1.035.479

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Irányzatok az etika történetében

Kézirat

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi száma: J 1-409.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez az etikatörténeti válogatás ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy hallgatóinkat megtanítsuk klasszikus etikai szövegek elemzésére, és egyúttal megismertessük őket az etikai gondolkodás néhány... Tovább

Előszó

Ez az etikatörténeti válogatás ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy hallgatóinkat megtanítsuk klasszikus etikai szövegek elemzésére, és egyúttal megismertessük őket az etikai gondolkodás néhány történetileg jelentős irányzatával.
A terjedelmi korlátokból adódóan nem törekedhettünk arra, hogy az etikai gondolkodás valamennyi jelentős irányzatát bemutassuk. Eleve abból indultunk ki, hogy ez a munka pusztán kiegészítője egy etikai kézikönyvnek, és legjobb esetben is egy etikai speciális kollégium tananyagát alkotja.
Az etikatörténeti szövegek olvasását és elemzését megkönnyíti bizonyos hermeneutikai ismeretek elsajátítása. A továbbiakban Vázlatosan ismertetjük azokat a hermeneutikai megfontolásokat, amelyeket az egyes irányzatokat bemutató szövegek elemzésénél irányadónak tartunk.
1. A hermeneutika valamely szöveg értelmének a megfejtéséhez nyújt módszertani elveket. Ezeknek az elveknek az alkalmazása azonban nem elégséges, sőt feltétlenül nem is szükséges a helyes értelem feltárásához, de hasznos útmutatásokat nyújthat hozzá.
2. Az értelem feltárása előfeltétele a megértésnek. A megértés valamely feltételezett értelem gondolati befogadása és egyúttal annak magyarázataként való elfogadása, hogy a szerző az adott szöveget pontosan az általunk feltárt gondolati tartalom kifejezési formájaként hozta létre.
3. A szöveg értelmét csak megfelelő ismeretháttér birtokában tudjuk feltárni. Minthogy a szövegek az esetek többségében rövid töredékek, így megértésük bizonyos filozófiatörténeti és etikai tudást előfeltételez.
4. Előfordulhat, hogy az olvasó (tanár és hallgató) már találkozott a megadott szöveggel és egy bizonyos előzetes értelmezést már elfogadott. Nagyon lényeges, hogy az újraolvasásnál függessze fel korábbi felfogását, és próbálja meg előítéletmentesen elemezni a szöveget. Csak ebben az esetben van esélye arra, hogy korrigálja esetleges téves felfogását. Vissza

Tartalom

Előszó 5
1. Bevezetés 8
2. Kételyek az etikával szemben 24
3. Evolúciós etikai elméletek 36
4. Approbációs (megerősítési) elméletek 50
5. Utilitarista felfogások 66
6. Értékelméletek 85
7. Deontológiai (kötelesség-modalitás) elméletek 98
8. Az erkölcs mint természeti törvény 113
9. Egzisztencialista etikák 123

Hársing László

Hársing László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hársing László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv