1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Laboratóriumi vizsgáló módszerek

Honvéd állatorvosok részére

Szerkesztő

Kiadó: Hadtápszolgálat Kiképzési Osztály
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím: Hadtápkiképzés kézikönyvei
Kötetszám: 37
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 8 fekete-fehér fotómelléklettel. Vörös Csillag Nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állatorvostudomány fejlődése következményeképen már régebben érezhető volt egy olyan mű hiánya, mely a korszerű követelményeknek megfelelve, felöleli elsősorban a lóra vonatkozó laboratóriumi... Tovább

Előszó

Az állatorvostudomány fejlődése következményeképen már régebben érezhető volt egy olyan mű hiánya, mely a korszerű követelményeknek megfelelve, felöleli elsősorban a lóra vonatkozó laboratóriumi diagnosztikai metodikai eljárásokat, amelyek nem kizárólag központi laboratóriumban végezhetők el.
Jelen munkánk megírásánál is azt a célt követjük, hogy gyakorló és kisebb intézményekben dolgozó állatorvosok tábori körülmények között is viszonylag kevesebb anyaggal és felszereléssel rendelkezve, elvégezhessenek olyan laboratóriumi diagnosztikai eljárásokat, amelyek a betegség és takarmánymérgezések megállapítását lehetővé teszik.
A módszerek megválasztásánál, tekintettel a tábori körülményekre, nem teljességre, hanem az egyszerűségre és megbízhatóságra törekedtünk, ezért mélyebb részletezésbe nem bocsájtkoztunk. Ilyen vonatkozásban utalunk a speciális szakkönyvekre. Az irodalomból ismert és saját gyakorlatunkban bevált módszereket számos egyszerű módosítással kiegészítettük. Fentieken kívül néhány új saját módszert is leírtunk munkánk teljesebbé tétele érdekében... Vissza

Tartalom

Laboratóriumi általános alapismeretek
Kémiai alapismeretek
Kémiai alapismeretek5
Fizikai mérések és műveletek7
Tömeg és súlymérés7
Térfogatmérés8
Sűrűségmérés11
Mennyiségi kémiai analizis12
Anyag súlyszerinti meghatározása13
Anyag térfogatos meghatározása14
Mérőoldatok készítése14
Indikátorok17
Térfogatos analitikai módszerek19
Acidi-alkalimetria20
A titrálás eredményének kiszámítása20
Oxidimetria21
Jodometria23
Csapadékos titrálás25
Százalékos oldatok készítése és higítása28
Fizikai és kémiai laboratóriumi műveletek:
Lecsapás31
Dekantálás31
Centrifugálás32
Szűrés32
Bepárolás35
Szárítás36
Átkristályosítás37
Desztillálás37
Kirázás39
Extrahálás40
Dializálás40
Feltárás41
Oldatok készítése:
Savak41
Lúgok46
Indikátorok49
Sóoldatok50
Takarmányok minőségi vizsgálata
Mintavétel a takarmányból és ivóvízből:56
Szálastakarmányok57
Zöldtakarmányok57
Szemestakarmányok57
Olajpogácsák, préselt erőtakarmányok57
Répa, burgonya57
Ivóvízminta57
Takarmányvizsgálat menete:
Megtekintéssel való vizsgálat58
Takarmányok színe59
Fűféleségek aránya és fejlettségi foka59
Takarmányok szálfinomsága59
Rétiszéna minőségi osztályozása60
Szemestakarmányok elbírálása61
Zab minőségi osztályozása61
Tapintással való vizsgálat62
Szaglással való vizsgálat62
Mérgező növénytartalom elbírálása63
Takarmányok mikroszkópos vizsgálata64
Takarmányok felosztása mikroszkópos vizsgálat szempontjából65
Takarmányok penészgomba és üszögspóra fertőzőttségének kimutatása66
Takarmányok előkészítése kémiai vizsgálatokhoz67
Takarmányok előszárítása67
Légszáraz anyag meghatározása67
Takarmányok őrlése68
Szárazanyag és víztartalom meghatározása68
Zsírmeghatározás69
N. tartalmú anyagok meghatározása70
Nyersfehérje meghatározása70
Emészthető fehérje meghatározása72
Nyersrost meghatározása73
Összes hamú meghatározása74
Keményítő tartalom meghatározása75
Takarmányok homoktartalmának meghatározása77
Takarmányminta összetételének kiszámítása az elemzési adatokból78
Keményítőérték kiszámítása78
Fontosabb emésztési együtthatók és hatékonysági tényezők79
Takarmány mérgezések vizsgálata:
Mintavétel és vizsgálati anyag beküldése83
Vizsgálat menete84
Vizsgálati anyagok előkészítése85
Kioldás - kirázás86
Roncsolás86
Hamvasztás88
Desztillálás89
Savanyú alkoholos kivonás89
Dializálással kivonható mérgek90
Kémiai és biológiai vizsgálatok menete91
Fémes mérgek kimutatása91
Osztály reagensek készítése92
Réz minőségi kimutatása93
Réz mennyiségi meghatározása95
Cink minőség kimutatása96
Cink mennyiségi meghatározása96
Ólom minőségi kimutatása98
Ólom mennyiségi meghatározása98
Higany minőségi kimutatása100
Higany mennyiségi meghatározása100
Bárium minőségi kimutatása102
Bárium mennyiségi meghatározása102
Klóridok minőségi kimutatása103
Kloridok mennyiségi meghatározása104
Arzén és foszfor kimutatása105
Arzén mennyiségi meghatározása106
Cián kimutatása107
Cián mennyiségi meghatározása108
Nikotin kimutatása109
Nikotin mennyiségi meghatározása109
Savanyú alkohollal kivonható szerves mérgek110
Általános alkaloida reakció112
Savanyúrázadék vizsgálata113
Lúgos rázadék vizsgálata114
Mérgező fehérjék kimutatása117
Kontakt mérgek vizsgálata117
Vízvizsgálat
Helyszíni szemle120
Mintavétel120
A víz hőmérséklete121
Zavarosság121
Szín121
Szag121
Íz122
Üledék122
A víz kémiai vizsgálata122
Kémhatás meghatározása122
Változó keménység kiszámítása123
Összkeménység meghatározása123
Oxigén fogyasztás meghatározása124
Ammónia meghatározása125
Ivóvíz vizsgálata mérgezés szempontjából128
Szervetlen mérgező anyagok kimutatása128
Egyéb szervetlen és szerves mérgező anyagok kimutatása131
Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata132
A víz minősítése a vizsgálati eredmények alapján135
Kutak klórozása136
Maradék klór kimutatása137
Laborítóriumi húsvizsgálat
Parazitológiai vizsgálatok138
Szövettani vizsgálatok139
Fizikális vizsgálatok139
Precipitációs próba állatfajok húsának megkülönböztetésére141
Főzőpróba141
Sütési próba142
Kémiai vizsgálatok:
Hús kémhatásának megállapítása142
Hús fülledésének vizsgálata145
Hús rothadásának vizsgálata146
Elvérezettség fokának kimutatása148
Húsok eltarthatóságának kimutatása148
Avasodás kimutatása150
Húsok egyéb alkotó részeinek kimutatása151
Bakteriológiai húsvizsgálat151
Bakteriológiai vizsgáló módszerek157
Vizsgálati anyag beküldése157
Anyag előkészítése vizsgálathoz157
Mikorszkópos vizsgálat158
Festékoldatok baktériumok festésére160
Baktérimok festése161
Tenyésztési eljárások:
Táptalaj vegyhatásának beállítása163
Leggyakrabban használt táptalajok készítése164
Táptalajok előkészítése baktériumtenyésztés előtt169
Táptalajok beoltása170
Anaerob tenyésztés171
Tenyészetek elbírálása172
Sterilizálás173
Baktérium szűrés175
Sterilitási vizsgálat175
Óvatosság a laboratóriumi munkánál176
Bac. anthracis177
Clostridium tetani179
Gázödéma okozó baktériumok180
Bacterium mallei183
Strepcoccus equi184
Paratifusz csoportba tartozó baktériumok184
Mycobacterium tuberculosis185
B. necroseos188
Brucellák188
Corynebacterium pseudotuberculosis ovis189
Criptococcus faciminosus190
Tyrpanosoma equiperdum190
Babesia caballi191
Babesia equi.191
Lovak hurútos influeznziája virusának kimutatása192
Bornai betegség virusának kimutatása192
Lovak járványos, vérfertőzéses agygerincvelő gyulladásának virusának kimutatása192
Serológiai vizsgálatok
Vérminta vétele és vizsgálatra küldése192
Praecipitátióc próba194
Agglutinátiós próba195
Malleus suspenzió készítése195
Brucella suspenzió készítése195
Agglutinátiós próba végrehajtása malleus esetén196
Agglutinátiós próba végrehajtása brucellosis esetén197
Komplementumkötési próba198
Malleus antigén készítése198
Brucella antigén készítése199
Trypanosoma antigén készítése200
Komplementum vétele201
Haemolysin készítés202
5 %-os juh vörösvérsejt suspenzió készítés202
Haemolysin titrálás203
Komplementum titrálás204
Antigén titrálás205
Komplementumkötési próba végrehajtása208
A vér fizikális és kémiai vizsgálata
Vérminta vétele és küldésének módja210
Vörösvérsejt süllyedési sebesség megállapítása210
Vörösvérsejtek üledék mennyiségének meghatározása210
A vér haemoglobin tartalmának meghatározása211
Vörösvérsejtek számlálása211
Fehérvérsejtek számlálása212
Festetlen készítmények vizsgálata213
Vérkészítmények felkenése213
Vérkészítmények megfestése213
Vizeletvizsgálat
A vizelet vétel215
A vizelet színe215
A vizelet átlátszósága216
A vizelet összeálíltása216
A vizelet szaga216
A vizelet fajsúlya217
A vizelet vegyhatása217
Vizelet rendellenes alkotórészei217
Fehérje kimutatása217
Vér és izomfesték kimutatása219
Epefesték kimutatása220
Cukor kimutatása221
A vizelet és üledékeinek mikroszkópos vizsgálata221
Bélsárvizsgálat
Bélsárminta küldésének módja225
Bélsár mikroszkópos vizsgálata225
Bélsár mikroszkópos vizsgálata226
Egyszerű eljárás226
Dusitás227
Bőrkaparék vizsgálata
Bőrkaparék vétele és küldésének módja229
Bőrkaparék vizsgálata229
Vemhesség megállapítása230
Exudátumok és transudátumok elkülönítése231
Kórszövettani vizsgáló módszerek232
A szövettan feladata232
Friss és nativ készítmények232
Fixált és festett állandó készítmények233
Fixálás233
Víztelenítés234
Beágyazás234
Metszés237
Festés238
Legegyszerűbb festési eljárások239
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv