kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 417 oldal |
Sorozatcím: | A "Borászati Lapok" zsebnaptára |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 15 cm x 10 cm |
ISBN: | |
Előszó | 3 |
Naptári rész | 8 |
A felséges uralkodóház | 56 |
Csillagászati jegyzetek | 57 |
Bélyegilleték | 59 |
Kamatok táblázata | 61 |
Régi mértékek átszámítása | 62 |
Vasuti dijszabás | 65 |
Posta- és távirdatarifa | 68 |
Szakközlemények | |
Törvények és rendeletek | |
A szőlő adója. a) A földadó. b) Dézsmaválsági dijak | 75 |
A hegyközségek | 77 |
A nagyváradi hegyközség rendtartása | 79 |
A szőlőkölcsönről | 83 |
A szőlővesszőforgalomról | 89 |
A szőlővessző- és ojtványüzleti szokások | 93 |
A borvidékek és az azokon ajánlható szőlőfajok | 99 |
Boritaladó és italmérési illeték | 104 |
A mübortörvény | 109 |
A szövetkezetek | 115 |
A M. Borterm. Orsz. Szövetkezetének alapszabálytervezete | 120 |
A Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesületének alapszabálykivonata | 125 |
Elvi jelentőségű határozatok. stb. | 140 |
Intézmények, szervezetek | |
M. kir. földmivelésügyi miniszterium | 146 |
Az országos filloxera-bizottság | 147 |
A felügyelő intézmény | 147 |
Iskolák és tanfolyamok | 151 |
Állami amerikai telepek | 154 |
A szénkénegraktárak | 155 |
Gyérítő munkavezetők | 158 |
Borvizsgáló szakértő bizottságok | 158 |
M. kir. orsz. közp. mintapincze | 159 |
M. kir. bortermelők szövetkezete | 159 |
Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesülete | 160 |
Magy. Szőlő- és Gyümölcstermelők Szövetkezete | 160 |
Orsz. Magy. Gazd. Egyesületek | 160 |
Állami vegykisérleti állomások | 161 |
M. kir. közp. kisérleti állomás | 161 |
M. kir. orsz. meteorologiai és földmágnességi intézet | 162 |
A M. Agrár- és Járadékbank | 162 |
A szőlőkölcsön engedélyező bizottság | 164 |
Szőlőkarók kiszolgáltatása | 164 |
Mezőgazdák Szövetkezete | 165 |
Használt távíró huzalok | 167 |
Rajvonalak kitüzése és kedvezményes lőpor | 167 |
Szőlőmivelés | |
Szőlőmivelési statisztika. a) A világ bortermelése | 169 |
b) Ausztria és Magyarország | 170 |
c) Magyarország bortermő megyéi | 171 |
Ausztria-Magyarország borforgalma | 172 |
Magyarország borkivitele és behozatala | 173 |
A filloxeravész terjedése 1875-1901. | 174 |
Szőlőmunkák hónapok szerint | 175 |
A fekvés megválasztása és talajvizsgálata | 176 |
Szőlővessző és karószükséglet | 186 |
Alanyfajok | 187 |
Európai szőlőfajok. A) Borfajok | 190 |
B) Csemegefajok | 191 |
Milyen szőlőfajtát ültessünk | 193 |
100 legelterjedtebb európai szőlőfajta rövid ismertetése | 194 |
Amerikai direkttermők | 208 |
Szőlőtelepítési költségek | 208 |
A szőlőmunkáltatás évi költségei | 210 |
Trágyázás a) Összehasonl. táblázat | 210 |
b) Trágyafélék összetétele | 211 |
c) Milyen műtrágyát használjunk? | 212 |
d) Minő trágyát nem szabad keverni | 214 |
e) Száritott sertéstrágya | 214 |
f) Komposztrágya készítés | 215 |
g) A trágya alkalmazása | 216 |
Munkák sorrendje a szőlőben | 217 |
Ültetés és tőkenevelés | 218 |
A különféle művelésmódok | 221 |
A szőlőkarók és lugasoszlopok megválasztása | 223 |
A szőlőkarók tartóssá tétele | 226 |
A szőlő szaporítása magról | 228 |
A hybridáczió | 229 |
A szőlő ojtásáról | 231 |
A szőlővesszők elvermelése | 239 |
Az ojtványok iskolázása | 240 |
Bujtás és döntés | 242 |
A kapálás | 243 |
Válogatás, kurtitás, csonkázás stb. | 245 |
A hiányzó tőkék pótlása | 247 |
A gyürüzés, ritkitás, lelevelezés | 248 |
Homoki szőlőmivelés | 250 |
A szőlő eltartása | 255 |
A szüret | 257 |
A szénkénegezés főbb szabályai | 258 |
A szénkénegadagok kiszámítása | 263 |
A szőlők veszedelme. Elemi csapások | 266 |
Fiziológiai bajok | 270 |
Állati ellenségek | 272 |
Növényi ellenségek | 278 |
Munkarend a szőlő ellenségeinek elpusztítására | 284 |
Borkészítés és pinczekezelés | |
A pinczemunkák hónapok szerint | 285 |
A présház | 290 |
A borprések | 291 |
Az erjesztő kamara | 293 |
A boros pincze | 295 |
Pinczeberendezés | 297 |
Hordóméretek és hordók sulya | 298 |
Üres és telt borosládák sulya | 298 |
A must főbb alkatrészei | 299 |
A mustmérők használata | 300 |
A különféle mustmérők összehasonlító táblázata | 301 |
Kiszámítási, összehasonlító táblázat | 302 |
A bor főbb alkatrészei | 303 |
Fő- és utóerjedés | 304 |
Tisztán erjesztett élesztők alkalmazása | 305 |
A borok fejtése | 308 |
A derités | 313 |
A szénsavadagolás | 314 |
A borok szürése | 315 |
Vörösbor készités | 318 |
Kénezés és töltögetés | 318 |
Fajborok készitése | 320 |
A bor szeszezése, savtalanitása | 323 |
Törkölyborkészités | 324 |
Táblázat az alkohol térfogatszázalékának átszámítására | 324 |
Borkostolás | 326 |
A palaczkozás | 327 |
Uj hordók elkészítése bor alá | 328 |
Penészes vagy dohos hordók kezelése | 329 |
Vörös boros és pálinkás hordók használhatóvá tétele | 330 |
Palaczkok tisztogatása | 330 |
Törkölypálinka és cognacfőzés | 332 |
Pezsgőgyártás | 334 |
Ürmös, mustár stb. készitése | 335 |
Eczetkészités | 337 |
A borbetegségek és azok gyógyitása | 341 |
A szölészeti és borászati szakirodalom | 345 |
Jegyzéknapló | 345 |
Betürendes tartalomjegyzék | 415 |
Hirdetett tárgyak | 448 |
Hirdetett czégek | 449 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.