1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egyetemes Földirati Tankönyv I.

Mennyiségtani, természettani földirat s a politikai földirat általános átnézete/Középtanodák számára Hauke Fr. nyomán a legujabbkori kutforrások s politikai változások tekintetbe vételével, kiváló figyelemmel

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lampel Róbert Könyvkiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Nyomatott Wodianer F.-nél, Budapesten. Kilencedik, javított és bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A földirat fogalma és célja.
A földirat (Geographia) azon tudomány, mely minket a föld külső tulajdonságaival s azon viszonyokkal, melyeket az ember a föld területén létrehozott, megismertet;... Tovább

Előszó

A földirat fogalma és célja.
A földirat (Geographia) azon tudomány, mely minket a föld külső tulajdonságaival s azon viszonyokkal, melyeket az ember a föld területén létrehozott, megismertet; különös tekintettel a természetre s történelemre, amennyiben a föld székhelye minden szerves életnek s az emberi nem fejlődésének. Különbözik az a földismétől (Geognosia) és földtantól (Geologia). Amaz a föld belsejének s alkatrészeinek további kutatásával, emez a föld lassú képződése tanával foglalkozik.
A földirat fölosztása.
Régi szokás a földiratot mennyiségtani-, természettani- és politikaira fölosztani. A mennyiségtani vagy csillagászati a földet ugy tekinti, mint a világegyetem részét; megismertet a föld állásával a világűrben, annak alakjával és nagyságával, valamint a rajta tapasztalható világosság és melegség változékony tüneményeivel.
A természeti vagy természettani földirat a földfölület természeti minőségéről szól; leirja a tengereket, országokat, hegyeket, folyókat, a tavakat, a termények elterjedését a földön stb.
A politikai földirat ugy tekinti a földet, mint az emberek lakhelyét, megismertet bennünket, hogyan van a föld fölosztva a népek és államok szerint; tanitja azon változásokat és intézkedéseket, melyeket az ember, erkölcsi fejlődése érdekében, a föld fölületén tett.
Terjedelmére nézve a földirat föloszlik egyetemesre és különösre, a mint vagy az egész földfölületet, vagy annak csak részeit veszi tárgyul. Egyes helyek és tájak földleirati leirása helyiratnak vagy helyrajznak (Topographia) neveztetik.
Tekintve az előadási modort, vagy az előadott tárgynak kiválasztását bizonyos osztályok számára, különböztetünk kereskedelmi, katonai, gazdászati stb. fóldiratot. A földirat részei: tengerrajz (Oceanographia: a tengerek leirása), helyrajz (Orographia: az országok leirása, különös tekintettel a hegyekre, vizraj (Hydrographia: a vizek leirása), néprajz (népisme, Ethnographia, a népek leirása, stb. A politikai földirattal legközelebb viszonyban áll az államisme (Statistika). Vissza

Hauke Fr.

Hauke Fr. műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hauke Fr. könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv