1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Marcos Duprat

Kiállítási katalógus/Budapesti Történeti Múzeum Aug.-Szep. 1992

Grafikus

Kiadó: Budapesti Történeti Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 37 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 22 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Immár több mint két évtizede, az absztrakcionizmus kifáradása óta, a nyugati festészet visszatért a látvány paradigmájához.
Ahhoz a látványmintához, amely lehet erőszakos, vagy békés,... Tovább

Előszó

"Immár több mint két évtizede, az absztrakcionizmus kifáradása óta, a nyugati festészet visszatért a látvány paradigmájához.
Ahhoz a látványmintához, amely lehet erőszakos, vagy békés, személytelen, vagy éppen portrészerű: mindenesetre ebből ered akár Bacon, vagy Balthus, akár a hiperrealisták, vagy Lucien Freud győzelme. De mint az absztrakt művészet kimerülésének első fölfedezői is bölcsen figyelmeztettek rá, a figuralitáshoz való visszatérés csak akkor lehet meggyőző, ha egy újféle, szigorú technikára és kompozícióra építkezik. A jelenkori brazil festészetben ezt a szigort senki sem testesíti meg alaposabban, mint Marcos Duprat" - írja J. G. Merquior, Duprat hazai kritikusa a festő 1990-ben Milánóban megrendezett kiállításának katalógusában. Úgy vélem, megállapítását kiindulópontnak s mintegy alaptételnek fogadhatjuk el, amikor a brazil művész magyarországi kiállítása alkalmával művészetének titkait kutatjuk.
S ha az idézett mondat világos tárgyszerűsége és a misztérium fogalma között némi ellentmondást lehetne sejteni, mindjárt hozzá kell tennünk, hogy korántsem ellentmondásról, hanem Duprat festészetének rendkívül sokoldalú karakteréről van szó, amelyben az európai, nagy klasszikus hagyományoktól, a múlt századi romanticizmuson s annak 20. századi következményein keresztül, a legújabb tendenciákig igen szerteágazó hatások játszottak közre, s amelyben a tiszta, világos, már-már racionális rendező elv egy enigmatikus világkép kibontakozásának alapjául szolgál. S ha már a romanticizmust emlegettük, éppen Delacroix fejtette ki, hogy a festészetben az emberi szenvedély rejtelmeibe csak a józan, szigorú technika elsajátításával és alkalmazásával lehet behatolni. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Művek 9
Kritikák 36
Kiállítások 38
Életrajzi adatok
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Marcos Duprat Marcos Duprat
Állapot:
940 Ft
470 ,-Ft 50
2 pont kapható
Kosárba
konyv