1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A millenniumi földalatti vasút és az Andrássy út felújítása

100 év múlt - 100 év jövő

Szerkesztő

Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A századfordulót közvetlenül megelőző időszak Magyarország és Budapest történetének legdinamikusabb korszaka volt. Számos más, ma már műemlékként vagy ipari emlékként... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A századfordulót közvetlenül megelőző időszak Magyarország és Budapest történetének legdinamikusabb korszaka volt. Számos más, ma már műemlékként vagy ipari emlékként nyilvántartott épület, közlekedési létesítmény között ekkor - 100 éve - épült a kisföldalatti, mely az építését javasoló tervezet szerint olyan városi vasút, „...amilyennel eddig sem Párizs, sem Bécs nem dicsekedhetik".
A vasút valóban a kontinens első földalattijaként, 1896. május 2-ikán került a nagyközönség használatába és nagyobb fennakadások nélkül szolgál ma is. Hasonlóan fontos szerepet játszik a főváros közlekedésében az 1876-ban megnyitott, később Andrássy Gyuláról elnevezett városligeti sugárút, amely ma is ugyanígy méltó a megóvásra, képének megőrzésére.
A robbanásszerűen növekvő gépkocsiforgalom és a vele járó környezetszennyezés felértékeli a közforgalmú közlekedési lehetőségeket. Ezért döntött úgy a Főváros Közgyűlése, hogy anyagi lehetőségeit kiegészítendő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz fordul hitelért, és rehabilitációs programba kezd. E program célja a környezet minőségének, valamint az egyébként fejlett, kötöttpályás közlekedési hálózat állapotának javítása és a működtetés költségeinek csökkentése.
A program keretében példaértékű a Millenniumi Földalatti Vasút felújítása. A munkákat az Európai Közösség normái szerint, nyílt nemzetközi pályázatokon adták vállalkozásba, és a magyar építők dicséretére szolgál, hogy a négyből három pályázatot ők nyertek el. Emellett a rekonstrukcióból a Budapesti Közlekedési Vállalat is fontos részt vállalt. Minden résztvevő erőfeszítéseinek köszönhetően a munkák a költségvetési kereteken belül valósulnak meg, pedig a 100 éves szerkezet számos meglepetéssel szolgált. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 2
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS 4
A FELÚJÍTÁS ELŐZMÉNYEI 7
A MÉRNÖK SZEREPE 10
A MUNKÁLATOK: 12
- Pályarekonstrukció 12
- Szerkezetfelújítás 14
- Az állomások felújítása 18
- A biztonsági és utastájékoztató rendszer 24
- A járművek rekonstrukciója 27
ESEMÉNYNAPTÁR 28
A RÉSZTVEVŐK 30
- A közreműködő szervezetek szerepe a felújításban 30
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv