1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Béri Balogh Ádám

A vértanuhalált halt kuruc brigadéros

Szerző
Róla szól

Kiadó: Bodnár István
Kiadás helye: Szekszárd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta: Molnár-féle Nyomdai Műintézet és Szab. Iróaljzatgyár Rt., Szekszárd. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor az én igen tisztelt Bodnár István barátom, vármegyénk költőlelkű történetbúvára arra kért, hogy Béri Balogh Ádámról szóló értekezését bevezessem, - megtisztelő felszólítását nemcsak őszinte... Tovább

Előszó

Amikor az én igen tisztelt Bodnár István barátom, vármegyénk költőlelkű történetbúvára arra kért, hogy Béri Balogh Ádámról szóló értekezését bevezessem, - megtisztelő felszólítását nemcsak őszinte köszönettel, de szívbéli örömmel is fogadtam.
Szívbéli örömmel azért, mert egész érzésvilágom a kuruckorhoz köt. Rákóczi szülőföldjén, kuruc vármegyében születtem, ott, ahol minden történelmi név és emlék, minden várkastély vagy omladozó várrom a kuruckorra emlékeztet.
Mi Rákóczi-kultuszban nevelkedtünk, abban nőttünk fel. Mint diákgyerekek hányszor zarándokoltunk ki a közeli bodrogparti Borsiba, az öreg várkastélyhoz, az évszázados tölgyekhez, ahol a nagy fejedelem először látta meg a napvilágot. Hányszor másztuk meg a pataki vár büszke bástyafokait, ahonnan valamikor a nagy fejedelem meleg tekintete simogatta végig az alföldi róna szegélyeit - el, messze Munkács váráig, Szerencsig, a tokaji őrhegyig. Ott az a szöglet, a tiszaháti vidék volt nemcsak Rákóczi, de az egész kurucvilág bölcsőjének ringatója. Ezért örült a szivem annak, hogy Bodnár István barátom fejtegetéseiből közelről ismerhetem meg nagy fejedelmünk egyik legvitézebb brigadérosának, a legendáshirű Balogh Ádámnak élettörténetét.
Pedig, amikor az én kedves Pista Bátyám az ő felolvasó estje tervébe beavatott, nem említette, hogy nemcsak Balogh Ádámról kiván értekezni, hanem valóságos kurucestét rendez. Kurucestét, amelyen ismét felcsendülnek a kurucdalok, felhangzik egy-egy kuruc költemény, megdübörögnek Rákóczi indulójának megrázó akkordjai és a tárogató hangja sikongja fülünkbe, hogy: „Rajta kuruc, rajta! Vissza

Bodnár István

Bodnár István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bodnár István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv