1.035.557

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A hagyományos paraszti gazdálkodás ismeretanyaga és szókincse 1.

Szántás-vetés

Szerző

Kiadó: Magyar Nemzeti Múzeum-Néprajzi Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím: Útmutató füzetek a néprajzi adatgyűjtéshez
Kötetszám: 8
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor az Utmutató Füzetek 1939-ben megkezdett sorozata 1956-ban újból folyamatosan megindult, a II. füzet előszavában rámutattunk arra, hogy sorozatunk folytatásával - az Ethnológiai Adattár... Tovább

Előszó

Amikor az Utmutató Füzetek 1939-ben megkezdett sorozata 1956-ban újból folyamatosan megindult, a II. füzet előszavában rámutattunk arra, hogy sorozatunk folytatásával - az Ethnológiai Adattár fokozatosan kiépítendő teljes kérdőív-rendszere keretében - a még fel nem dolgozott jelentősebb témakörök beható kutatásához kívánunk a néprajzi szakemberek és a leggyakorlottabb önkéntes néprajzi gyüjtő kezébe magasszíntű gyűjtési vezérfonalakat adni. Az azóta megjelent s megjelenése alatt álló füzetekkel, -e célkitjűzésünknek megfelelően - amint ez a jelen füzetünk elején közölt jegyzékből is megállapítható, - több, a népi anyagi és szellemi kultúra fontos területeivel foglalkozó részletes gyűjtési vezérfonal készült el. Most útmutató füzeteink egy új típusának első képviselőjét kívánjuk szárnyra bocsátani. Megszületése egyrészt a néprajz és a nyelvtudomány között a nyelvjáráskutatás közös érdekű területén (így elsősorban a földrajzi- és személynév gyűjtés, a népi kismesterségek szakszókincse és általában a nyelvjárási szókincs gyűjtés terén) létrejött, már eddig is termékenynek mutatkozó együttműködésnek köszönhető, másrészt szocialista társadalmi fejlődésünk folyományaként a néprajztudományra (a vele együtt a nyelvjárás-kutatásra) háruló időszerű feladatok felismeréséből következik.
A Néprajzi Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi intézete által az utóbbi években közösen meghirdetett Országos Néprajzi és Nyelvjárási Gyüjtőpályázatok ajánlott pályatételei ugyanis már többször felhívták a néprajzi és nyelvjárási anyaggyűjtésbe bekapcsolódott széleskörű önkéntes munkatársi gárda tagjainak figyelmét azokra az időszerű néprajzi és nyelvjárási kutatási területekre, melyek ma, gyors gazdasági és társadalmi átalakulásunk folyományaként, leginkább eltünőben vannak, illetve amely területeken szocialista átalakulásunk folyamata igen jól tükröződik. E feladatok közül elsőként emeljük ki a mezőgazdaságunk szocialista nagyüzemmé való fejlődése következtében egyre jobban feledésbe merülő hagyományos paraszti gazdálkodási módokat, ezek szakszókincsét s a velük kapcsolatos teljes népi ismeretanyagot. Az az elgondolásunk, hogy elkövetkező gyűjtőpályázataink sorában kb. 10-12 évre tárgykörök szerint elosztva, az egész ország területén (járásonként és tájegységenként legalább egy-két kutatóponton) megörökítettjük az érdekelt szaktudományok s a nemzeti művelődés számára ezt a százados tapasztalatokat őrző paraszti ismeretanyagot. Gyűjtőakciónkat úgy kívánjuk megszervezni, hogy a munkatársaink által összegyűjtött anyag egyaránt szolgálja a néprajz, a nyelvjáráskutatás és általában a magyar művelődéstörténet érdekeit.
Ez az egységes szempontok szerint végzett, meghatározott témaköröket felölelő, az egész ország területéről kb. azonos időszakban gyűjtött anyag megbecsült része lesz a magyar népismeret nagy archivumának, s reménységünk szerint megveti alapját a később elkészítendő magyar nyelvjárási szótárnak, ill. hathatós segítséget nyújt a jövőben elkészülő tematikus monográfiákhoz, s ugyanakkor kiegészítő támpontokat szolgáltat a Magyar Néprajzi Atlasz gyűjtött anyagának feldolgozásánál is.
Vissza

Tartalom

Ajánlás 3
A gyűjtőnek 7
Felhasznált szakirodalom 13
I. Határhasználat. A nyomásos, fordulós gazdálkodás 14
II. A trágyázás 21
III. Az eke és a szántás 28
IV. Egyéb talajművelő eszközök: borona, henger 45
V. A gabonafélék vetése. Boronálás, hengerelés 47
VI. A vetéstől az aratásig. A vetés gondozása, védése 52
Az 1962/63. évi XI. Országos Néprajzi és Nyelvjárási Gyűjtőpályázat felhívása 57
Ajánlott pályatételek 60

Végh József

Végh József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Végh József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv