1.036.223

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a nyelvtudományba

Kézirat

Szerző

Kiadó: Felsőoktatási Jegyzetellátó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 330 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden tudománynak sajátosságos problémaköre van. Mig a filozófia pl. a természet, az emberi társadalom és gondolkodás fejlődésének legáltalánosabb törvényeit teszi vizsgálódás tárgyává, a földrajz... Tovább

Előszó

Minden tudománynak sajátosságos problémaköre van. Mig a filozófia pl. a természet, az emberi társadalom és gondolkodás fejlődésének legáltalánosabb törvényeit teszi vizsgálódás tárgyává, a földrajz tárgya a föld, annak felülete, az élő természet megoszlása és benne az emberi tevékenység fejlődése stb. Ugyanez jellemzi az itt fel nem sorolt egyéb szaktudományokat is.
A nyelvtudomány tárgya a nyelv. Maga az elnevezés is - nyelvtudomány vagy linguisztika /a lat. lingua = nyelv szóból/ - már utal arra, hogy ez a tudomány a nyelvről szóló tudomány.
Maga az elnevezés is - nyelvtudomány vagy linguisztika /a lat. lingua=nyelv szóból / - már utal arra, hogy ez a tudomány a nyelvről szóló tudomány.
A köznapi beszédben, de az irodalmi müvekben meg éppenséggel igen gyakran találkozunk olyan kifejezésekkel, mint "a természet nyelve", "a levelek suttogása" stb. Nyilvánvaló, hogy az ilyen és ezekhez hasonló kifejezéseknél metaforával van dolgunk és nem magával a nyelvvel. A nyelvtudománynak nem tárgya "a természet nyelve".
Gyakran beszélnek az állatok nyelvéről is és valóban igen gyakran figyelhetők meg az állatoknál olyan hangok, amelyek kifejezhetik a veszély előtti félelmet, haragot, vagy örömöt stb. Az ilyen hangok azonban biológiai jellegű, inkább csak ösztönös hangreakciók, amelyeket egy bizonyos élmény vált ki, azonban semmikép sem nevezhetők nyelvnek. Éppen ezért az állatok ilyen hangjai nem tartoznak a nyelvtudomány vizsgálati köréhez. I. P. Pavlov szerint az állatok agyában végbemenő folyamatot nem lehet a gondolkodással azonositani, mert az állatok beszélni nem tudnak, agyuk nem rendelkezik azzal a kérgi jelzőrendszerrel, amely a beszéd észrevevéséhez és megértéséhez szükséges. Vissza

Baleczky Emi

Baleczky Emi műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Baleczky Emi könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv