1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényvédelem 1937. január-december/Kertészet 1937. január-december

A Magyar Királyi Földmívelésügyi Minisztérium Növényvédelmi Irodájának lapja/A «Magyar Növényvédelmi Szolgálat« hivatalos közlönye, XIII. évfolyam 1-12. szám/XI. évfolyam 1-12. szám

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Magyar Növényvédelmi Szolgálat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 494 oldal
Sorozatcím: Növényvédelem
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Csersav a borban
A csersav a szőlőnövénynek csaknem minden részében előfordul.Különösen tekintélyes mennyiséget tartalmaz belőle a kocsány, a héj és a mag. A bogyóérés... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Csersav a borban
A csersav a szőlőnövénynek csaknem minden részében előfordul.Különösen tekintélyes mennyiséget tartalmaz belőle a kocsány, a héj és a mag. A bogyóérés kezdeti szakában a csersav még a bogyó minden részében megtalálható. az érés előrehaladásával azonban az összes csersav a héjrétegekben és a magban gyűlik össze. Ezért a teljesen beérett szőlőből sajtolt mustban csak annyi csersavat találunk, amennyi a zúzás, sajtolás közben a kocsány, mag és héj alkotta törkölyből belékerült. Ez a mennyiség rendszerint igen kevés s csak akkor emelkedik magasabbra, ha a mustot, miként az a vörösborok készítésénél szokásos, a törkölyön erjesztik borrá.
Ez a csersav, melyet a szőlő kocsányában, héjrétegeiben, magjában találunk, nem teljesen azonos azzal a termékkel, mely bőrkikészítési, tintagyártási, gyógyászati s egyéb célokra, gubacscsersav néven kerül forgalomba, nevével emlékeztetvén arra, hogy leggazdagabb természetes előfordulási helye az a kóros képződmény, mely a gubacsdarázs szúrása révén képződik a megsérült száron, levélen vagy más növényi részeken. A gubacscsersav nemzetközi neve tannin, a kémia viszont digallussav néven említi. Ezzel a csersavféleséggel is sűrűn találkozunk a borászatban, mióta a csersav-zselatinos derítés a legtöbb egyéb borderítő anyagot úgyszólván teljesen kiszorította a használatból. Mint említettük, a szőlőkocsány, mag és héj csersavtartalma kémiai szempontból a gubacsersav vagy tanninnal nem teljesen azonos s ezért a szőlőcsersavat, a gubacscsersavtól való megkülönböztetés céljából, önotanninnak nevezik. Az őnotannin, mai tudásunk szerint, a digallussavnak szőlőcukorral alkotott vegyülete." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv