1.036.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar népmeséinkről

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Debreceni Alma Mater Alapítvány
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím: Főnix Téka
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 963-00-3562-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mióta e tisztelt társaságban, s egyszersmind egész irodalmunkban is útolszor volt tüzetesen szó népmeséinktől, szép gyarapodást vett ezek gyűjteménye.
Henszlmann Imre, midőn a... Tovább

Előszó

Mióta e tisztelt társaságban, s egyszersmind egész irodalmunkban is útolszor volt tüzetesen szó népmeséinktől, szép gyarapodást vett ezek gyűjteménye.
Henszlmann Imre, midőn a Kisfaludy-társaságnak 1847. julius 31-én tartott ülésében a „Magyarországi népmesékről" értekezését tartotta - mely, mint általános, összes mesegyűjteményünket magába ölelő czikk irodalmunkban mindeddig egyetlen - csak 14 oly mesére terjeszthette ki vizsgálódását, melyek magyar nyelven jelentek meg. Ezek a „Népdalok és mondák" két első kötetében jöttek ki, s több magyar gyűjtemény még akkor nem volt. Ma már 240 mesét mutathatunk föl 18 kötetnyi kis mese könyvtárunkból. - A gyűjtemények - mellőzve Majláthnak és Gaálnak német kiadásait, melyek utóbb nagy részben megjelentek magyarúl is - a következők:
Népdalok és Mondák. A Kisfaludy-társaság megbízásából szerkeszté Erdélyi János. 3 kötet. Pest, 1846-7-8. (Tartalmaz összesen 34 mesét).
Gaál György: Magyar népmese-gyűjteménye. Kiadják Kazinczy Gábor és Toldy Ferenz. 3 kötet. Pest, 1856-7-8. (összesen 53 mese).
Erdélyi János: Magyar népmesék. Pest, 1855. (összesen 20 mese, melyekből azonban 7 Gaáltól volt véve).
Merényi László: Eredeti népmesék. 2 kötet; Sajó-völgyi népmesék: 2 kötet; Dunamelléki népmesék: 2 kötet. Pest, 1862-3. (összesen 65 mese). Vissza

Arany László

Arany László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Arany László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv