1.035.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tűzkehely I-II.

Szerző

Kiadó: Szikra kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 625 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Tűzkehely:

A népszerű regényíró új művében olyan tárgyat dolgozott fel, mely valamennyi regénytéma közül a legizgalmasabb és egyben a legméltóbb arra, hogy igazi művész képzeletét foglalkoztassa. Ez a téma: a forradalom, az elnyomott tömegek szabadságharca. kovai regénye a XV. század huszita küzdelmeinek korában vezeti az olvasót. Lobogó képzelőerővel s ugyanakkor nagy történelmi hitelességgel tárja föl, mi vezette a cseh paraszt- és munkástömegeket, s a hozzájuk csatlakozott lengyel, magyar szlovák jobbágyokat új és új győzelemre szinte egész Európa hatalmasai ellen, ebben a látszólag vallásháborúban, mely azonban valójában az elnyomottak és megalázottak küzdelme volt zsarnok uraik ellen. Kovai csodálatos, megragadó erővel mutatja be a nagy forradalmártípusokat: Olenát, aki egyszerű parasztasszonyból vált erős harcossá; Vojtyét, a kis inasfiút, aki föllázadt mestere ellen: Nagy Antalt, a Szegedről Prágába került öreg, magyar katonát: Jurift és Jarmilát, akik nemesi származásuk... Tovább

Fülszöveg

Tűzkehely:

A népszerű regényíró új művében olyan tárgyat dolgozott fel, mely valamennyi regénytéma közül a legizgalmasabb és egyben a legméltóbb arra, hogy igazi művész képzeletét foglalkoztassa. Ez a téma: a forradalom, az elnyomott tömegek szabadságharca. kovai regénye a XV. század huszita küzdelmeinek korában vezeti az olvasót. Lobogó képzelőerővel s ugyanakkor nagy történelmi hitelességgel tárja föl, mi vezette a cseh paraszt- és munkástömegeket, s a hozzájuk csatlakozott lengyel, magyar szlovák jobbágyokat új és új győzelemre szinte egész Európa hatalmasai ellen, ebben a látszólag vallásháborúban, mely azonban valójában az elnyomottak és megalázottak küzdelme volt zsarnok uraik ellen. Kovai csodálatos, megragadó erővel mutatja be a nagy forradalmártípusokat: Olenát, aki egyszerű parasztasszonyból vált erős harcossá; Vojtyét, a kis inasfiút, aki föllázadt mestere ellen: Nagy Antalt, a Szegedről Prágába került öreg, magyar katonát: Jurift és Jarmilát, akik nemesi származásuk ellenére a dolgozók igaz ügyéhez csatlakoztak és kitartottak egész a máglyahalálig; Prokopot, aki engesztelhetetlen volt az elnyomók iránti gyűlöletében; és végül Zsiskát, a félelmetes, félszemű vezért.
A cseh dolgozók szabadságküzdelmét vérbe-tűzbe fojtották az erős gonoszok, a királyi és főúri hadak. Emlékük és tanításuk azonban örökké él minden idők szabadságharcosainak szívében. Kovai Lőrinc monumentális regénye a legszebb emlékjel, melyet művész állíthat a nagy forradalmárok tiszteletére.

Híd a Drinán:

Ivo Andrics neve az első világháború után vált közismertté. Legnagyobb alkotása a Jugoszláv Állami Nagydíjjal kitüntetett Híd a Drinán, amelyet 1942-ben, a német megszállás idején írt, de csak a felszabadulás után jelenhetett meg.
Ez a regény nem egy-két személy vagy család szokványos története. A boszniai Visegrád mellett fekvő Drina-híd keletkezését és életét írja le s a híd köré csoportosítja emberek, családok, Szerbia és Bosznia népeinek történetét a XVI. század elejétől 1914-ig, a délszláv nép nagy álma, a délszláv államért megindított harc kitöréséig. A hidat 1914 őszén az osztrákok felrobbantják és ezzel véget ér a regény is. A visegrádi Drina-híd regényéből a magyar olvasó közvetlen közelről ismerheti meg Jugoszlávia népeinek lelkületét, vágyait, problémáit, múltját és jellemét. A regénynek a magyar történelemmel is számos összefüggése van, a török megszállástól kezdve a szarajevói tragédiáig.
Ivo Andrics könyve megragadóan szép írás. Az emberi lélek mélységeit tárja fel a művészet legnemesebb eszközeivel. Gyönyörű tájrajzai különleges élmények. Emellett ízig-vérig humanista író munkája, melyben egyúttal a ma oly aktuális délszláv probléma is művészi kifejezést nyert. Az író a híd regényében elénk vetíti korunk nagy problémájának, a szocializmusnak első jelentkezését is, Bosznia egy eldugott sarkában.
Két világháború szörnyűségei érlelték meg Ivo Andrics mélységesen emberi bölcsességét, amely ezt a könyvet a délszláv szellem egyik legszebb megnyilatkozásává avatja. Vissza

Kovai Lőrinc

Kovai Lőrinc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kovai Lőrinc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv