1.035.543

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia állattenyésztőknek

Az egyetemek és főiskolák agrártudományi karain javasolt tankönyv

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 378 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-394-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv első fele a szerves kémia biokémiai szempontból legfontosabb vegyületeivel: a biogén elemekkel, az aminosavakkal, a peptidekkel, a fehérjékkel, a szénhidrátokkal, a lipidekkel, valamint a mono- és polinukleotidokkal foglalkozik. A továbbiakban tárgyalt témái: a biológiai folyamatok és a biokatalízis, az anyagcsere, az energiatranszformáció és -tárolás, a trikarbonsav ciklus, a szénhidrátok anyagcseréje, a zsírok lebontása és bioszintézise, az aminosavak anyagcseréje, a nukleotidok, a purin- és primidinbázisok lebontása és szintézise, valamint a polinukleotidok összetétele. Röviden bemutatja az információs makromolekulák keletkezését, a genetikai információs anyag tulajdonságait, az információátvitelt és a fehérjeszintézist. A könyv leírja a bendőben és a silóban lezajló biokémiai folyamatokat, a fehérjék bioszintézisét, a vitaminok biokémiai szempontból legfontosabb tulajdonságait. Minden fejezet összefoglalással zárul.

Tartalom

Bevezetés11
Rövidítések jegyzéke13
Az élet keletkezése19
Az élet keletkezésének korai magyarázata19
Tudományos elméletek az élet keletkezésére20
Keletkezik-e élet napjainkban?23
Az élettelen és az élő természet egysége24
Az élet keletkezése, összefoglalás25
Az élő szervezet felépítése26
Biogén elemek26
Biomolekulák27
A víz szerepe a biológiai rendszerekben28
Aszimmetria, konfiguráció, konformáció31
az élő szervezet felépítése, összefoglalás34
Az élő szervezetet felépítő anyagok35
Aminosavak, peptidek35
Az aminosavak35
Peptidek43
Aminosavak, peptidek összefoglalása47
Fehérjék48
A fehérjék szerkezete51
A fehérjék elsődleges szerkezete52
A fehérjék másodlagos szerkezete56
A fehérjék harmadlagos szerkezete59
A fehérjék negyedleges szerkezete63
A fehérjék molekulatömege64
Fehérjék összefoglalása65
Szénhidrátok66
Monoszacharidok66
Diszacharidok71
Poliszacharidok73
A szénhidrátok összefoglalása77
Lipidek77
Zsírsavak és neutrális zsírok78
Foszforgliceridek80
Egyéb poláros lipidek83
Nem hidrolizáló lipidek83
Terpének és származékaik, karotinok, vitaminok84
Szteroidok86
Lipoproteinek88
A membránok felépítése89
A lipidek összefoglalása92
Mononuleotidok, polinukleotidok92
Primidin- és purinbázisok93
Nukleozidok94
Nukleotidok94
Nukleotid koenzimek95
Polinukleotidok97
A nukleotidok és a nukleotid koenzimek összefoglalása98
A biológiai folyamatok és a biokatalízis99
A reakciósebesség és a biokatalizátorok99
A reakciók kinetikája és a katalízis99
Aktivált állapot101
Enzimek - biokatalizátorok103
A szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben109
Az aktív centrum szerepe a biokatalízisben111
A katalízis mechanizmusa113
Enzimműködés és molekulaméret121
Az enzimműködés szabályozása123
A reakciósebesség és biokatalizátorok, a biokatalízis, a szerkezet és a működés kapcsolata. Összefoglalás128
Anyagcsere130
Az élő szervezetek energiaigénye130
Energia- és anyagforgalom136
Anyagforgalom137
Az anyagcsere összefoglalása140
Az energiatranszformáció és energiatárolás141
Redoxpotenciál141
Terminális oxidáció (elektrontranszport). A biológiai energia felszabadítása144
Víz keletkezése a szubsztrátok hidrogénjéből147
Az oxidatív foszforilálás - az oxidációs energia átalakulása kémiai kötésű energiává147
A mitokondriumok szerepe az energiaképző folyamatokban149
Energiakapcsolás a mitokondriumokban. Kémiai kapcsolási hipotézis151
Kemiozmózis hipotézis. A mitokondriumok légzésfüggő iontranszportja152
Az energiatranszformáció és -tárolás összefoglalása153
Trikarbonsav ciklus (citrátkör, Szent-Györgyi-Krebs-ciklus)155
Az aktív acetát keletkezése156
A trikarbonsav ciklus részfolyamatai158
A trikarbonsav ciklus központi helye az anyag- és energiaforgalomban162
Kiegészítő vagy anaplerotikus reakciók163
A trikarbonsav ciklus összefoglalása165
Szénhidrátok anyagcseréje. A szénhidrátok lebontása166
Emésztés és felszívódás166
A glükóz anacrob átalakítása166
A glükózlebontás lépései167
A glükózlebontás első szakasza168
A glükózlebontás második szakasza172
A glükózlebontás energiamérlege174
Erjedések (fermentációk)175
A bendőben zajló erjedési folyamatok177
A silóban zajló erjedési folyamatok180
A szénhidrátlebontás integrációja181
Poliszacharidok bekapcsolódása a glikolízisbe182
Más hexózok bekapcsolódása a glikolízisbe185
A glükózlebontás pentóz-foszfát útvonala185
A NADH+H+ sorsa az ingarendszerekben189
A szénhidrátok lebontásának összefoglalása190
Szénhidrátok bioszintézise192
Fotoszintézis. Elektrontranszport. Foszforilálás192
Szénlánc kialakulása fotoszintézis útján197
Glükoneogenezis heterotrof szervezetekben piruvátból199
Glókoneogenezis egyéb forásokból202
Glükoneogenezis a különböző állatfajoknál202
Hexózszármazékok keletkezése glükózból203
A raktározott poliszacharidok bioszintézise és felhasználása205
Szerkezeti poliszacharidok206
A szénhidrátok bioszintézisének összefoglalása207
A zsírok lebontása209
A zsírok felhasználása209
A zsírsavak ß-oxidációja (aktiválás és lebontás)210
A zsírsav-oxidáció energiamérlege 214
A ketontestek keletkezése és oxidációja215
A szteránvázas vegyületek lebontása217
A lipidanyagcsere szabályozása217
A zsírok lebontásának összefoglalása218
A zsírok bioszintézise220
A telített zsírsavak bioszintézise220
Prosztanoidok keletkezése225
A gliceridek keletkezése225
A szénhidrát- és a lipidanyagcsere kapcsolata228
Nem hidrolizáló lipidek bioszintézise229
Bioaktív szteránvázas vegyületek230
Lipogenezis az embernél és a különböző állatfajoknál231
A zsírok bioszintézisének összefoglalása232
Az aminosavak lebontása233
Az aminosavak szerepe az élő szervezetben233
A fehérjék emésztése235
A különböző állatfajok és az ember fehérjeemésztése236
Az aminosavak lebomlásának közös reakciói241
Az aminosavak szénláncának lebomlása a trikarbonsav ciklusban244
A nitrogén eltávolítása a szervezetből253
Az emlősök nitrogénürítése - a karbamid szintézise253
A madarak és hüllők nitrogénürítése - a húgysav szhintéz ise256
Az aminosav-lebontás és a mitrogénürítés sémája257
Az aminosav-anyagcsere zavarai258
A fejérjék minősítése a kémiai indexek alapján259
Az aminosavak lebomlásának összefoglalása264
Az aminosavak szintézise265
A nitrogénfixálás mechanizmusa265
A nem esszenciális aminosavak bioszintézise267
A glutamát, a glutamin, a prolin és a hidroxi-prolin bioszintézise267
Az aszpartát, az aszparagin és az alanin bioszintézise268
A tirozin bioszintézise269
A szerin, a glicin és a cisztein bioszintézise269
Az esszenciális aminosavak bioszintézise272
A metionin és a treonin bioszintézise272
A lizin bioszintézise273
A leucin, az izoleucin és a valin bioszintézise274
Az arginin (ornitin) bioszintézise274
A hisztidin bioszintézise275
A fenilalanin és a triptofán bioszintézise275
Az aminosavak bioszintézisének szabályozása276
Az aminosavak prekurzor funkciói277
A poláros aminosavak prekurzor funkciói277
A bázikus aminosavak prekurzor funkciói279
Az aromás aminosavak prekurzor funkciói281
A porfirinek anyagcseréje284
Az aminosavak szintézisének összefoglalása284
Nukleotidok, valamint a purin- és pirimidinbázisok anyagcseréje286
Purin- és pirimidinbázisok lebontása287
Purinnukleotidok bioszintézise289
Pirimidinnukleotidok bioszintézise291
A bázisok szintézisének regulációja293
Nukileotid koenzimek bioszintézise293
A nukleinsav-anyagcsere zavarai295
A purin- és pirimidinbázisok anyagcseréjének összefoglalása295
Polinuikleotidok, a DNS és az RNS szerkezete297
A dezoxiribonukleinsav szerkezete298
A ribonukleinsav és szerkezete302
A nukleinsavak szerkezetvizsgálatának elvei 303
A nukleinsavak kémiai szinté-zisének elvei305
A polinukleotidok összefoglalása306
A fehérjék bioszintézise307
A peptidlánc keletkezésének szakaszai307
A fehérjeszintézisben részt vevő ribonukleinsav-fajták308
Fehérjeszintézis a prokariotákban310
A fehérjeszintézis lépései311
A riboszómák szerkezete és szerepe a fehérjeszintéz isben313
A fehérjeszintézis kódjának felderítése314
Az aminosavak összekapcsolódásának lépései316
A fehérjelánc szintézisét meghatározó tényezők319
Fehérjeszintézis az eukariótákban319
Fehérjeszintézis ipari méretekben321
Fehérjék bioszhintézisének összefoglalása322
Válogatott fejezetek324
A táplálék emésztése különböző állatfajoknál324
A táplálékfelvétel szabályozása324
A tápanyagok lebontása és felszívódása325
A szopós állatok emésztése326
A sertés emésztése326
A baromfi emésztése327
A nyúl emésztése327
A ló emésztése328
A kérődzők emésztése328
Az állatitermék-előállítás biokémiai alapjai330
Energiaszükséglet330
Fehérjeszükséglet331
A takarmányozás hatása az állatitermék-előállításra331
A takarmányozás hatása a húsminőségre332
A tejtermelés energiaszükséglete, a tej komponenseinek képződése333
A takarmányozás hatása a tejtermelésre és a tej összetételére336
A tojástermelés energia- és fehérjeszükséglete337
Feladatok és megoldások338
Szerves kémia338
Biomolekulák346
A víz és a benne oldott biomolekulák349
Aminosavak és peptidek351
Fehérjék354
A fehérjék szerkezete358
Enzimek360
Zsírok és olajok361
Biológiai membránok és membrántranszport361
Szénhidrátok362
bioenergetikai alapok364
A citromsav ciklus368
A zsírsavak oxidációja371
Aminosavak oxidációja és a karbamidciklus373
Foszforilálás375
Szénhidrátok bioszintézise375
Lipidek bioszintézise377
Aminosavak bioszintézise377
Irodalom378
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv