1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tánc

A mozgásművészet könyve

Szerző
Fotózta

Kiadó: Általános Nyomda, Könyv- és Lapkiadó R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv végén 27 oldalon fekete-fehér fotókkal illusztrált. Általános Nyomda, Könyv- és Lapkiadó Részvénytársaság nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv tizenkét év pedagógiai munkájának eredménye. A gyakorlatból született és az elméleti értékű felismeréseket is a tapasztalat diktálta. Éppen gyakorlati jellege fogja e könyvet alkalmasint... Tovább

Előszó

Ez a könyv tizenkét év pedagógiai munkájának eredménye. A gyakorlatból született és az elméleti értékű felismeréseket is a tapasztalat diktálta. Éppen gyakorlati jellege fogja e könyvet alkalmasint használhatóvá és hasznossá tenni. Annál is inkább, mert úgy tudjuk, hogy a mozgásművészet metodikáját sem magyar sem idegen nyelven nem tárgyalja könyv az egész területet áttekintőn és a részleteket szisztematikus összefüggésben feltárón.
Ami a szerzők munkájának megoszlását illeti, úgy minden pedagógiai és általános művészi szempont Szentpál Olga tanári és rendezői gyakorlatából szűrődött le. Az első rész fogalmazását, a könyv sajtó alá rendezését Rabinovszky Márius dr. végezte. Ezen túl a szerzők nem igen tudnák meghatározni, mennyi részük van külön-külön a munka kialakulásában. Kezdettől fogva együttesen dolgoztak a gyakorlati eredmények elméleti hasznosításán. Szintúgy nehéz volna meghatározni egy-egy gondolat, egy-egy szempont őseredetét. Lehet, hogy a szerzők öntudatlanul különböző forrásokból merítettek, és nem minden részletre vonatkozólag igénylik az eredetiség érdemét. Ha ugyan az eredetiség egyáltalán érdem! Ma az egész művelt világon sokan foglalkoznak ugyané problémákkal, és ha többen más-más kiindulópontról hasonló eredményre jutnak, az csak igazolja az eredmény értékét. És ez a fontos: az eredmény általános értéke, nem pedig egyéni eredetisége.
Munkánk létrejötte körül különös köszönettel tartozunk Angelo és Máté Olga mestereknek a fényképek művészi gonddal és érzékkel végzett felvételéért. Modellül szolgáltak: a Szentpál-iskola tanárai Botka Lola és Bokor Kata, a tánccsoport tagjai közül Sümeghy László, Áder Edit, Abai Magda, Hegedűs Ella, Kunos Magda és Zechmeister Maca, az iskola növendékei közül Brunner Éva, Gesmay Éva és Székely Zsuzsa.
Budapest, 1928 március havában.
A szerzők. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 7
A CÉL ÉS AZ ÚT
Az erkölcsi programm 11
Mi a mozgásművészet 14
A mozgásművészet lehetőségei 25
A mozgásművészet alappillérei 35
METODIKA
A művészi mozgás kategóriái 49
A metodika szempontjai . 54
Testtechnika 56
Ritmika 69
Plasztika 80
Mozgásművészet 91
Szakkifejezések és nevek 101
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv