1.035.492

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Technológia I.

A vegyipari szakközépiskolák III. osztálya számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 296 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-4743-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 38 120/I.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Alapfogalmak3
A technológia néhány fontos alapszabálya10
A léptékhatás szabálya10
Fizikai-kémiai paraméterek szabálya11
Az anyagi minőség szerepének szabálya12
A szerkezeti anyagok és a korrózió szerepének szabálya12
A munkavédelmi előírások és azok betartásának szabálya12
A gyártás gazdaságosságának szabálya, költségparaméterek13
Szakaszos és folyamatos gyártások, anyagutak a vegyipari gyártási folyamatokban16
Az anyagok útjai18
A gyártási folyamat ábrázolása20
A vegyipari nagyüzem szerkezete23
A nagyüzem energiaellátása és energiaszolgáltatása23
A hőközvetítés módjai26
A nagyüzem anyagtározási rendszere28
A nagyüzemen belüli anyag- és energiaszállítás rendszere31
A nagyüzemi anyagmennyiség-mérés és -adagolás33
A vegyipari üzemekben alkalmazott alapműveletek rendszerezése35
A fizikai alakító (átalakító) műveletek37
Anyagok elegyítését, egységesítését biztosító műveletek39
Anyagok elválasztását biztosító műveletek41
Abszorbeálás, adszorbeálás, deszorbeálás46
Derítés, kromatografálás46
Bepárlás, lepárlás, szublimálás, kondenzálás50
Extrahálás56
Oldás, kristályosítás, kicsapás, kisózás58
Olvasztás, kifagyasztás58
Ülepítés, dekantálás, szűrés, centrifugálás, osztályozás, szárítás61
Inhomogén és homogén rendszerek elválasztásra irányuló vegyipari eljárások69
A víz ipari előkészítés71
A víz előfordulása és a természetes vizek összetétele71
A víz keménysége72
A víz lúgossága73
A víz felhasználása és a felhasználás szerinti minőségi követelmények74
Az ívó- és ipari vizek előkészítésének gyakorlata75
Szennyvizek85
A kőolaj feldolgozása88
A kőolajipar kialakulása és fejlődése88
A kőolaj fogalma, összetétele, előfordulása90
A kőolaj előkészítése a szállításra és feldolgozásra91
A kőolaj szállítása92
A kőolaj tárolása92
A kőolaj feldolgozása desztillációval92
A kőolaj-feldolgozás termékei99
A kőolajtermékek minőségének javítása102
Tűz- és balesetvédelem a kőolajiparban108
A levegő ipari feldolgozása108
A levegő cseppfolyósítása109
A cseppfolyós levegő szétválasztása114
A levegőfeldolgozó üzemek különleges munka- és egészségvédelme121
Kémiai eljárások a vegyiparban123
Pörkölő-, égetőeljárások125
Az égés és az oxidáció fogalmai125
Az iparban megvalósított égési folyamatok céljai125
Hőenergia-termelés az iparban129
Égésen alapuló vegyipari eljárások143
Szénredukciós kohászati eljárások152
Vasgyártás152
Acélgyártás156
Kontakt katalitikus eljárások159
Katalizátorok és működésük értelmezése159
Fontosabb ipari példák kontakt katalitikus eljárásokra162
Savas és lúgos feltáró eljárások181
Timföldgyártás181
Szuperfoszfát gyártása191
Elektrokémiai eljárások199
Vizes alkáli-klorid-oldatok elektrolízise201
Alumínium-előállítás timföldolvadék elektrolízisével209
A szintetikus szerves vegyipar alapfolyamatai212
A szerves félszintézisek alapfolyamatai213
Korrózió és korrózió elleni védelem275
A korrózió fogalma277
A korrózió megjelenésének formái279
A korróziós hatások elméletei281
Kémiai korrózió282
Elektrokémiai korrózió283
Korrózió elleni védelem286
Bevonatok képzése287
Katódikus védelem294
Korrózióvédelem a korróziós lehetőség kiküszöbölésével294
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv