1.035.187

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Se dobok, se trombiták

Magyar napló, '90-'93

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 342 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-14-2623-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Jelenet valami régi francia filmből, talán Truffaut. Ketten beszélgetnek, így emlékszem, s egyikük pironkodva közli, hogy regényeket ír, illetve írt, s már csak egy gondja lenne őneki, a cím. Az szép, bólogat a másik, a regény az nagyon szép dolog, s naná, hogy fontos a cím, kifejezőnek lennie, pontos jellegűnek, egyszersmind felhívónak, bizony, fontos az. Hanem lennének-e benne dobok? Dobok? Nem, Michel, néz bambán és értetlenül ez a filmbeli regényíró, dobok azok nincsenek. Hát trombiták? Szerzőnk szeme felhős, gyapjasan borult: hát, az igazat megmondva trombiták se. Akkor, kedves Louis, legyen a címe Se dobok, se trombiták!"
Ha se dobok, se trombiták - akkor mi marad helyettük? Ha a komponista lemond a fő ritmus- és szólóhangszerről, milyen muzsikát hallunk? Mert egy percig se legyen kétségünk: az író egy hamisítatlan jazzklubba invitál minket e könyv segítségével, ahol vágni lehet a füstöt, a vendégek ujjukkal dobolnak az asztalon, a zenekar pedig őrült improvizációba kezd. A... Tovább

Fülszöveg

"Jelenet valami régi francia filmből, talán Truffaut. Ketten beszélgetnek, így emlékszem, s egyikük pironkodva közli, hogy regényeket ír, illetve írt, s már csak egy gondja lenne őneki, a cím. Az szép, bólogat a másik, a regény az nagyon szép dolog, s naná, hogy fontos a cím, kifejezőnek lennie, pontos jellegűnek, egyszersmind felhívónak, bizony, fontos az. Hanem lennének-e benne dobok? Dobok? Nem, Michel, néz bambán és értetlenül ez a filmbeli regényíró, dobok azok nincsenek. Hát trombiták? Szerzőnk szeme felhős, gyapjasan borult: hát, az igazat megmondva trombiták se. Akkor, kedves Louis, legyen a címe Se dobok, se trombiták!"
Ha se dobok, se trombiták - akkor mi marad helyettük? Ha a komponista lemond a fő ritmus- és szólóhangszerről, milyen muzsikát hallunk? Mert egy percig se legyen kétségünk: az író egy hamisítatlan jazzklubba invitál minket e könyv segítségével, ahol vágni lehet a füstöt, a vendégek ujjukkal dobolnak az asztalon, a zenekar pedig őrült improvizációba kezd. A csapos régi ismerősünk, az italt csak enyhén vizezi, a pincérnőbe pedig régóta - és persze reménytelenül - szerelmesek vagyunk. Parti Nagy Lajos e zenekar szólistájaként ismét bebizonyítja, hogy virtuóz mestere mindenféle nyelvi instrumentumnak: négyflekkes írásai között találunk bravúrt bravúrra halmozó tárcát, abszurd minidrámát, könnyed karcolatot, de vérkomoly novellát, és a fokozódó nemzet(köz)i helyzetet elemző jegyzetet is. (Újságíró-tanoncoknak már csak emiatt is kötelező!).
A szerző 1990-1993 között írt tárcanovellákat a régi Magyar Napló (akkor még kéthetenként megjelenő irodalmi lap) felkérésére, összesen 66 darabot. A szövegek így egybegyűjtve nemcsak egy nyelvteremtő író szerteágazó érdeklődésének és tevékenységének lenyomatai, hanem a rendszerváltás utáni Magyarország atmoszféráját is elemi erővel képesek fölidézni. Vissza

Tartalom

Próbatárca5
(Tényleg nem tudom. Vannak-e benne dobok? A címadás nehézségei. Hurkaüdítő. Felhők badacsonyan. Népszavazás, hideg élelem. Ráma. Borozó az Ilku Pál utcában. Írni jó. Egy órást és egy szenesembert ha összetolnak. Tepih Tolnán, 1958-ban. Vaj és mackónadrág jegyesek. Szép Ergya. Alul gumis, hátul farzsebes. Mária országa, hypó.)
Fröcskös10
(Lakodalom Lajos a metrón. Faggyas hétköznap, Felszabadulás tér. Névmanöken a bazmegek között. A poliklott asszony. Nincs idő az időre. A nép mája. Élmunkás Lehel. Egy underground kágéeste. Béla. A Fröcskös jumbós dzsekije. Almáspite. Csongor verébke, fiúpapagáj. Lelőlek mint egy kutyát. Két ötéves az üvegen.)
Atalia16
(A tagolt beszéd képességének elvesztése. A rakodópart alsó. Az ám, hazám. Egy Trabant-kombi. Valóság nevű nagybátyánk porcikái. Az izzadság célja. Helikopter és mélytalaj. Karddal Frígiába Gordiushoz. Paták. Összejárt közeg. Kitúrás ölelő karokkal. Hazai pálya sarazáshoz.)
A trieszti öböl20
(Ottlik halála. Tejsav és gyanta ceruzával. "Vigyél haza!" E la nave va Mohács. A mondat bordái. A művészet sajnos nem kávéház. Medve Gábor. Az Iskola melléktermékei. Iljics tejjel ír. Lenin szülőháza Kiskőrösön. A Merényiéknek kitett hegyező. Az igazság nehézágyúi. Valami elrendeződött.)
Westend, vérsajt mannaszósz27
(Nyitó- és zárómondatok. Flaubert-recept. Szevics néni babacipői. Zsanett, hasamban az anyukám. Dudatest, Dudatest, te csodás. Mit lehet a Kreszbe'? Püspökautó, szteppcipő. Bigham. Grillmeleg és tolókocsi. Die Vaginen. A magyar helyesírás szabályai. Az antik ikes ige? Európa közepe. Míg folyik a vér. Elkoldusozhatnám.)
A pótkocsis csiga33
(Kötözni mindhalálig. Könyvcsiga. Natúr Ali-polcok. A felnőttkor: barnabőrönd. Másfél kiló kisdobos-sípzsinór. Plutharkosz széle. Sorozatok és diktatúra. Halászok hajnali bárkán. Hamvas, közös megegyezés. Göngyölegek '78-ból. A sok kurva Szép versek. Az elemes karóra. Egyben látni a kultúrát. Habent sua fata cipelni.)
Gondolatok a költészetről39
(Diczig Hugó reggele. Gondolatok, bársony-bélés. Az alapok bonyolultsága. Babits a fodrásznál. Csontos libamáj. Egy albatrosz nevű teherhajó. Sétába foglalt cölöpök. Egy nagy magyar vers: "Tojáshéj". Vérlakk cukrászdák. Szenesember az Operában. Szól-e mi jó? Dichtung, teafű. Arany, a gátőr.)
Befutófilm45
(Fogalmazni jó. Törtek, mokkaszín ösvény. Zoli apja szövegespélda. Választott tárgyról muszájni. Tintaradír. Tárgy a fáskamrák mögött. Babaszag. Csak én tudok versemnek hőség lenni. Kaolamackó. Tüzép-Európa, hektarin. Park Szigligeten. Nevetni apámmal. Nápolyi medvék. Atomcsapás a réten. Szív, pötty, lapát.)
Zsírvasárnap50
(Ólom a Duna felől. Emdéefbanán. Egészség, lóveronai. Megnéztük, húzzunk. A koleszterin értéke. Ki a franc van itt jól? Papírtábla a sátorajtón. Minek dohányzol? A rántotta egy időzített szívbomba. Velő és vérnyomás. Egy családba elég egy. Halolaj kapszulában. Mozogjunk, Jóska! Túlsúlyos galambok.)
Társadalmi segítő56
(Levelet kap a nép. A probléma felköhögése. Ügynöktörvény. Önkéntes ártatlanok. A múlt szekerei. Lista a jövőbe. Damoklész ketyegő kardja. Aki nincs velünk, az demagóg. Megbocsátás és/vagy felejtés. Csak a Kádár nem volt ellenzéki. Május elseje, Önök kérték. Hogy születik a fölírás? Váltsanak le! Aláíró: a nép.)
Kimenetel61
(Ufarszin. Puskin, Mozart, Salieri. Orosz nyelvleckék odaátról. A Majakovszkij utca eltörlése. Városligeti Maxim. Silov és az Abdullahok. Szuezi emlék. Jőni fognak, ha jőniük kell. Képviselet a Don-kanyarban. Oroszoktatást vállal özvegy Varsányiné. Pártállott, s most kőhalom. A tök arany virága. Hm. Mind?)
Az elefántcsonttoronyból-ról66
(Penzumlauf. Esterházy Péter tárcái. Feuilleton alud átusz. Frivolver írásművek. Fel-felröhögni tirabjai. Hőskor, rendszerváltás. Demokráciánk vasfoga. Szomorkás elefántok. Íráskedv mindenekelőtt. A vanabbság természete. Ahogy oda vannak téve. Mámor és rezignáltság. Visszaolvasni 2009-ből.)
Szemközt vele71
(Csomag Csorba Győzőtől. Plasztikbomba nyár, nem versidő. Mi visz végig a könyvön? Egy magától értetődő vászonzakó. Szelíd ellenőrök. Az öregkori líra. Tanítható, ha meg nem is. Kavicsok, használati műtárgy. Túl modoron és módon. Angyalfehér selymek.)
Az Eraclea di Mare-i cápa76
(Szike a tenger bőrén. Giuseppe. Köjál és szagelszívó. Kaposváry, a bálna. Globetrotter a hatvanas évekből. Stockholmból Brailáig. Gumirádlik húsból. Dögszag. Helmut és Karin. A balneológia segítsége. Egy féllábú ember. A ceyloni fenevad. Fehér kuvaszok. Porco di bacco. A bucuresti mammut.)
Augusztus 19-e, hétfő81
(Pápamobil a Köröndön. A moszkvai puccs. Csajkovszkijra masírozni. Ocsirov konzervatorista. Tank elé a lepke. Ne egyék olyan forrón! Vörösödő kiskatonák. Minyá závut Borisz, minyá závut Abdullah. Két volt szovjet ember. Sky News. Vesprás a Mátyás-templomból. Szenzációk leitmotívja.)
Mindent az Erdért86
(Tashuba, a kőszál. Ha dübörög az idő szava. Várjál te csak, Nemulasch! Csak nyúl ne volna az ember! Egybordámsző Kumilla. Kartács a vártán. A földalatti elefánt. Egy rigác vagon. Jézusmária, őrmester úr. Amit nem látni, cipelni se kell. Aki abszolút vadász. Leplasztikázom a fülemet. Ezt mind én lőttem itten.)
"Egy őszi levélre"92
(A vak és a süket. Egy régi Petri-vers. Nevetgél a foghíjas idő. Te, süket, táncolnak már? Lövik Zadart. Négy magyar egy mondatban. Ne menj vissza! Naptschkáné, őszi gyógyszerek. Az Újpesti Béla rakpart. Opálszatyrok. Béke és üvegpatkány. Mákos lófarok, tevekék kismamacipők. Kallódó levélasszony. Mér', már játszunk?)
Önök a mosoly-show vendége máma97
(Lélek és babatoll. Meghaltam, az fux. Angyalkórház. Angina Lolló. Estélyibe aludni. Az ágyba vagy a teraszra? Mink lettünk kisorolva. Egy exkluzív brekföszt. Kókuszdió nem ananász. Ketteske, menj rá! Fűrész kéne, bokszikáim! A Janka szaros keksze. Ennyi. Jó reggelt mindenkinek.)
Gerberametró102
(Egy reggeli öregember. "Keresni mentelek". Halál és születés hónapja. Dücső Csilla újságíró, élt. Belső szerelvények. Egyetlen szállal a metrón. Tiffany. Szabóné, Kovács Virágok. Varázshegy, Rákoskeresztúr. Mi van a Möbius-szalag közepén? Télálló birsek, elfilózni. Adós, mint minden élő. Nem fogja vers halálod.)
Mint az eszkimók107
(Nyúlnovella, asszonynadrág. A jóság, mint a protkóm. Ki a legnagyobb úr? Belekotorni, fötörni. Álházmesterné. Szopjál le, krétaképű. Orkánzseb a kabát alatt. Aki féllábbal visszaél. Sonkás rolád két hammra. Egy narancssárga mellény. Trágár ciccegés. Szemétbabák, Suhajda Jajda. Peckes áll, ringó valag. Vörösödjön a többi!)
A díjszedő pakkja112
(Csak a Hamuhó Ödön a legjobb. Üvegszilánk és sonkás sandwich. Fülolaj a bőrkabátra. Rézcsatos állami muff. Vellényi beadvány: "az életem". A telefonszám nem mérőállás. Félni és félni hagyni. Krémes vevése szociálisan. Wewerkáék skizofrén kutyája. Nem én vagyok a nyomor. Ezredvégi tetők, rayonról rayonra.)
Gyantaforgács117
(Lucsok és combnyaktörés. Mákostej, busabelsőség. Lágyponton tartani. Jancsiház, ál-Kosztolányi. Költő és édesség. Csingalózzák a fát. Őkjeim. Egyesti fehér. Szemünk kék hullahopp-karikái. Jézuskamikulás, Gyetmaróz. Nagyon szép rongyocska. Karajan. Az ég mikrokord feketéje. Lángoscsillag, anyázás. Rózsakorom.)
Bujék-tours122
(Egy szabad magyar kéményseprő. Óltrabant. Deske, ha berúgsz! Szilveszter. Hájas, csipkés kombiné. A bujéki szerencseipar. Kucu persellyel. Kívánságok volkmenen. Hullt a márka, a danke. Nyávog a szalag. Elszaladni a Himnusz alatt. Reggel a Déli lépcsején Elba. Buékért vonatpénz.)
Eljő a jeges127
(Egy üres mező. Ártér, féllábú ember. Szilvamély. Pokróc lovak. Inasok, szögletes gombok. A Duráber. Svártli karéj kenyérrel. U-szög, disznószíj, árvaság. Dögkútból főzik a szappant. Böllérszag, szőrszagú jég. Meleg szögek az éjszakában. A kéményseprő libái. Kövesúton szánkóval. Hazaérni.)
Kis nagykörút132
(Köz lenni magán. Szalagcsere a pianínóban. Muki pezsgő, Hajagosné. Cigánybogrács és krombi-minta. A reumás ember malma. "Azóta habarok". Tócsa, tócsább, legtócsább. Alapjaiban nem ég a ház. A nagykörúton ekívül. Kardkikard, szekértáborok. Az egy főre eső jószándék. Hova hátat?)
Dróteső az Operánál137
(Egy kérés. Hány oldal van? Téli szoknya, műbőr dosszié. Tompán, bádogan. Parancsoljo! Alkoholpárna, fagynyom. Egymás arcába nézve. "Gragruakromulok." A düh tárgylemeze. Vörösödünk félreértésből. Talán a pontos idő. Uram, de facto koldulok. Apróba kapaszkodni. Negyed tizenegy.)
A ninivei járat142
(A mélyszántás röpte. Jónás könyve és a tévé. Utazni jó. Vallási turné a Föld körül. Téri Sándor, Úristen. Jónás New Yorkban. Kólafertő. Moszkvai anziksz. Párizs, Róma, Egyiptom. Jónás almája. Mit ér a tök, ha magyar? Malév-uzsonna. Kísérőszöveg: Babits Mihály.)
A Szederkényi utca147
(Szederkényi Ervin. Déli fény, üvegablakok. Egy karton Metropol. Van és nem látszik. Ami erősebb az acélnál. Klárikakávé, csordásfonák. Mások életművét hagyni hátra. Kirakósdi, gravitáció. Súly, palma-text. Pécs, Árnyas út. Javulni, nincs más választás. Telefonkagyló, oxigénpalack.)
Biller152
(Városi őzek. Csikkek, hulladékdohány. Kannásbor rúdzseblámpával. Vág utca, ültetvényi február. Jamaicai sárga négerek. Döglött vattapipec. Libatok a vágóhídon. Isaura keresztrejtvényei. Billerné szemüvegben. Bahamák alakú fény. Dzsoki és Fidel. Gátőrpaplan. A kolbászpiros tűz. Egy mutogató angyal.)
A szemetelő esőben157
(Szemetek! Egy hajadon fő. Ledugni a torkán. Föl görényre. Idegenanyád. Hadari. A nyelvét seggig. Minden minden miatt van. Firkász, cekász. Az ázó papendekli tábla. Furgon, vabank, szónokok. A Lajta csak folyt.)
Libabőr Puppentalban162
(Marmeládé, emberszag. Tongyó-hegy, üzemi konyha. Gyárikutyák a céklagyárban. A velorex bőre. Egy pecsenyefőtt sellő. Kokker Lajos gyáriőr. Próbababa a toalettben. Sunny Mellesh mulasztása. Naplófőkönyv. Sragyi Aranka. Egér a Králi-víznél. A fehérvári huszárok. Nehéz víz, mintavétel. Szemöldökcsipesz.)
A fürdőző leány167
(Mantin Lajos Tasziló. Abrosz, szomorú stósz. Ursulafürdő a nyár. Aranka illetlenkedése. Redaktio, flór-keksz. A gilt lelki rész. Egy kelő bimbó sugárkévéje. Az isten, ha nevet ád. Hymen, hymen heh hatalmas vagy! A szent és a Kentaur. Murva Pferdemann. Bohemtincs, faggyas medve. Volnák.)
A színtévesztő zöldje172
(Egy csepp alakú reggel. Aranyalmával a szájban? Hajnali háztetők. A Regensburg-Braila járat. Dagály-strand, kabinosreggeli. Az őszinteség egy válfaja. Ha Ottlik kéznél van. Pécsig jár a hatos villamos. A nincs: üveggomb. Bébé. Gyógyvíz és kishalál.)
Lasu Vegasu177
(Kocsisor a határon. Hófehérke istállója. Kicselló és estibáb. Szűr, Mexikó, realizmus. Autósmozi az alkonyatban. Sárga Skoda írókkal. Hány éves a kapitány? Sájszevircsaft, Bucupest. Egy kékre borotvált nevelőtiszt. Édesni husu. A tolerancia-tömblekvár. Patkányok konzervnyitóval. A haza letegez.)
Szende182
(Hejhó, szép hajadon. Egy nagy fehér mosónő. Hóf Egérke. Fodrászat a bányashopban. Hét velorex levesnek. Vidón a Gulliver. Épp hatnál volt a szája. CA-s Trabant, extrákkal. A gonosz Hófné. Kiből lesz a királyfi? Halálos dauer. Csákány, bébidoll. Egy kis műtét. Az én identitásom. Majd küldenek lapot. Nindzsa teremtésben vesztes, csak én.)
Ön-fax, kis pestezés187
(Egy fiskális lányszobája. A bús Budapesten. Otthon és lakás. Belső bőröndök. Némafilmek egy tűzfalon. Schuszter József aranyműves, Óbuda. Újpesti uszályok. Hegymenet, völgymenet. Írói név, Parti Eszter. Franciakulcs, kukoricabor. Lenin Teréz, Mártírok Margit. Egy bőrönd testszag, Szép utca. Kislábosezüst.)
Egy szép mondat születése192
(A tárgyatlan motozás. Egy esettgrau kisasszony. Pedikűrlavór, monokronosz. Apikáék Herkulesfürdőn. Hajózni száliránt. Pinpong Gödön. Raktárosbáró úr. Medárd, cementbucik. Tejdropsz. Ujjaim regénye. Egy halálos demokrata. Mentők, gombamérgezés. Popper Leó szép szava.)
Tejbeda Éva197
(A tejes Duna. Kitalálom vagy álmodom? Az író az utcán hevert. Lauder főpincér. Balneológusok szénaillata. Heverőszék. Munkaséta, Alpesi Opál. Jött a téma. A víz tova húsa. Martinászbambusz. Nincsen kas? Esetleg tájleírás. Eliromlik az élet. Flambír és vízilángok. Bánomisén. Egy füstszagú kézirat.)
Nyelvhús, Balatonszelvény202
(Teremtés óvodáskorban. Somogyi Győző térképe. Szolgálati vattacukor. Ha szúr a szépség. Névadó, homokozás. Porva zirc nem akali. Hajójárat, hurkapink. Lázisikátor. Az isteni halandzsa. Naná, hogy cseszneked nyirád. Rábacsanak, angyali kórus. Hajójáratot kaparni. Csicsó vagy Vilonya.)
Kis levitáció207
(Felpörgetett idő, magnószalagok. Ő-k és É-k. Énnnn. Ki zieht uns hinan? Egy tatai hét. Levés és "irodalom". Kivilágított éjszakák. Lucidus törmelékek. Megányi magány. Fröccsöspohár, szeretetszauna. Ami nem rakk és ditirambó. Lendkerék az őszre. Isten áldja a képzavart.)
Vadhuss212
(Mi a szórakozás? Aki rendes, az nem széjjelül. Rizsköret. Fröccs-számtan fehér asztalnál. Téma és probléma. Őzike piros szalaggal. Házaspár joggingba'. Dodi és elnézés. Jó példával elöljárni. Taxival Bicskéig. Kugligyerekek. Kovács? Karó a bizalom mellé. Endékás külsejűek. Fajilag mindenki ember. Nescafés vér Dodinak.)
A gomb kabátja217
(Írók Boltja. Tea és programok. "Szellemi védnöknek" lenni. Amikor elkél a kabát. Mit ránt magával a Szépirodalmi? A gomb tulajdonrésze. Te rongyos értékőrzés! Ami jár a tengerentúlra. Nem sörgyár, nem vaskohó.)
Halotti beszéd221
(Akit már elérnek a csillagok. Egy egyszerű asszony. Ha hallgatsz, hát hallgatsz. Száraz krémek. Ügyvédnőt fogadni. Mi az, hogy előzmény? Víziszony Aligán. Dagály, fürdőjegyek. A meleg vér. Terézke, nincs tüdő. Romhányi csempe. Ha félnek a nyugdíjasok. A legjobb ember. Telefon odaföntre. Ruhák a mosógépen. Nem inkább repülni?)
Például Lapos Elemér226
(Kinagyítás, Ujcsakő. Felvenni egy fikciót. Ki lakik fölöttem? Egy hangjáték makettje. Nevek lakta ház. Hangarc. Szleng nem suhan. Teddy, a nyuszimókus. Alsómosás, ágybetét. Ágybavizelni. Megyek lapos elemért. Lepréselt bogárgyűjtemény. Szélvédőzés, Marx-tér. Ólom-rádió.)
Fülpályaudvar230
(Szegycsont, kicsi szódásló. Kialvatlanság. Lenni, pirosodni. Versenykutyák. Leukoplaszt. Vöröses szántás. Plüss fel nap! Hangyalom. Lepkebúgás a metrón. Achilles napja hétfő. Avarbőrönd. Fölgyújtottad bennem a villanyt. Sül a hús. A telés története. Ne szorítsa el, ne fogalmazza ki, legye meg! Hermesszóda. Szótárgyak tolatnak.)
Buda, halaksejtelem235
(Téli hajnalok. Margit-híd, lásd Arany. Úszni jó. Elharapott lázmérők. Levelek, medencemély. Női és szívgyógyfürdő. Ecce Szeptnovdec. A nap könyöke. Jékely 2000-ben. Vizes zakóból vizes cédulák. Agyam pengés malac? A kedves halottak, Ottlik. Közlekedni velük. A művészet menetgyakorlat, ha már.)
Kis brutáliák240
(Szénért menni. Fejhús és gőzborotva. Egy elég ismert asszony. Látott-e fecskepatkányt? Nem testem az élet. Hattyúk Kelet-Leipzigben. A Hédi haja. Egy rendőr babája. A Szabó Ervin könyvtár. Vasaló. Ami nem volt szép, az nem volt. A lólángolt és a szavak. Práter utca, Aggtelek. Odasült krémesek. Az ember nem angyal. Baltatémák.)
Angyal és vonóhorog245
(Gumi-idő karácsonyra. Egy szürke hegedű. Földmorzsa, reggel, hazarög. Mosati bamba fénypor. Citromból narancslevet. Ha süt a nap. Ötévesnek lenni. Anyám pongyolája. Nézni a mindent. Hosszú cédulák. Amit nem lehet szétgyűlölni. Gyantás csönd, nem hallgatás.
A Teofil-féle gyanta250
(Zöld hidegtű. Egy répapiros, kedvetlen ember. Karácsonyfatarló. A Mari hónalja nyáron. Gorenjék disznótora. Az idegen lánya. Vad és moziszagú. Szemjonova feldíszítése. Villanydrót, teaszalonna. Ki disznót öl, ki fenyőfát. Gyantatöpörtyű. Pizsamát mindenki hord.)
Egy téli nap255
(Kicsi kék aknák. A macska nem rossz ember. Szolgálati pumpa. Várta. Cincogni telavivul. Hely a nap alatt. Nyirok és népakarat. Ki egér a gáton? Ha hullik a forgács. Szekértoloncok. Kinek ki a nekünkje? Név szerint a nép. Taps és vércukor. A padlón, ahol vagyunk. Micsoda karom!)
Nemzeti éter260
(Elfogultság, érintettség. Mikiegerek a nép elé. A sziréna és a pánik. Lépcsőházi gombócaim. A rádió annektálása. Egység és nyugodt erő. Ki egyes, ki más? A Duna Stupidónál. Tessék végrehajtani a pluralizmust! Fegyvertények. Volt egyszer egy rádió. Sokféle eszköz van.)
Hátul az udvarban265
(Aranka plébek. Anno Ibusárt. Korszellem Frici. A bálabontás szépségei. Vagongyár, kispárizs. Nadrágkosztüm ballagáshoz. Európázkodni. Akárha bál után. Balesetek gyári őrrel. Párizs gyomra. Jolika keresztmama. Nagyestélyi ájultában. Exit, repedt lép. Hány darab van az életből? Pacal a mikrohullámúban.)
Inak cukra270
(Első színházi élményem. A legkövérebb magyar iskolás. Egy férfias korszak. Liston a tornazsákban. Kaposvár, Csiky Gergely Színház. Gyúrás, női öltöző. Hátrafésült szódásüvegek. Vidám bokszolók. Lábmunka, Sóhay főhadnagy. Nyolc kis papplaci. Ez akkor is színház. Rivalda, zenekari árok. Vasutasvalag. A numerikus eredmény.)
Vaskúti anzix275
(Olajtavasz. Hallom, hogy jövök haza. Krumpl Ányika a futballpályán. Lavotta és Elemér. Folynak a csapok. Viléda és a hattyú. Képeslap, hajnali zárvány. Amit meg kell mondani. Aki nem csöpög, nem él. Bőrözd meg a mondataidat. Tépőzár a reggel Tisza-cipőjén. Babrinyák vízszerelő.)
Hernyóselyem és vakcina280
(Egy maradandó lecke. Nyerstavasz, harmonikazenekar. Eperút. Bandy Sándor tenorja. A fellobogózott béketábor. Selyami. Oltóbrigád a nagyszövőben. A szúrás helye. Lány se kivétel. Egy tréfás ötlet. Vatta a szemükön. Szabotázs hanyatt-homlok. Filmkockák, nyúlvadászat.)
Copyright285
(Egy írói ötlet. Titok és elkészítés. Amit anélkül írok. Néven nevezni? Szenvedni élesben. Harminc óra azóta. Szecesszió a szenvedélyből. Ujjak sárga zászlaja. Játék az irreverzibilissel. Hogy telik majd egy munkanap? Kutyaharapás szőrével. Míg köhögésem emlék.)
Egy galambéla-kávé290
(Inotai majd. Béla a zebrán. Nótaénekes. Oroszlecke latin betűkkel. Tojáslikőr, ifivezetők. A dohányzó szél. Locsolóvers, Szív utca. Hasig állni meleg nyúlban. Nyeles csillagok. Amit földob az ember. Zaccpogácsa, járási Ki mit tud. Egy karbantartó lakatos. Intim-spray, ezer kacsintás. Pofon az Opel Astrára. Ha Egberts is imádlak én.)
Bonita bananas295
(Producto de Ecuador. Színpadbontás, Ronyva utca. A számí ízéből dolgozom. Másolás, száraz indigók. Mit lehet megúszni? A búcsú munka. Kihajózni. Tajték és hajtóbőrönd. Angyal, bohóc, versenyautó. Bélszínből lenni. Egy elszánt porszívó. Portoviejo. A Szív, egy fogszabályozótlan erkély.)
Lónyai foszlány300
(Friss, fehér falam. Az utolsó költözködős tárca. Hogy lesz a mindig? Szuszog a Szív. Fiktív röfögő menyasszony. Csécsi Ambipour. Kokas-night, herpörkölt. Hentesportál. Agur körme a járdán. Ami vanna. Gyöngyvarróék papagája. Egy lapos zsebkönny. Szalámispiroska. Gépelni virslivel. Röhög a furnér.)
Az új keleti express305
(K. E. - emlékálmodás. Egy égből pottyant kicsi könyv. A szolgálattevő család. A múltnak kútja. Útijegyzetek Budapesten. Egy egyszerű olvasó. Egyedüllét, savas mosoly. A könyökhajlati bőr. Böjti eledelek. Hitélet, égi jelek. A megnyugtató érdektelenség. A lélek ege.)
A távirdász310
(Vörösmarty lelke. Egy gatyás, rongyos siheder. Fénybeszéd, 1855. Dédi Gergely bikalánca. Készül a duska. Nyulak pirhalagosan. Frigyes-lányok Fehérvárról. Étiselyem. Dormeheősz alambu csorgan. Sütőkohók az éjben. Bársonybútt sikkantások. Páros csillár Nyékről. A masina.)
Esti kréta édes ligetről315
(Idei glen-ek. A hajdani Ökördűlő. Naptroli. Fuit. Klottpántlikám, íróvasam. Pósa bácsi lüszterözvegyei. Alkonyat, húsfekete asszony. Bronzszervek dettó. Trixi, te geci! Árusnéék. Álom késsel és királyfival. Gyamesz. Termál-oldal, Édes Piros. Köldök, keserűsó. Gyémánt legyek. Egy lángoló fül.)
Egynyári mondatok320
(Teknősbéka bő olajban. Gang, öregasszonyok. Paradicsomkórház. Vizet írni. Plafonküllők, bőrérzet. Hogy holnap is ma van. Zöldveltelini, kockás füzet. Szabó Lőrinc a földvári mólón. Gumiszag. Szabó Kaola. B. Mária pingpongreggeli. Napernyőkalapács. Cikkanás, ezüstmaszat.)
Csók Adorjánné falvédője324
(Egy szerény elfaragott ceruza. Diana kristálycukorral. Kézimunka-előnyomónék élete. Ha hazajön a férj. Nagy agancs Adorjánnak. Kifőzött konyharuhák. A pap keze. A Népművészet Mestere. Csárdásozó Gagarin. Kis lakáj a nagy Duna mentében. Vegeta és olajláb.)
Deleatur329
(Gépelni boxkesztyűben. Inotai gumimatraccal. Napolaj hifi. Aplló-póz Cselesztánénak. Egy karcolatnyi helyzet. Középkorú erős dohányos. Írásvéletlenek, kihozni döntetlenre. Fekete vonat, nagy levegők. Redundance macabre. Mikor elfárad egy sorozat. Cselesztáné sportlövő ura. Nincs fölösleges levegő.)
Narboia ibocis334
(Három év után. A búcsú pillanatai. Tán bankett, műhelyfecsegés. Az írásról szólás logikája. Formalom és tartorma. Nárciszból nem lesz ibolya. Írni és megírni. Jólesés, aztcsinálás. Muszájhat-e szabadni? 270 kéziratoldal. Az olyanság mint műforma. A por és az idő. Kötetborítók.)
Ki nevek a végén?339

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Parti Nagy Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv