1.035.286

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Őszi szántás

Elbeszélések

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Nagy Károly és Társai
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 76 oldal
Sorozatcím: Uj írók
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Petőfi óta nem éltünk át ahhoz a népi áramlathoz hasonlót, amely a falu irodalom nélküli némaságából előcsalta Szabó Pált. De ne keltsen hamis várakozást, hogy nemrégiben maga is földtúró paraszt... Tovább

Előszó

Petőfi óta nem éltünk át ahhoz a népi áramlathoz hasonlót, amely a falu irodalom nélküli némaságából előcsalta Szabó Pált. De ne keltsen hamis várakozást, hogy nemrégiben maga is földtúró paraszt volt még, különösen ne Móricz Sáraranya irányában. Vannak ugyan nyers és vad ízei, a falu testi nyomorúsága mintha nála tárulna föl először igazán, de az ő edzett parasztjai a léleknek valami örök rugékonyságával tűrik sanyarú sorsukat. Szilaj indulatrohamokban ki-kirobbanó életüket a nemes vágy és bölcs humor erős költői fuvallata lengi körül, egy fuvallat, amely leginkább talán északi rokonaink, a finnek költészetével közös. A természet tiszta fénye árad el Szabó Pál földiből szakadt, élesen körvonalazott alakjain; tragikus meséi ettől kapnak távlatot. Világa önálló világ: a valóság és költői látomás új egyensúlya, s ez ad egyéni varázst legérettebb műveinek, novelláinak, amelyek végre etnográfiai sallangok nélkül, legbelülről, a falu kemény tekintetével láttatják a nép öröktörvényű életét. Nyelve meglepően öntudatos; az Ady-kor stílromantikájának eredményeit szűrte át és szívta föl. Alkotásmódja reális, kompozíciói szigorúan zártak.
Született 1893, Regényei: Emberek, 1931. (angolul és horvátul is), Békalencse, 1932. J. G. Vissza

Szabó Pál

Szabó Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv