1.035.460

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nikola Tesla

1856-1943

Szerkesztő
Róla szól
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 45 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-214-990-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszó az első kiadáshoz
Ötven évvel ezelőtt, 1943. január 7-én halt meg New Yorkban Nikola Tesla, a világhírű szerb feltaláló.
Munkásságának jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Tesla többfázisú... Tovább

Előszó

Előszó az első kiadáshoz
Ötven évvel ezelőtt, 1943. január 7-én halt meg New Yorkban Nikola Tesla, a világhírű szerb feltaláló.
Munkásságának jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Tesla többfázisú rendszere és a rádiózás területén elért eredményei nélkül nem képzelhető el a XX. századi technikai civilizáció és mindaz, amit XX. századi mindennapi életnek, illetve életformának tekintünk. Tesla találmányai nélkül nem képzelhető el az olcsó ipari és házi elektromos energiafelhasználás és a korunkra jellemző telekommunikáció. Tesla nemcsak kísérletezgető feltaláló volt, hanem olyan tudós is, aki új jelenségeket kutatott fel, és ezekre az újonnan felfedezett jelenségekre alapozta éleselméjű találmányait. Mindezek alapján méltán állapítható meg, hogy Tesla az elektrotechnika történetének egyik legnagyobb alakja és az emberiség egyik legnagyobb feltalálója volt. Munkásságáért a tudós számára elérhető legnagyobb elismerést kapta: 1956-ban, születésének 100. évfordulóján róla nevezték el a mágneses indukció mértékegységét.
Tesla azonban nemcsak nagy tudós, hanem nagy egyéniség, igazi humanista és nemes idealista volt. Egész életét a tudománynak szentelte. „Úgy vélem, nincs nagyobb elragadtatás annál, mint amilyet az ember a lelkében érez, amikor szellemének termékét látja sikeresen megvalósulni... Az ilyen érzések arra késztetik, hogy megfeledkezzen az éhségről, az álomról, barátairól, szerelemről, egyszóval mindenről." - írja egyhelyütt. Találmányait az egész emberiségnek szánta, az emberek életét kívánta jobbá és kényelmesebbé tenni. Ezért kutatott az olcsó energiaellátás, a gyógyászati alkalmazások, a világító és távközlési rendszerek után.
Az emberiség e nagy feltalálója Európa perifériájáról, a XX. század közepi Habsburg Monarchia Határőrvidékéről indult, hogy tehetsége és kitartása, valamint a Monarchia iskolarendszere által nyújtott lehetőségeket kihasználva a kor fejlődésének centrumába, Amerikába jusson, ahol is végül élete legnagyobb részét élte le. Fiatalkori életútja összekapcsolja a közép-európai régió városait, országait, népeit. Különösen fontosak Tesla magyarországi kapcsolatai, hiszen első mérnöki munkahelye Budapesten, Puskás Ferenc telefonközpontjában volt, s legjelentősebb felfedezése, a többfázisú áramok által létrehozott forgó mágneses mező gondolata is a magyar fővárosban született, továbbá szoros rokoni szálak fűzték a magyarországi szerb közösséghez is Paja Mandic, anyai nagybátyja révén, aki a Budapesthez közeli Pomázra nősült. Mindezek ellenére Tesla személye és munkássága kevéssé ismert Magyarországon.
Kiadványunknak, melyet az Olvasó a kezében tárt, ezért hiánypótló szerepet is szánunk. Magyarországon még sohasem írtak ilyen részletesen és terjedelmesen Nikola Tesla életéről és munkásságáról. A kiadvány négy cikket tartalmaz. Lásztity Péró Tesla életútját mutatja be, Dr. Asztalos Péter és dr. Jeszenszky Sándor tudománytörténeti és szakmái szempontból ismerteti Tesla munkásságának két kulcsterületét, míg dr. Urosevics Danilo a budai és pesti szerb közösség kultúrtörténetét tárgyalva igyekszik bepillantást engedni abba, milyen fontos szerepe volt Budapestnek a közép-európai régió fejlődésében. A szerb és magyar nyelven megjelenő kiadvány gazdag képanyaggal rendelkezik Tesláról, ami eddig Magyarországon szintén nem volt hozzáférhető. Kiadványunkkal Tesla halálának 50. évfordulójáról kívánunk méltó módon megemlékezni.
Budapest, 1993 július Lásztity Péró Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv