1.035.758

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Útmutatás a madárvonulás megfigyelésére és a madarak gyűrűzésére

Szerző

Kiadó: M. Kir. Madártani Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 13 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: 4 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A M. Kir. Madártani Intézet igazgatóságának megbízásából írta: Warga Kálmán kísérletügyi ornithologus. Ifj. Ludvig és Janovits könyvnyomdája nyomása, Miskolc.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A világháború folyamán és az összeomlás után a nagyszerűen kiépített magyar megfigyelő-hálózat egy időre erősen megfogyatkozott, lassanként azonban újból megerősödött és az utóbbi években... Tovább

Előszó

A világháború folyamán és az összeomlás után a nagyszerűen kiépített magyar megfigyelő-hálózat egy időre erősen megfogyatkozott, lassanként azonban újból megerősödött és az utóbbi években mindinkább többen és többen érdeklődnek a megfigyelések és gyűrűzések iránt, oly mértékben, hogy szükségesnek mutatkozott egy tájékoztató útmutatás szerkesztése, melyét a M. Kir. Madártani Intézet megbízásából kifolyólag alábbiakban állítottam össze.
A madárvonulás rendkívül érdekes természeti jelenségének kutatásával a madártudósok már régóta foglalkoznak. A költöző madarak tavaszi érkezését és őszi távozását már évszázadok óta jegyezgették. Hazánkban szintén régóta foglalkoztak vonulási megfigyelésekkel, de világhírű tudósunk: Herman Ottó, az Ornithológiai Központ, illetve a mai Madártani Intézet megalapítója volt az első, ki a megfigyelők országos hálózatát megszervezve: a beérkező adatokat az intézet "Aquila" című folyóiratában 1894-től kezdve évről-évre kritikailag feldolgozva adta közre. A földolgozások javarészét Schenk Jakab kísérletügyi igazgató végezte, aki egyrészt megszerkesztette az első megfigyelési és gyűrűzési útmutatásokat és jelentékenyen kibővítette a hálózatot, másrészt a földolgozási módszereket tökéletesítette és a vonulási típusokat megállapítva: több madárfaj vonulását térképileg is szemléltette.
A megfigyelők országos hálózatába 1897-től 1916-ig bekapcsolódtak a M. Kir. Erdőhatóságok is, és ez az úgynevezett „erdészeti hálózat" a füsti fecske és fehér gólya mellett főleg a kakuk, erdei szalonka és fehér barázdabillegető-re nézve szolgált jelentős tömegű adatokkal.
A megfigyeléseket illetőleg a kérdés az, hogy mit és hogyan kell megfigyelni? Vissza

Warga Kálmán

Warga Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Warga Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv