1.036.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Temetés Nicomediában

Szerző

Kiadó: Új Hídfő Baráti Köre
Kiadás helye: San Francisco
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 405 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Emigrációs kiadás. Egy térképpel és egy korabeli dokumentum lenyomatával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1703. február 18-án vasárnap délben huszonhat napi hősi szenvedés után meghalt Zrínyi Ilona a kisázsiai Nicomediában, a Virágok Mezején. 1705. szeptember 13-án, évekig őrlő, kínos betegség után,... Tovább

Előszó

1703. február 18-án vasárnap délben huszonhat napi hősi szenvedés után meghalt Zrínyi Ilona a kisázsiai Nicomediában, a Virágok Mezején. 1705. szeptember 13-án, évekig őrlő, kínos betegség után, férje, Thököly Imre is követte a megváltásba hős asszonyát.
A három kötetre duzzadt történelmi anyag ezzel a két dátummal fejeződik be. Két hősi magyar élet - egy új magyar szabadságharc zászlóbontása hajnalán - belefáradva az emberfeletti nélkülözésekbe, intrikákba, betegségekbe, anyagi gondokba, csendesen, szinte észrevétlenül távozott a törökországi magyar emigrációból.
Két nagy magyar élet: a Rákóczi Ferencet szülő, Munkács várát hősiesen védő, a férjét a bizonytalan hontalanságba hűen követő asszonyok, a Zrínyiek hős sarja; és második férje, Thököly Imre, Rákóczi Ferenc nevelőapja, gyerekkorától kezdve élethalál menekülések, csaták és csatavesztések, török adományozta magyar királyság és karddal szerzett erdélyi fejedelemség. Még a halálos ágyán is diplomáciai leveleket diktál, és futárait küldi az európai fejedelmi udvarokhoz. Amikor már betegágyából nem tud felkelni, még mindig bízik abban, hogy a török félhold megtépázott dicsőségének a segítségével sikerül a német elnyomás alól hazáját felszabadítani. Ellenségei legfőbb hibájául azt rótták fel, hogy a török szövetséggel együtt az országra szabadította a tatárokat is. Nem volt más választása, két pogány közt egy hazáért harcolt, amíg élt, előbb karddal, azután diplomáciával.
Az egykori erdélyi fejedelemnek és Felső-Magyarország legnagyobb földesurának a török emigrációban súlyos megélhetési gondjai voltak, Buda elvesztése után a porta csak ímmel-ámmal támogatta a „kaftános fejedelmet". Zrínyi Ilona családi ékszereit kellett elzálogosítani, amikor ebédre hívták a francia követet.
A betegségek, a súlyos pénzügyi gondok, Bécs intrikái a portán, megnehezítették az életüket. Mégis, a Mindenható kegyes volt hozzájuk, mert az édesanyának és a mostohaapának a legnagyobb megnyugvást adta a Virágok Mezején elfogyó életükre, amikor híre érkezett, hogy fiuk, Rákóczi Ferenc az ő útjukon halad tovább, és a Pro Libertate-zászlók újra a magasba emelkedtek. Két hősi magyar csillag ezzel a tudattal hunyt ki a nicomediai Virágok Mezején. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Küzdelem a létért 13
Thököly Imre naplója 36
A tokaji zendülés 141
A zentai csata 163
A karlócai béke 191
Thököly Imre betegsége 215
Jász-Kunság eladása 232
Lipót halála 262
Pro Libertate 267
Thököly Imre levelei II. Rákóczi Ferenchez 292
Költözés Nicomediába 321
A Virágok Mezején 327
Utolsó napok, utolsó levelek 330
Thököly Imre végrendelete 367
Irodalom 393

Füry Lajos

Füry Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Füry Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv