1.035.412

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés III.

Fajtaismeret és fajtahasználat

Szerző
Lektor

Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 650 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kevés olyan termesztett növényünk van, amelynek egyik másik fajtáját /ilyen pl. a Sárga muskotály, a Rajnai rizling/ már az ókorban is termesztették s ma is termesztik.
A hazánkban jelenleg... Tovább

Előszó

Kevés olyan termesztett növényünk van, amelynek egyik másik fajtáját /ilyen pl. a Sárga muskotály, a Rajnai rizling/ már az ókorban is termesztették s ma is termesztik.
A hazánkban jelenleg telepíthető borszőlő fajtáknak legalább a felét már a múlt században ismerték, termesztésben betöltött szerepük azonban időről időre változott.
Egy-egy ország vagy termőtáj fajtaválasztékának történeti alakulása jól nyomon követhető, s egyre inkább ismertek azok az okok is, amelyek a fajtaösszetétel változását előidézik.
Hazánkban a fajtaváltás az utóbbi két évtizedben, elsősorban a magasművelés elterjedésével vett nagy lendületet.
A gépesített nagyüzemi termesztéshez nagy és egyenletes mennyiséget, évről évre jó minőséget adó, nagy termelésbiztonságú szőlőfajtákra van szükség. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
1. A szőlőfajtákkal kapcsolatos általános ismeretek 5
1.1. A termesztett szőlőfajták eredete és elterjedtsége 5
1.1.1. Vitis vinifera és vinifera értékű fajták 6
1.1.2. Alanyfajták 9
1.1.3. Direkttermő fajták, régi rezisztens hibridek 9
1.2. A termesztett szőlőfajták rendszerezése 10
1.2.1. A Vitis vinifera L. fajtáinak természetes rendszerei 10
1.2.2. A fajták mesterséges rendszerezése és gyakorlati
célú csoportosítása 15
1.3. A hazánkban jelenleg termesztett fajták változatcsoportok szerinti áttekintése 18
1.4. A szőlőfajták felismerését megkönnyítő morfológiai
bélyegek 20
1.5. A bor és a csemegeszőlőfajták termesztési értékét
meghatározó tulajdonságok 21
1.5.1. A tenyészidő hossza és a beérés ideje 22
1.5.2. Egyéb fenológiai jellemzők 23
1.5.3. A növekedési erély 24
1.5.4. A termőképesség 25
1.5.5. A termés minősége 27
1.5.6. Környezeti igény 30
1.5.7. Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség 31
1.5.8. Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség 32
1.5.9. A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága 35
1.5.10. A termelésbiztonság 37
,1.5.11. A fajták borászati technológiai sajátosságai 38
1.5.12. A csemegeszőlőfajták termesztési értékét,meghatározó speciális jellemzők 39
1.6. Az alany fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 41
2. Szőlőfajtáink részletes ismertetése 42
2.1. Fehérborszőlő-fajták 43
2.1.1. Államilag minősített fajták és klónjaik 43
Chardonnay 43
Ezerfürtű 43
Ezerjó 44
Furmint 45
Hárslevelű 45
Izsáki 46
Jubileum 75 47
Kéknyelű 47
Királyleányka 48
Korai piros veltelini 48
Kövidinka 49
Kunbarát 50
Kunleány n 50
Leányka 51
Olasz rizling 52
Ottonel muskotály I. 53
Pintes 54
Piros cirfandli 54
Piros tramini 55
Rajnai rizling 56
Rizlingszilváni 57
Sárga muskotály 59
Szürkebarát 59
Zala gyöngye 60
Zenit 61
Zöld szilváni 62
Zöld veltelini 63
2.1.2. Minősités alatt álló fajták 63
Aligoté 63
Badacsony 2 64
Badacsony 3 64
Badacsony 8 64
Bianca 65
Budai 65
Cserszegi fűszeres 65
Cs.F. 47 66
Cs.F. 259 66
Göcseji zamatos 66
Intézeti 6 67
Juhfark 67
Kecskemét 3 67
Kecskemét 6 67
Kecskemét 7 68
Kecskemét 13 68
Lakhegyi mézes 68
Pinot blanc 68
Sauvignon 69
Semillon 69
Vértes csillaga 70
2.1.3. Elterjedt de üzemi telepítésre már nem engedélyezett fajták 70
Bánáti rizling 70
Bouvier 70
Kecskemét virága 71
Mézes 71
Piros szlanka 72
Piros veltelini 72
Pozsonyi 72
2.1.4. A fehérborszőlő-fajták fürtjeinek legfontosabb
jellemzői 73
2.1.5. A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó legfontosabb tulajdonságok táblázatos áttekintése 75
2.1.1. A fehérborszőlő-fajták elterjedtsége a nagyüzemekben 83
2.2. Vörösborszőlő-fajták 83
2.2.1. Államilag minősített fajták és klónjaik 83
Biborkadarka 83
Cabernét franc 84
Cabernet sauvignon 84
Kadarka 85
Kármin 86
Kékfrankos 86
Magyar frankos 87
Medoc noir 88
Merlot 88
Oporto 89
Rubintos 89
Zweigelt 90
2.2.2. Minősítés alatt álló fajták 90
Alicante Bouschet 90
Cs.2 91
Médea 91
Pinot noir 91
2.2.3. A vörösborszőlő-fajták fürtjeinek legfontosabb jellemzői 92
2.2.4. A vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó legfontosabb tulajdonságok táblázatos áttekintése 92
2.2.5. A vörösborszőlő-fajták elterjedtsége a nagyüzemekben
2.3. Csemegeszőlőfajták és klónjaik 98
2.3.1. Államilag minősített fajták és klónjaik 98
Afuz Ali 98
Attila 99
Boglárka 100
Cardinal 100
Cegléd szépe 101
Chasselas 101
Csaba gyöngye 103
Favorit 103
Hamburgi muskotály 104
Irsai Olivér 104
Italia 105
Izbégi muskotály 106
Kocsis Irma 106
Mathiász Jánosné muskotály 107
Pannónia kincse 107
Pölöskei muskotály 108
Szőlőskertek királynője muskotály 108
Téli muskotály 109
2.3.2. Minősítés alatt álló fajták 109
Cs.É. 35 109
KM. 156 110
Narancsizű 110
R. 49 110
2.3.3. Elterjedt de üzemi telepítésre már nem engedélyezett fajták 111
Csiri-csuri 111
Ezeréves Magyarország emléke 111
Glória Hungáriáé 112
2.3.4. A csemegeszőlőfajták fürtjeinek legfontosabb jellemzői 112
2.3.5. A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó legfontosabb tulajdonságok táblázatos áttekintése 112
2.3.6. A csemegeszőlőfajták elterjedtsége a nagyüzemekben 114
A hazánkban nemesített bor- és csemegeszőlőfajták nemesítők szerinti áttekintése 118
2.5. Alany fajták 122
2.5.1. A jelenleg szaporított alanyfajták 123
Berlandieri x Rjparia Teleki Kober 5BB 123
Berlandieri x Riparia Teleki 5C 123
Berlandieri x Riparia S04 123
2.5.2. Egyéb alanyfajták 124
2.6. Régi direkttermők, s az ezeket követő rezisztens hibridek 125
2.7. Magvatlan /mazsola/ szőlőfajták 127
Sultanina 128
Korinthoszi 128
Periette 128
3. A fajtahasználat 130
3.1. A fajtaválaszték rendeleti szabályozása 130
3.-1.1. A fajták termesztésének borvidéki /termőhelyi/
engedélyezése 131
3.1.2. A telepítésre engedélyezett fajták kategóriái 135
3.1.3. A fajtaminősítés és a fajtafenntartás rendszere 137
3.2. A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők -139
3.3. A fajtaválaszték történeti fejlődése hazánkban 142
3.4. Az intenzív fajták, illetve intenzív termesztésre
alkalmas fajták fogalomköre 150
3.5. A fajtaváltás jelenlegi tendenciái 151
3.5.1. Magyarországon 152
3.5.2. A külföldi szőlőtermesztő országokban 158
3.6. A fajták üzemen belüli megválasztása 159
3.6.1. Fehérborszőlő-fajták - 159
3.6.2. Vörösborszőlő-fajták 160
3.6.3. Csemegeszőlőfajták 163
3.7. Fajták a házikertben 164
Ajánlott irodalom és egyéb forrásmunkák 166
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv