1.035.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az emberélet fordulói

Szerző

Kiadó: Melius Alapítvány
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 69 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-7273-09-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A régi ember a kerek világ kellős közepében a teremtő és törvényt adó Urat találta meg. Hitt mindenható erejében, s abban, hogy a látható és láthatlan (csak sejthető, csak hatásaiban észlelhető)... Tovább

Előszó

A régi ember a kerek világ kellős közepében a teremtő és törvényt adó Urat találta meg. Hitt mindenható erejében, s abban, hogy a látható és láthatlan (csak sejthető, csak hatásaiban észlelhető) csillagnyi másságban egyazon Ige működik; eképpen a minden porcikájában összefüggő "téridő" rendszer része, részese lehetett. Az "egybetartozást" analógiás kapcsolatokban érzékelte. A természetben, a Mindenségben fölfedezett (megtalált) egybecsengéseket szűkebb emberi környezetére is érvényesnek tartotta. Nem másolta a természet adta "mintákat"; emberi különvalóságát megtartva, azt erősítve igazította életét a "nagy-egész" működésrendjéhez.
E jegyzetben az emberélet három nagy fordulójához kötődő szokásokat mutatjuk be, a régi falu biztonságos világát. Azt a ma már csak szórványban föllelhető életformát, amelyben a születő gyermeket áldásként fogadta a család; s a templomi keresztelő mellett Őrségben és Göcsej némely falujában a Nappal, Gyimesben a Holddal (Babbával) is megáldotta; azt a közösséget, amelyben a szülő anyának a Boldogasszony bajtól megóvó ágyát készítették el, s a gyermek bölcsőjének is szakrális szerepe volt.
Olvashatunk az ezerfajta párkereső játékról; az esküvőről, a lakodalomról, amelyet a századfordulón még szinte kizárólag kisfarsangkor (Mihálytól Katalinig), de még inkább a Vízkereszttől Hamvazószerdáig húzódó nagyfarsangon tartották. Az esküvőt "lánysirató" és "legénybúcsú" előzte, a házasságban ugyanis az új pár - analóg módon a farsangkor földbe kerülő, csírát bontó gabonamaggal - életét a születő újnak áldozta, a "csírá"-nak, fokozatosan a fészeknyi gyermeknek "tápláléka" lett. A menyegző a halál első grádicsa volt; Sióagárdon a gyászruhát jegyajándékként kapta a menyasszony.
(A halál második grádicsát az öregkor hozta. Miképpen a szeptemberi határban töve szakad a növénynek, megszűnik kapcsolata az éltető nedvességgel, aképpen szakad meg kapcsolata az öregembernek is az érzéki világgal, s életének "távozás" előtti vágytalan szakaszában a nagycsalád vagy a falu tanítója, gyógyítója lesz.)
Az utolsó átváltozás a novemberi határral analóg. A megvénült, halott test a földbe tér, akárcsak az elszáradt növények, a lélek pedig Teremtőjével egyesül. Erdély számos vidékén a halottat a tiszta szoba földjére fektették, hogy a föld vegye magához az élettelen testet, fogadja majd be a temetésen, s lelkét szentelt gyertyákkal, imádsággal, siratással "igazították" az ég felé.
Úgy véljük, hogy eleink szokásrendszerének teljesebb ismeretére szüksége van a tikkadó lelkű mai embernek. Bár a régi formákat másolni a mában (a megváltozott körülmények között) csak részben lehet - módszert adhat a hagyomány, s gyökeret erősíthet; mivel a valóságos hit értéket őrző kerekségét mutatja meg.
A Melius Alapítvány "Régi Gyógyítás Műhelye"-nek a gyógyító és "egész"-séget megtartó néphagyományokat összefüggéseiben vizsgáló és működtetni akaró munkájához e jegyzetet és irodalmát eszközként ajánlom. Vissza

Tartalom

Az emberélet fordulói .....1
1. Születés..........3
2. Keresztelés ........8
3. Isten tenyerén........12
4. A gyermekkor.......20
5. A felnőttkor küszöbén ......28
6. Legény és lánybúcsúztatók....34
7. Esküvő .........39
8. Házasélet ........45
9. Öregkor .........54
10. A temetés ........62

Molnár V. József

Molnár V. József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Molnár V. József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv