1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pajzstetvek

Coccoidea/22. füzet

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím: Magyarország állatvilága
Kötetszám: 17
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-1488-5
Megjegyzés: 86 fekete-fehér ábrát tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A pajzstetveket könnyen elkülöníthetjük a többi Homopterától a visszafejlődött lábfej alapján, amely 1, ritkán 2 ízű, és egyetlen karomban végződik (7. ábra: b). A hímeknek nincs szájszervük, és... Tovább

Előszó

A pajzstetveket könnyen elkülöníthetjük a többi Homopterától a visszafejlődött lábfej alapján, amely 1, ritkán 2 ízű, és egyetlen karomban végződik (7. ábra: b). A hímeknek nincs szájszervük, és szinte kivétel nélkül kétszárnyúak. A szárnyak ritkán elcsökevényesedtek. A nőstények mindig szárnyatlanok, és gyakran lábuk is visszafejlődött. A fej a tori szelvényekkel a nőstények testén egyetlen fejtorrá forrt össze, s a fejtor is összenőtt a potrohhal (2. ábra). A nőstény teste rendszerint viaszváladékkal borított. Ez lehet lemezszerű (pl. Ortheziidae, 1. ábra), porszerű (pl. Pseudococcidae, 9. ábra), kagylószerű (pl. Diaspididae, 76. ábra) vagy csupasz (pl. Coccidae, 58. ábra és Kermesidae, 34. ábra), amikor a nőstény háta erősen szklerotizált.
Mivel csak néhány tanulmány foglalkozik a lárvák és a hímek leírásával, határozókulcsainkat és leírásainkat szinte kivétel nélkül az ivarérett nőstényekre alapoztuk. Az itt megadott rövid alaktani áttekintés is ezekre vonatkozik. Részletesebb alaktani leírásokat az egyes családok jellemzésénél adunk. A méretek mindig a preparált példányokra, míg a test színe az élő nőstényekre vonatkozik. Számszerű adatainkban a szélsőségeket adjuk meg, pl. a test méreteiben, a circumgenitalis mirigyképletekben stb. A test, tojászsák és pajzs méreteit mm-ben fejeztük ki, a többi alaktani részletek méreteit mikron-ban adjuk.
A nőstény alakja változó, rendszerint tojásdad, megnyúlt vagy kerekded. Hátuk többnyire domború, hasuk lapos, homorú, ritkán domború. A fűfélék szárán, a levélhüvely alatt élők rendszerint erősen lapos testűek, pl. az Aclerda-fajok és a Chaetococcus phragmitis (Marchal) (14. ábra). A tölgyön levő Kermes-fajok gubacsszerűen gömb alakúak, míg a fenyőn élő Physokermes-fajok szív, vese vagy rügy alakúak. A test nagysága 0,5 és 35 mm között változhat, de a hazai fajok többségének hossza 1-5 mm között van. Kültakarójuk változó keménységű, és különböző mértékben szklerotizált. A csápízek száma 0-16 között váltakozhat. Egyes családokban (pl. Asterolecaniidae, Cryptococcidae és Diaspididae) ezek visszafejlődtek, és legfeljebb egy kis szelvényezetlen bütyök látható (67. ábra: a). A Pseudococcidae, Eriococcidae fajok csápja több ízű, a Margarodidae család fajain pedig számuk 16-ig is terjedhet. A szemek többnyire két kis, kerek, pigmentes folt alakjában észlelhetők. Az Ortheziidae család egyes tagjai szemének töve kúp alakban megnyúlt (2. ábra: i) és szklerotizált. Néha a szemek teljesen hiányoznak (pl. Diaspididae). Vissza

Tartalom

Coccoidea - Pajzstetvek3
Irodalom179
A pajzstetvek tápnövényei181
A pajzstetvek természetes ellenségei185
Rendszertani mutató (latin-magyar)187
Családsorozatok - nemek187
Fajok és faj alatti kategóriák188
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv