1.035.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukorrépatermesztési kézikönyv

Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Zentai Cukorgyár
Kiadás helye: Zenta
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 50 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zentai cukorgyár 1971-ben ünnepelte munkájának és fejlődésének tizedik évfordulóját. Korai volna értékelést adni arról, hogy gyárunk kiépítése és működése ilyen munkaszervezéssel igazolt-e.... Tovább

Előszó

A zentai cukorgyár 1971-ben ünnepelte munkájának és fejlődésének tizedik évfordulóját. Korai volna értékelést adni arról, hogy gyárunk kiépítése és működése ilyen munkaszervezéssel igazolt-e. Bizonyos azonban, hogy az eddigi munkasikerek hatással voltak a növénytermesztés fejlesztésére és a vetés összetételének megváltoztatására. Ésszerűnek bizonyultak hát azok az erőfeszítések, hogy a cukorgyárat Zentán felépítették.
Élve az alkalommal, az egyénileg gazdálkodó cukorrépatermelőknek az eddigi ügyviteli együttműködésért ezt a könyvecskét hálánk kifejezéséül is adjuk, hogy e jelentős ipari növény termelésének haladását, továbbfejlesztését ezzel is szolgáljuk.
Annak tudatában, hogy az utóbbi tíz év alatt a cukorrépatermelés tekintélyes színvonalat ért el, és hogy a további haladás a termelőinknek nyújtott szakmai segítségtől függ, elhatároztuk e kis szakközlemény kiadását, hogy a cukorrépa termelésének továbbfejlesztéséhez, amelytől gyárunk munkája függ, szerény hozzájárulásunkat adjuk.
E kis könyvecskében a termelési technológiából legalapvetőbb útmutatást kivánunk adni, azzal a megjegyzéssel, hogy a magángazdaságok cukorrépa termelésére vonatkozó tudnivalóikat bővebben tárgyaljuk. Tény, hogy a cukor nagyon jelentős élelmiszer, amelynek fogyasztása állandóan növekszik. Az 1975. évre tervezett fogyasztás lakosonként 30 kilógramm. A háború előtti valahol 7 kg. körül volt. Ez a néhány adat is bizonyítja a cukorrépatermelés jelentőségét. A mi éghajlatunk alatt cukortermelésre egyetlen nyersanyag a cukorrépa. Ennek fölismerésére mind a gyárra, mind a termelőre nagy kötelezettséget ró. Feladatunk, hogy ebből az értékes élelmiszerből elegendő mennyiséget biztosítunk. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
A cukorrépa vetésforgója 9
A répa talaj művelése 10
Az istállótrágya és műtrágya szerepe 13
A vetéselőtti talajelőkészítés 19
A fajta megválasztása és a vetőmag minősége 21
A cukorrépa vetése 24
A répa növényápolása 26
A répa növényvédelme 29
A cukorrépa szedése és átadása 39
A cukor répafej és levélfelhasználása a takarmányozásban 44
Mésziszap 46
Talaj mintavétel 47
Területi egységátszámító táblázat 50
Cukorrépa termelési jegyzetek
Naptár 1972, 1973
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv