1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Akkumulátorok és akkumulátortöltők

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím: Elektronika
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-5520-5
Megjegyzés: 111 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 61195.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A különböző rendeltetésű hordozható elektromos és elektronikus készülékek, valamint a gépjárművek rohamos elterjedésével fokozódó igény mutatkozik a megbízható és gazdaságos akkumulátorok és akkumulátortöltők iránt.
A korszerű, egyre kisebb fajlagos térfogatú és tömegű, megbízható akkumulátorok egyre jobban terjednek, nemcsak az ipar, hanem a mindennapi élet területein is. A "klasszikus" alkalmazási területek mellett (gépjárművek, távbeszélő-technika, szükségáramforrások stb.) ma már előfordulnak ott is, ahol eddig szárazelemekre voltak utalva (pl. a köznapi élet területén: villanólámpák, filmfelvevők, zsebrádiók, zsebszámológépek, borotvák, hallókészülékek, kvarcórák stb.). Ezen felül ma már lehetőség nyílt olyan hordozható készülékek és berendezések előállítására, amelyeknél a nagy energiaigény miatt eddig gondolni sem lehetett a vezeték nélküli, vagyis a hálózattól független kiviteli változat elkészítésre (pl. hordozható villamos kéziszerszámok: fúrógépek, csavarhúzógépek,... Tovább

Fülszöveg

A különböző rendeltetésű hordozható elektromos és elektronikus készülékek, valamint a gépjárművek rohamos elterjedésével fokozódó igény mutatkozik a megbízható és gazdaságos akkumulátorok és akkumulátortöltők iránt.
A korszerű, egyre kisebb fajlagos térfogatú és tömegű, megbízható akkumulátorok egyre jobban terjednek, nemcsak az ipar, hanem a mindennapi élet területein is. A "klasszikus" alkalmazási területek mellett (gépjárművek, távbeszélő-technika, szükségáramforrások stb.) ma már előfordulnak ott is, ahol eddig szárazelemekre voltak utalva (pl. a köznapi élet területén: villanólámpák, filmfelvevők, zsebrádiók, zsebszámológépek, borotvák, hallókészülékek, kvarcórák stb.). Ezen felül ma már lehetőség nyílt olyan hordozható készülékek és berendezések előállítására, amelyeknél a nagy energiaigény miatt eddig gondolni sem lehetett a vezeték nélküli, vagyis a hálózattól független kiviteli változat elkészítésre (pl. hordozható villamos kéziszerszámok: fúrógépek, csavarhúzógépek, fűnyíróollók, nyesőollók stb.).
Az akkumulátorok ilyen nagy mértékű elterjedésével együtt előtérbe került a karbantartás, töltés kérdése.
E könyvben - a fentiek figyelembevételével - az akkumulátoros energiaellátás főbb tudnivalóit foglaljuk össze. Ismertetjük a különböző akkumulátorfajtákat, azok felépítését, kezelésük, töltésük szabályait, és részletesen foglalkozom a különféle kapcsolástechnikájú és működésmódú akkumulátortöltő rendszerekkel.
A könyvben az általános jellegű bevezető rész után röviden, lexikonszerűen összefoglalom az akkumulátortechnikával kapcsolatos alapfogalmakat, fogalom meghatározásokat. Ez után következnek a gyakorlatban használt akkumulátorfajták. Ez az öt rövid fejezet összefoglaló jellegű, és a továbbiak megértését segíti elő.
A további fejezetek az akkumulátortöltők kapcsolástechnikáját tartalmazzák. Külön fejezetben ismertetem a hordozható készülékek, valamint a gépjárművek és a helyhez kötött berendezések akkumulátortöltőit.
Tekintettel arra, hogy a hálózatfüggetlen hordozható elektronikus készülékek zöme és valamennyi gépjármű tartalmaz akkumulátort, ezért ez az alapfokú könyv széles rétegekhez szól, kezdve az amatőr barkácsolóktól, a gépjármű-tulajdonosoktól az elektronika, híradástechnika, szabályozástechnika és a műszeripar területén dolgozó szakemberekig.
Végül köszönetet mondok dr. Szepesvári Tamásnak az OMK Olvasó Szolgálati Osztály vezetőjének és minden munkatársának, Kisvölcsey Andrásnak a könyv lektorának a sok segítségért, valamint a Műszaki Könyvkiadó illetékeseinek, hogy lehetővé tették e könyv megjelentetését.
Fogadják olyan megértéssel és szeretettel, mint amilyen sok munkával és gondossággal készült a könyv kiadásának előkészítése. Vissza

Tartalom

Előszó7
Alapvető ismeretek
Az akkumulátoros tápellellátásról általában9
Rendeltetés: felhasználási terület9
Követelmények, kiválasztási szempontok10
Az akkumulátortechnia alapfogalmai, fogalommeghatározásai12
Általános fogalmak12
Az akkumulátorok típusai12
Az akkumulátorok alkotóelemei14
Az akkumulátorok elektromos jellemzői15
Az akkumulátorok üzemeltetése17
Akkumulátorrendszerek és töltési technikájuk
A főbb akkumulátorrendszerek áttekintése25
Hordozható készülékek kis méretű akkumulátorai26
Kadmium-nikkel akkumulátorok27
Cink-ezüst akkumulátorok39
Légmentesen lezárt savas akkumulátorok45
Gépjárműindító akkumulátorok49
Az akkumulátortöltők kapcsolástechnikája
Az akkumulátortöltők tervezésének főbb szempontjai80
Akkumulátortöltő-típusok80
Telepszintű töltésszabályozók81
Cellaszintű töltésszabályozók82
Hordozható készülékek akkumulátortöltői84
Kis teljesítményű, nem automatizált töltők84
Kis teljesítményű automata töltők93
Automata gyorstöltők119
Gépjárművek és helyhez kötött berendezések akkumulátortöltői123
Közepes teljesítményű nem automatizált töltők123

Ferenczi Ödön

Ferenczi Ödön műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ferenczi Ödön könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv