatnak az ige mérlegén; visszavonom őket, bánom, hogy a nevem örökre alattuk áll." „ Teológiailag támogattam olyan cselekedeteket, amik nem Isten igéjéből születtek, s ezzel azt a látszatot keltettem, mintha Isten akarata volna; bánom.'' „Nem mondtam igazat és tudtam, hogy nem mondok igazat, de nem mertem másképp szólni; bánom. " „Isten nevében mondtam, amit Isten nem mondott, a nép nevében mondtam, amit a nép nem akart; bánom. " „ Többször is megforgattam a köpönyegemet, ahogyan az érdek újra meg újra kívánta; felettébb bánom. " „Még jó időben leszakadtam a tévúton járókról, de ennyi s ennyi évig én is toltam a szekeret; bánom. "
Részlet Scholz Lászlónak a magyarországi evangélikus lelkészek értekezletén 1956. december 13-án tartott előterjesztéséből. A teljes szöveg megjelent a Keresztyén Igazság Új folyam 4. szám, 1989. december, 29-37. old. Vissza

Tartalom

Előszó
Közösségünk és közelmúltunk
(Fabiny Tibor Ifj.) 5
Az egyházi közelmúlt feldolgozásának
teológiai kérdései
(Fazakas Sándor) 11
Az egyházi közelmúlt feldolgozásának
történeti kérdéseihez
(Czenthe Miklós) 30
Az egyházi közelmúlt feltárásának etikai kérdései
(Csepregi András) 68
Az egyházi közelmúlt feldolgozásának
gyakorlati kérdései
(Mirák Katalin) 89
A múltfeltáró bizottság munkájának
lehetséges levéltári forrásai
(Kertész Botond) 103
Jogi kérdések tisztázása a múltfeltáró
bizottság munkájában
(Bálás István) 106
Függelék
I. Az Evangélikus Egyház a pártállamban
(Köbei Szilvia) 114
II. Beszélgetés Miklós Imrével
(Fabiny Tiborig.) 132
III. Igehirdetés 2005. Judica vasárnapján
(Fabiny Tiborig.) 138
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Igazság és kiengesztelődés
Állapot:
1.740 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba
konyv