1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szállodai ismeretek I-II.

A vendéglátóipari szakközépiskolák III-IV. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 332 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-22-455-8
Megjegyzés: A második kötetet 1991-ben adták ki, ISBN száma: 963 222 404 3.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Általános szakmai ismeretek3
A szálloda és a szállodaipar fogalma, csoportosítása3
A szállásadó üzemek rendeltetésük szerinti csoportosítása4
A szállodák szolgáltatás szerinti csoportosítása8
A szállodák minőség szerinti csoportosítása8
A szállodaipar történelmi fejlődése hazánkban a XX. században9
A szállodaipar és az idegenforgalom politikai, kulturális, népgazdasági jelentősége13
Az idegenforgalmon belül a szállodaiperi szolgáltatásokat igénybe vevők pénzköltésének összetétele14
Az idegenforgalom és a szállodaiper devizahozama és ennek gazdaságossága15
Az idegenforgalom és a szállodaiper hatása a fizetési mérlegre15
A szállodaipar jelenlegi helyzete és fejlődésének tendenciái126
A szállodai tevékenység fogalma és felosztása19
A szállodai tevékenység fogalma, célja, feladata, feltételei19
Elszállásolás21
Ellátás22
Egyéb szolgáltatások23
Hírközlési szolgáltatások23
Vendégruha mosása, tisztítása23
Közös fürdőszoba24
Gépkocsi tárolása és mosása24
Kiegészítő szolgáltatások24
A szállodai tevékenységet kiegészítő munkafolyamatok26
Ellenőrző kérdések26
A szállodai tevékenység tárgyi feltételei27
A szálloda telepítésének általános szempontjai27
A szálloda épülete, az épület formája, külseje, közlekedési kapcsolatai29
A szálloda műszaki berendezései31
Hő- és hangszigetelés32
Hőenergia-ellátás32
Légtechnika33
Egészségügyi berendezések és szerelvények34
Személy-, szerviz- és teherfelvonók34
Nyílászáró szerkezetek34
Burkolatok37
Elektromos rendszerek és berendezések40
A szálloda hírközlő berendezései43
A szálloda jelző- és közvetítő berendezései45
A szállodai tevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései48
Az alaptevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései48
Vendégszoba56
Az ellátás területei, helyiségei, berendezései, felszerelései73
Egyéb szolgáltató tevékenységei, berendezései, felszerelései76
A kiegészítő tevékenység helyiségei, berendezései, felszerelései83
Ellenőrző kérdések86
A szállodai tevékenység személyi feltételei89
A szállodai dolgozókkal szembeni követelmények90
A munkaerő-szükséglet mennyiségi meghatározása93
A munkaerő-szükséglet minőségi jellemzői94
A személyi feltételek stabilitása95
A szállodai tevékenység munkakörei és ezek feladatai96
Az alaptevékenység munkakörei és feladatai96
Szállodaigazgató96
Szállodai üzletvezető98
Szállodatitkár99
Adminisztrációs iroda100
A földszinti munkahelyek és munkakörök100
A emeleti munkahelyek és munkakörök125
A hagyományos emeleti szervezés munkakörei125
A korszerű emeleti szervezés munkakörei127
Az ellátási tevékenység munkakörei és feladatai131
Egyéb szolgáltató tevékenység munkakörei és feladatai132
A kiegészítő tevékenység egyes munkakörei és feladatai134
Munkaruha és védőöltözet137
Munkaruha- és védőöltözet-jogosultság, kihordási idő137
A szállodai dolgozók anyagi érdekeltsége138
Szállodai bérezés138
Alapbér139
Jutalék139
A konvertibilis valutabevétel anyagi ösztönzési rendszere140
Pótlékok140
Ellenőrző kérdések140
Felhasznált irodalom141
II. kötet3
Szállodai üzem- és munkaszervezés3
A szálloda általános szervezeti felépítése3
A szervezésről általában3
Szállodai üzem- és munkaszervezés4
Szervezeti egységek és függelmi kapcsolatok kialakítása6
A szállodai értékesítés szervezése9
Az értékesítés szervezéséről általában9
Szállodai marketing10
A szállodai értékesítés marketing szemléletű szervezése12
A szállodai árpolitika21
A szállodai értékesítés szervezete24
Szállodai reklám-propaganda26
Szállodai public relations32
Az elszállásolás szervezése35
A szállodaüzem munkahelyei, munkakörei35
Egyes földszinti munkafolyamatok szervezése39
Emeleti munkafolyamatok szervezése45
Az ellátás szervezése49
Szobaszerviz49
Egyéb szolgáltatóhelyek szervezése52
Garázs - parkolóhely52
Mosoda - vegytisztító52
Parkok - strandok, sport-játék, uszoda-szauna53
Gyógyüdülő szállodák sajátos szolgáltatásai53
Egyéb kereskedelmi üzletek, utazási irodák, közlekedési kirendeltségek54
Mellék-munkafolyamatok szervezése54
Igazgatás55
Rendészet55
Műszaki részleg55
Szociális tevékenység56
Szállodai információs folyamatok szervezése56
Ellenőrző kérdések58
Szállodai ügyvitel61
Az információs folyamatok kiépítése61
Adatfeldolgozási rendszer63
Döntési rendszer64
A szállódai ügyvitelről általában65
Az operatív elszámoltatás előkészítése66
Az elszállásolás bizonylatai68
Napi vendégelhelyezési ív76
Értékesítőhelyi szolgáltatások bizonylatolása78
Portáskiadások83
Közös fürdőszoba használata84
Vendégruhamosás85
Hírközlési szolgáltatások87
Gépkocsik tárolása és mosása89
Transzfertevékenység93
Valutatevékenység95
Egyéb szolgáltatások bizonylatolása100
Káreseti megtérülések és térítések101
Operatív elszámoltatás101
Számlázás és szállodai naplóvezetés102
Kézi számlálás és naplóvezetés átírás nélkül103
Kézi számlázás és naplóvezetés átírással113
Kézi számlázás recepciós ívvel kombinált szállodai naplón113
Gépi számlázás elektromechanikus és elektronikus pénztárgéprendszerű könyvelőgépekkel114
Számítógépek alkalmazása122
Pénzkezelés szervezése. Tartozások pénzügyi rendezése130
A szállódai bevétel elszámolása135
Szállodai statisztika136
Szállodai gazdálkodás elemzése137
Szállodai férőhelyek kihasználtságának vizsgálata137
Vendégkör összetételének elemzése138
Átlagos tartózkodási idő elemzése138
A szállodai igénybevétel változásának vizsgálata138
Bevételi képesség (forintkapacitás) kihasználtságának elemzése139
Szállodai bevételek jogcím szerinti összetétele139
Vendégtartozások kiegyenlítési módozatok szerinti vizsgálata139
Vendégtartozások időbeni rendezésének elemzése140
Szállodai jövedelmezőség vizsgálata140
Operatív elszámoltatással össze nem függő egyéb bizonylatolási és nyilvántartási feladatok142
Ügyviteli jellegű belső ellenőrzési feladatok142
Az ellenőrzés általános következményei143
Szobaasszonyi jelentés ellenőrzése143
A gépi számlázás ellenőrzése143
Az indexkönyv és a recepciós ív egyeztetése144
Pénztárrovancs145
Ellenőrző kérdések145
Függelék147
A szállodák osztályba sorolása147
Kereskedelmi szálláshelyek ára, illetve díja159
Vendéglátóipari üzleti szabályzat szállodákra vonatkozó előírásai160
Nemzetközi szállodai szabályzat162
A Polgári Törvénykönyv szállodára vonatkozó rendelkezései166
Szállodai munkarend minta168
Tűzrendészeti utasítás minta171
Közegészségügyi-járványügyi előírások szállodákra175
Szállodai levelezés179
Felhasznált irodalom183

Sárdi Ernő

Sárdi Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sárdi Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv