1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A "Borászati Lapok" zsebnaptára az 1905. évre

Hatodik évfolyam

Szerkesztő

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 417 oldal
Sorozatcím: A "Borászati Lapok" zsebnaptára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 10 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Naptári rész8
A felséges uralkodóház56
Csillagászati jegyzetek57
Bélyegilleték59
Kamatok táblázata61
Régi mértékek átszámítása62
Vasuti dijszabás65
Posta- és távirdatarifa68
Szakközlemények
Törvények és rendeletek
A szőlő adója. a) A földadó. b) Dézsmaválsági dijak75
A hegyközségek77
A nagyváradi hegyközség rendtartása79
A szőlőkölcsönről83
A szőlővesszőforgalomról89
A szőlővessző- és ojtványüzleti szokások93
A borvidékek és az azokon ajánlható szőlőfajok99
Boritaladó és italmérési illeték104
A mübortörvény109
A szövetkezetek115
A M. Borterm. Orsz. Szövetkezetének alapszabálytervezete120
A Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesületének alapszabálykivonata125
Elvi jelentőségű határozatok. stb.140
Intézmények, szervezetek
M. kir. földmivelésügyi miniszterium146
Az országos filloxera-bizottság147
A felügyelő intézmény147
Iskolák és tanfolyamok151
Állami amerikai telepek154
A szénkénegraktárak155
Gyérítő munkavezetők158
Borvizsgáló szakértő bizottságok158
M. kir. orsz. közp. mintapincze159
M. kir. bortermelők szövetkezete159
Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesülete160
Magy. Szőlő- és Gyümölcstermelők Szövetkezete160
Orsz. Magy. Gazd. Egyesületek160
Állami vegykisérleti állomások161
M. kir. közp. kisérleti állomás161
M. kir. orsz. meteorologiai és földmágnességi intézet162
A M. Agrár- és Járadékbank162
A szőlőkölcsön engedélyező bizottság164
Szőlőkarók kiszolgáltatása164
Mezőgazdák Szövetkezete165
Használt távíró huzalok167
Rajvonalak kitüzése és kedvezményes lőpor167
Szőlőmivelés
Szőlőmivelési statisztika. a) A világ bortermelése169
b) Ausztria és Magyarország170
c) Magyarország bortermő megyéi171
Ausztria-Magyarország borforgalma172
Magyarország borkivitele és behozatala173
A filloxeravész terjedése 1875-1901.174
Szőlőmunkák hónapok szerint175
A fekvés megválasztása és talajvizsgálata176
Szőlővessző és karószükséglet186
Alanyfajok187
Európai szőlőfajok. A) Borfajok190
B) Csemegefajok191
Milyen szőlőfajtát ültessünk193
100 legelterjedtebb európai szőlőfajta rövid ismertetése194
Amerikai direkttermők208
Szőlőtelepítési költségek208
A szőlőmunkáltatás évi költségei210
Trágyázás a) Összehasonl. táblázat210
b) Trágyafélék összetétele211
c) Milyen műtrágyát használjunk?212
d) Minő trágyát nem szabad keverni214
e) Száritott sertéstrágya214
f) Komposztrágya készítés215
g) A trágya alkalmazása216
Munkák sorrendje a szőlőben217
Ültetés és tőkenevelés218
A különféle művelésmódok221
A szőlőkarók és lugasoszlopok megválasztása223
A szőlőkarók tartóssá tétele226
A szőlő szaporítása magról228
A hybridáczió229
A szőlő ojtásáról231
A szőlővesszők elvermelése239
Az ojtványok iskolázása240
Bujtás és döntés242
A kapálás243
Válogatás, kurtitás, csonkázás stb.245
A hiányzó tőkék pótlása247
A gyürüzés, ritkitás, lelevelezés248
Homoki szőlőmivelés250
A szőlő eltartása255
A szüret257
A szénkénegezés főbb szabályai258
A szénkénegadagok kiszámítása263
A szőlők veszedelme. Elemi csapások266
Fiziológiai bajok270
Állati ellenségek272
Növényi ellenségek278
Munkarend a szőlő ellenségeinek elpusztítására284
Borkészítés és pinczekezelés
A pinczemunkák hónapok szerint285
A présház290
A borprések291
Az erjesztő kamara293
A boros pincze295
Pinczeberendezés297
Hordóméretek és hordók sulya298
Üres és telt borosládák sulya298
A must főbb alkatrészei299
A mustmérők használata300
A különféle mustmérők összehasonlító táblázata301
Kiszámítási, összehasonlító táblázat302
A bor főbb alkatrészei303
Fő- és utóerjedés304
Tisztán erjesztett élesztők alkalmazása305
A borok fejtése308
A derités313
A szénsavadagolás314
A borok szürése315
Vörösbor készités318
Kénezés és töltögetés318
Fajborok készitése320
A bor szeszezése, savtalanitása323
Törkölyborkészités324
Táblázat az alkohol térfogatszázalékának átszámítására324
Borkostolás326
A palaczkozás327
Uj hordók elkészítése bor alá328
Penészes vagy dohos hordók kezelése329
Vörös boros és pálinkás hordók használhatóvá tétele330
Palaczkok tisztogatása330
Törkölypálinka és cognacfőzés332
Pezsgőgyártás334
Ürmös, mustár stb. készitése335
Eczetkészités337
A borbetegségek és azok gyógyitása341
A szölészeti és borászati szakirodalom345
Jegyzéknapló345
Betürendes tartalomjegyzék415
Hirdetett tárgyak448
Hirdetett czégek449
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv