1.035.438

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az operációkutatásba

Phare távoktatás 27/1999.

Szerző
Lektor

Kiadó: Szegedi Tudományegyetem
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 178 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az operációkutatás viszonylag új tudományág, amelynek fejlődése és széleskörű alkalmazása szorosan összefügg a számítógépek kialakulásával, fejlődésével. Maga az "operációkutatás" kategória a... Tovább

Előszó

Az operációkutatás viszonylag új tudományág, amelynek fejlődése és széleskörű alkalmazása szorosan összefügg a számítógépek kialakulásával, fejlődésével. Maga az "operációkutatás" kategória a második világháború idején alakult ki. A szövetséges hadseregek vezérkarai mellett létrehoztak olyan különböző szakmájú tudósokból álló kutatócsoportokat, amelyeknek az volt a fő feladata, hogy tudományos eszközök segítségével javaslatokat dolgozzanak ki a hadműveletek legeredményesebb irányításához. Innen ered az elnevezés, amelyben az operáció szó katonai műveletre, hadműveletre utalt. A világháború után, a számítógépek fejlődésével párhuzamosan az operációkutatás mind tartalmában, mind alkalmazási körét illetően gyorsan fejlődött, és napjainkban a társadalmi--gazdasági élet majd minden területén alkalmazást nyer.
A jelen helyzetben, mely a József Attila Tudományegyetemen és a Szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolán folyó távoktatású közgazdászképzésben résztvevő hallgatók számára készült, betekintést kívánunk nyújtani az operációkutatás, ezen belül a lineáris programozás témakörbe.
A jegyzet anyaga bevezető jellegű. Néhány karakterisztikus, ma már klasszikusnak számító részterületet ölel fel, érintve ezek alapkérdéseit és néhány ismertebb, egyszerűbb megoldási technikát. A feldolgozott anyagot kiegészítettük irodalomjegyzékkel abból a célból, hogy az érdeklődő hallgatók további munkáját elősegítsük.
A tárgyalás során mind lineáris algebrából, mind analízisből csak a legszükségesebb fogalmak, alapösszefüggések ismeretét tételezzük fel. A felépített eljárások rendre egyszerű numerikus példákon keresztül kerülnek bemutatásra. Az egyes fejezeteket gyakorlatok követik, amelyek részben az algoritmusoknak a hallgatók által történő önálló végrehajtását szolgálják, részben egyszerű bizonyítások kitűzésével a fogalmak maradandóbb megismerését célozzák.
Bízunk benne, hogy a jelen jegyzettel hozzájárulunk a távoktatásban résztvevő hallgatók önálló tanulásának eredményességéhez, hatékonyságához.
Végül itt szeretnék köszönetet mondani Dr. Megyesi Lászlónak, a JATE docensének a jelen jegyzet kéziratának igen alapos és gondos lektorálásáért. Vissza

Imreh Balázs

Imreh Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Imreh Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv