1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Levelező gyorsírás I./A vitairás rövid tankönyve/Parlamenti gyorsirás III./Gabelsberger-Markovits rendszerű gyorsirási olvasókönyv

Szerző

Kiadó: Várnay L. Kiadása
Kiadás helye: Budapest-Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 276 oldal
Sorozatcím: A magyar gyorsirás tankönyve-Gabelsberger-Markovits rendszer
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az egyes részekre vonatkozó adatok a tartalomban. A szerző arcképével illusztrálva. Jubileumi kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen munka, a Gabelsberger Ferencz által feltalált és Markovits Iván által a magyar nyelvre alkalmazott gyorsírásnak a levelező részét, - az országos magy. gyorsíró egylet által megállapított... Tovább

Előszó

Jelen munka, a Gabelsberger Ferencz által feltalált és Markovits Iván által a magyar nyelvre alkalmazott gyorsírásnak a levelező részét, - az országos magy. gyorsíró egylet által megállapított irás-módok szerint tárgyalja.
E kiadás egyesíti az előző kisebb és nagyobb terjedelmű tankönyveimet, a kiadó czég humánus elhatározásából: áremelkedés nélkül, de sokkal szebb kivitelben és sikerültebb kidolgozásban. Lényegében azonos ugyan a IV. (approbált) kiadással, de a tanítás terén szerzett tapasztalatok felhasználásával van megszerkesztve.
A közölt tananyag minden szükséges tudnivalót felölelő teljes egészet képez. Ha a tanár az egyes tanórák tartalmával tisztában van, szóval, ha uralkodik a tananyag fölött, könnyen és élvezettel adhatja elő az egyes órák anyagát saját módszere alapján és alkalmazkodhatik tanítványainak felfogásához és a rendelkezésére álló időhöz. Ilyen módszer nélkül minden tanfolyamhoz más és más beosztású tankönyv volna szükséges a tanulók értelmi fejlettsége és tanulási kedve szerint.
Nagyon természetes, hogy az előadó tanár a tananyag elméletét nem bocsátja egyszerre előre, hanem saját tanítási módszere alapján, előadás közben mindig a kellő helyen és mindig a megfelelő szó példánál adja elő a vonatkozó szabályt. A szűk nyakú korsót, melybe csak cseppenkint lehet a folyadékot beleönteni, sohasem szabad előadás közben szem elől téveszteni. Igy az ifjak már az óra alatt megtanulják az előirt részleteket, s ilyen előadás után örömmel gyakorolják be a hallottakat.
A könyv tanmódszer tekintetében teljesen azonos azon módszerre!, melyet a gyorsírás könnyű megtanithatása érdekében állandóan alkalmazok. Nem ismervén mások módszerét, tudva nem is követhettem. De számot vetettem azon kevés idővel, a melylyel az iskolai teendőkkel megterhelt ifjú még rendelkezhetik a gyorsírás megtanulása érdekében. Ez okból a tananyag szigorúan meghatározott tanterv pontos keresztülvitelével, módszeresen van feldolgozva. Az előadás módja pedig a tanulók felfogási képessége és ismeretére támaszkodva, a legegyszerűbb fogalmakból indul ki. Tehát kicsinyről a nagyra, egyszerűtől az összetettre, a megismertettről az ismeretlenre halad és így a tárgy elemeiből kiindulva, fokozatosan vezeti a tanulót az egésznek ismeretére. Vissza

Fülszöveg

A kiadó előszava

Bódogh János húszéves gyorsirás irodalmi munkásságának és a gyorsirás tanítása terén 25 évet betöltött működésének emlékére, közkedveltségnek örvendő tankönyveiből jubileumi kiadást bocsátok a n. é. közönség rendelkezésére. A rendszer irodalmával és tanításával negyedszázadon át foglalkozó szerző tankönyvének ezen díszes és mégis nagyon mérsékelt árú kiadásával a magyar gyorsirás ügyét kívánom ugyan előmozdítani, de azonkívül a magam részéről az elismerés koszoruját akarom szerzőnek nyujtani az ő páratlanul álló és eredményekben gazdag működéseért és az önzetlen ügyszeretet tiszta fényében ragyogó közhasznú tevékenységeért. Várnay L.

Tartalom

A tan-anyag beosztása.
(Tartalom-mutató.)
Bevezetés. (Előleges tudni valók).......................1
Tan-óra:
I. A közönséges írásban használt mássalhangzók jegyeinek megfelelő gyorsirási jelek 3
II. Az "e" betű rendhagyó alakja. A közönséges írásban használt mássalhangzók
jeleinek befejezése ........................4
III. A gyorsirási szótagolás. Az állandó rövidítések. A kis „t" ... .......7
IV. A mássalhangzói torlódás fogalma. A torlódást önállóan kifejező gyorsirási
betű-alakok................,.......9
V. A gyorsirási betű-alakok befejezése. A mássalhangzói torlódások végső megoldása 11
VI. Gyorsirási torlódások szótagok kiírására. Képző- és ragröviditések ......14
VII. Az „a, á" magánhangzóknak jelképi jelölése és betűrendi jegyeikkel való kiírása , 19
VIII. A hangrendi törvény. A hangrend megszakadása.............22
IX. A hangrend elágazás. A vastagítás által nyert megkülönböztetések.......25
X. Az „o, ó, ö, i hangzók jelképi jelölése és betűrendi jegyeikkel való kiírása ... 26
XI. Az „o, ö" hangzók jelképi jelölésének egyszerűsítése............30
XII. Az „i" hangzó jelölése és saját jelével való kiírása ............32
XIII. Képző és ragröviditések. II. .....................36
XIV. Az „ú, ü" hangzók elmélete. Betűrendi jegyük és jelképi kifejezésük......38
XV. Képzők és ragok rövidítése „u, ü"-vel III. . . ..............43
XVI. A magánhangzói torlódások. A „t" kivételes használata...........46
XVII. Összefoglaló ismétlése az igeragozásnak. Segéd igék................48
XVIII. Számnevek, napok, hónapok nevei.......... .............50
XIX. Pénz és mérték elnevezések...... ............. 52
XX. Idegen szavak tulajdon nevek....................53
A gyorsírás olvasásának begyakorlásáról Az O. M. Gy. Egyletbe való belépés.....56
Kulcs a „Levelező Gyorsírás" gyakorlataihoz . ............... 57 - 64
Az állandó rövidítések betűrendben. (Áttekintésül) . ..........I-VIII.
Bódogh János művei 1880-1900-ig. Fedőlap 2.)
Ajánlható gyorsirási művek és folyóiratok. (Fedőlap 4)

Bódogh János: Levelező gyorsírás I. (A hangzó jelölés elmélete - IX. javított kiadás (a jubileumi kiadvány második kiadása) - Iskolai és magán-tanulásra, a nm. vallás- és közoktatásügyi minisztérium által 36970/1888. számú rendelettel a középiskolák figyelmébe ajánlott IV. kiadású tankönyve alapján - Várnay L. kiadása Budapest-Szeged, 1902.

Bódogh János: A vitairás rövid tankönyve - Tanodai és magán használatra - A "Gyakorlati és parlamenti gyorsirás" valamint a "Magasabb fokú gyorsirás" czimű műveknek negyedik javított kiadása - Kiadja Várnay L. Könyvkereskedése, Szeged, 1896.

Bódogh János: Parlamenti gyorsirás III. - Tankönyv a felsőbb foku gyorsirás elsajátitására, iskolai és magánhasználatra - kiadja Várnai L. Szegeden, 1890.

Bódogh János: Gabelsberger-Markovits rendszerű Gyorsirási Olvasókönyv - Levelezési, gyakorlati és parlamenti gyorsírással - Negyedik kiadás - Várnay L. kiadása Budapest-Szeged, 1902.

Bódogh János

Bódogh János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bódogh János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv