1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tej feldolgozása a mezőgazdasági nagyüzemekben

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 31 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az új gazdaságirányítási rendszer bevezetésével kapcsolatosan megjelent jogszabályok elősegítik, hogy a mezőgazdasági nagyüzemek alaptevékenységükön kívül hasznos melléküzemi tevékenységet is... Tovább

Előszó

Az új gazdaságirányítási rendszer bevezetésével kapcsolatosan megjelent jogszabályok elősegítik, hogy a mezőgazdasági nagyüzemek alaptevékenységükön kívül hasznos melléküzemi tevékenységet is folytathassanak. Ide sorolható néhány tejfeldolgozási, értékesítési tevékenység is, melynek kiszélesítése népgazdasági és üzemi szinten egyaránt indokolt.
A nagyüzemi gazdaságok által termelt tej értékesítésének fő formája természetesen továbbra is a tejipari vállalatok részére történő szerződéses értékesítés marad. Célszerű azonban, ha a higiéniai rendszabályok maradéktalan betartása mellett a nagyüzemi gazdaságok az ellátatlan helyi, községi lakosságot teljes, vagy beállított zsírtartalmú fogyasztói tejjel, továbbá elsősorban egyszerűbben előállítható tejtermékekkel - tejföllel, túróval és savanyított tejtermékekkel - közvetlenül ellátják. A tejipari vállalat részére csak a helyi igények kielégítésén felüli tejet, illetve tejszínt értékesítik.
A helyi közvetlen tejértékesítés és tejfeldolgozás következtében jelentősen javítható a falusi lakosság tej- és tejtermékellátása, ezáltal növelhető a táplálkozás-élettanilag is indokolt egy főre jutó fogyasztás is. Elkerülhető a tejnek a termelő helytől távol eső tejüzembe történő költséges beszállítása és a fogyasztói tejnek vagy tejterméknek ugyanabba a községbe való visszaállítása. A megfelelő adottságú gazdaságokban a közvetlen értékesítés és feldolgozás növeli a tejtermelés jövedelmezőségét, ugyanakkor a tejipari vállalatoknál szállítási és feldolgozási kapacitás-felszabadítást eredményez. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. Közvetlen tejértékesítés 5
II. A feldolgozás feltételei 7
III. Általános tudnivalók 9
1. Termelői tej 9
2. Tejtermékek zsírtartalmának beállítása 10
IV. Fogyasztói tej előállítása 11
1. Nyerj fogyasztói tej 11
2. Pasztőrözött tej 11
V. Túró készítése 13
1. A készítés módja 13
2. A túró minőségi jellemzői és előírásai, termékhibák 16
3. Egységnyi folyadékból gyártható termékmennyiség 18
VI. Tejföl készítése 19
1. Tejföl-készítés pasztőrözött tejszínből 19
2. Tejfölkészítés pasztőrözött tej alvadékaiból és tejszínből 20
3. A tejföl minőségi jellemzői és előírásai, hibái 21
VII. Habart yoghurt-aludtej gyártástechnológiája 24
VIII. Tejsavbaktérium-színtenyészet készítése 26
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv