1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Szegedi Kábelgyár 25 éve

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 20 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Kábel Művek neve nemcsak Magyarországon, hanem - exportja révén - csaknem az egész világon ismert. Magyarországon a kábelgyártás 1883-ban kezdődött és a 100 éves évfordulót 1983-ban... Tovább

Előszó

A Magyar Kábel Művek neve nemcsak Magyarországon, hanem - exportja révén - csaknem az egész világon ismert. Magyarországon a kábelgyártás 1883-ban kezdődött és a 100 éves évfordulót 1983-ban ünnepeltük.
A Szegedi Kábelgyár az ipartelepítési politikával összhangban 1959-ben létesült. A régi dolgozók még jól emlékezhetnek a gyáralapítás nehéz, de megtisztelő munkájára. Egy volt laktanya épületeiben kellett megteremteni az iparfogadás feltételeit. Modern technikáról akkor még szó sem lehetett, a cél a megérkezett használt, részben felújított gépek telepítésével a foglalkoztatottság növelése volt. Ezért a kezdeti időszakban a gyár nem csak műanyag szigetelésű vezetékeket állított elő. Az 1963-64-es években a Magyar Kábel Műveket is érintő profilrendezés kapcsán egyéb gyártmányok telepítésére is sor került, így a telefonzsinór és különböző polietilén szigetelésű vezetékek átvételére. Az újabb profilok bevezetésével igen nagy számú gép került átadásra, és egyben új technológiákat alkalmaztak. Az eltelt esztendők feladatait tekintve megállapítható, hogy az első négy évben - a beruházás mellett - az egyes profilok meghonosítását és ezen keresztül a termelés gyors ütemű felfutását kellett megoldani. 1965-től kezdve egy újabb ütem fogadására való felkészülés volt a fő feladat. A közelmúlt időszakban a magyar kábelipar jelentős fejlesztést valósított meg. Ennek hatására 1976-1982 között a szegedi gyár is előbbre lépett. A gyár történetében 1975-ben új szakasz kezdődött. Az extenzív fejlesztés lehetősége Szegeden kimerült. Ezt a vállalat vezetése is felismerte. Megindult a vidéki ipartelepítés "második hulláma". Így jelent meg a Magyar Kábel Művek képviselete Kisteleken, és vette át a HÓDGÉP kisteleki gyáregységét, amelyet szervezetileg a Szeged Kábelgyárhoz csatolt.
A gyár profilja továbbra is a műanyag szigetelésű kábelek és vezetékek gyártása maradt. A kezdeti időszak kiegészítő profiljai részben megszűntek, részben más vállalathoz kerültek. A Szegedi Kábelgyár gyártja 1 kV-os feszültséghatárig a tömör és hajlékony áramvezetőjű, PVC-szigetelésű, erősáramú vezetékeket és kábeleket, és a tömör és hajlékony áramvezetőjű gyengeáramú vezetékeket valamint a hírközlő kábelek teljes választékát. A munkaerő-gondok miatt is arra kényszerült a gyár, hogy gépparkját fokozatosan korszerűsítse, modern nagy termelékenységű gépeket vásároljon. Ma már évente 2 milliárd Ft értékű kábelipari terméket ad a népgazdaságnak a magyar hírközlő-kábelgyártás új központja a Szegedi Kábelgyár.
Amikor a Szegedi Kábelgyár 25 éves évfordulóját ünnepeljük külön nagy tisztelettel emlékezünk meg legrégibb dolgozóinkról, az alapítókról, akiknek szorgalmas és áldozatkész munkája jelentős mértékben járult hozzá gazdaság-politikai céljaink megvalósításához.
Kedves Olvasó!
A gyár fejlődését, életét illusztráló albumot a gyár politikai, társadalmi és gazdasági vezetése nevében figyelmébe ajánlom.
Szeged, 1984.
Tombácz József
igazgató Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv