1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Természettudományi Füzetek 1877.

A Délmagyarországi Természettudományi Társulat hivatalos közlönye. I. kötet 1-6. füzet.

Szerkesztő

Kiadó: Délmagyarorsz. Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Temesvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím: Természettudományi Füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A választmány megbízásából szerkeszti Dr. Kuhn Lajos, titkár. Teljes. Nyomatott a Csanád-Egyházmegyei Könyvnyomdában, Temesvárott.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

OLVASÓINKHOZ.

A délmagyarországi természettudományi társulat az 1877. évi február hó 4-én tartott közgyűlésén elhatározta, hogy az évkönyv helyett jövőben egy folyóiratot fog kiadni, mely a... Tovább

Előszó

OLVASÓINKHOZ.

A délmagyarországi természettudományi társulat az 1877. évi február hó 4-én tartott közgyűlésén elhatározta, hogy az évkönyv helyett jövőben egy folyóiratot fog kiadni, mely a társulati tagoknak tagdij fejében bérmentve fog elküldetni.
A főindok e folyóirat életbeléptetésére egyrészt az volt, hogy az érintkezés a társulati tagok között élénkebb legyen, és hogy különösen a vidéki tagok a tisztikar és választmány működéséről gyakrabban nyerjenek kimerítőbb tudósításokat, másrészt pedig, hogy az egyes tagok által tartott tudományos értekezések és népszerű előadások nagyobb számban hozassanak a nagy közönség tudomására, mint ez az évkönyvben történhetett, és hogy ez által egyszersmind az önálló kutatásnak is nagyobb tér nyujtassék. Így a társulat nagyobb érdekeltséget vél ébreszthetni a természettudományok iránt általában és saját ügyei iránt különösen.
A délm. természettudományi társulat tehát azon édes reményben inditja meg „Természettudományi Füzetek" czimü folyóiratát, hogy sem tagjai, sem hazánk vagy vidékünk müveit közönsége nem fogják támogatásukat tőle megvonni, sőt méltányolni fogják törekvését, mely - igaz - csak gyenge erőkre és csekély eszközökre támaszkodhatik, de hiszen nem cseppekből alakul-e a világtenger? Vissza

Tartalom

I. KÖTET 1877.
A) Önálló DOLGOZATOK.
1. Gerger Ede, tavirdai főtiszt Temesvárott. Ueber populüre Microscopie I. füzet p. 29; III. p. 81; V. p. 138; VI. p. 108.
2. Dr. Kuhn Lajos, bölcsészettudor és főgymn. tanár Temesvárott. A nap munkája. I. füzet p. 3; III. p. 65: IV. p. 97. A „telephon" vagy távszóló VI. p, 182. - Felhívás - Aufruf. p. 35 és 38. - Die Sonne v. P. A. Seehi. L p. 44. - Ennmeratio plantanmi in Banatu Temesiensi V. p. 144. - Diagnoses plantarum V. p. 146. - A délm. természetrajzi muzenm Temesvárott. V. p. 151 és 153. - Adatok Temes és Krassómegye faunájához. VI. p. 173. - Adatok Magyarhon délkeleti flórájához. VI. 174.
3. Merkl Ede. hivatalnok Resiczán Krassómegyében. Korcsbogarak. VI. füzet p. 171; hozzátartozik: I. tábla.
4. Rudnai Nikolics Sándor, földbirtokos és a délm. term. társulat elnöke Temesvárott. A délm. természettud. társulat kertjéről. I. füz. p. 25.
5. Pap József (ifj.), gyógyszerész Temesvárott. Való s képzelet. (A vegytanban.) V. füz. p. 134 ; VI. p. 161.
6. Hźiha Károly, gyógyszerész N.-Czernyán, Torontalm. Miként kell czélszerűen növényeket gyűjteni. IV. füz. p. 114; V. p. 143.
7. Szalkay Gyula, főreált. tanár Temesvárott. üeber die Entstehung der Welten. IV. füz. p. 108; V. p. 129. - Kosmologische Briefe. III. p. 85.
B) TÁRSULATI ÜGYEK
Közgyűlés (febr. 4-én.) I.; választmányi gyűlések: febr. 15. I., márcz. 15. I., ápril. 16. III., máj. 15, III., jun. 15. IV., szept. 17. V., okt. 15. V., nov. 15. VI., decz. 15. VI.
C) KÜLÖNFÉLÉK.
I. és II. füz. Társulatunk tisztikara és választmánya. A m. k. term. társulat tisztikara és választmánya. - A szem fenekének biborszine és a fényképezés az ideghártyán. - Növény-Csereegylet Budapesten. - Csillagvizsgáló intézet Kalocsán. - A phylloxera vastatrix. - Tudomásul.
III. füz. A délm. természetrajzi muzeum. - A „Magyar földrajzi társulat". - A magyar „Afrika-bizottság".
IV. füz. Tudományos czélból tett utazás. - T. ez. Hziha Károly úr. - A leporidák kérdéséhez. - Az állatokkal való bánásmód, ha azokat ki tömésre akarjuk használni. - A Temesvárott felállítandó délmagy. természetrajzi muzeum. - „A Nap munkája". - Dr. Kanitz Ágost. - A temesmegyei gazdasági egylet. - Ajándékkönyvek jegyzéke. - Uj találmány a telephonia. - Csereviszony,
V. füz. Futó csillag. - Roksandics D. - Röpülő gép, - Virehow a tudomány szabadságáról. - Figyelmeztetés. - Temesvidéki mérnök- és épitészegylet. - A temesmegyei gazdasági egylet.
VI. füz. Nagyméltóságú Bonnaz Sándor. - Gróf Széchényi Béla belső ázsiai expeditiója. - A Természettudományi Társulat. - Than Károly. - Hetallotiierapia. - A „Természetrajzi Füzetek"-ból. - A „Davyum'' uj elem. - A telephon. - Tudomásul.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv