1.036.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Forrásanyagok a magyar filmtörténethez

Szőts István

Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Filmtudományi szemle
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 300 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar filmtörténeti kutatásokhoz kapcsolódik ez a kötet. Dokumentumaival megközelítő képet ad Szőts István munkásságáról.
Szőts István - kevés számú filmjei ellenére - kimagasló alakja a... Tovább

Előszó

A magyar filmtörténeti kutatásokhoz kapcsolódik ez a kötet. Dokumentumaival megközelítő képet ad Szőts István munkásságáról.
Szőts István - kevés számú filmjei ellenére - kimagasló alakja a magyar filmtörténetnek. EMBEREK A HAVASON című filmje a felszabadulás előtti filmgyártás rendkívül kevés számú művészi értéket hordozó filmjei közül is messze kiemelkedik. A filmművészetről vallott elképzelései, elvei - amelyeket nemcsak filmjeiben, de nyilatkozataiban és RÖPIRAT-ában fogalmazott meg - érdemesek arra, hogy egybegyűjtve, s így egységes képet alkotva napvilágot lássanak.
AZ EMBEREK A HAVASON művészi értékei mai szemmel nézve is vitathatatlanok. De jelentősége, haladó jellege egyértelműbbé válik - mind politikai mind filmművészeti értelemben - ha abba a közegbe helyezve mutatjuk be, amelyben megszületett. A kötet dokumentumjellege - az összegyűjtött korabeli kritikák - valamelyest számot adhatnak erről. Teljesebbé tehetné a képet, s még jobban megvilágítaná az EMBEREK A HAVASON jelentőségét, ha módunkban állna részletekig menően dokumentálni az akkori filmtermés megítélését, a filmművészetről vallott általános nézeteket, a filmmel szemben támasztott igényeket is. Ez azonban mérhetetlenül felduzzasztaná a kötetet - lévén, hogy nem egyes cikkekben, világosan megfogalmazott állásfoglalásokban érhető tetten, hanem minden egyes lap minden egyes írásának beállítottságában, hangnemében, szellemében.
A közölt kritikák jelzik, hogy a korabeli magyar filmélet szinte egységesen "kedvezően fogadta" a filmet. Nyilvánvalóan, mint velencei fesztiváldíjast, mint olyat, amelyre a 40-es évekbeli magyar film - politikailag is annyira kívánatosnak tartott - fellendüléséről elhangzott zengzetes szónoklatokban hivatkozni lehetett. Ezzel egyidejűleg őszinte örömmel fogadták a filmet mindazok a haladó gondolkodású hírlapírók, kritikusok is, akikben az EMBEREK A HAVASON művészi ereje és emberbe vetett hite keltett elsősorban visszhangot. Nem lenne tehát hiteles a kép, ha nem jeleznénk, hogy az egyöntetű lelkesedés mögött gyakran egymásnak teljesen ellentmondó érdekek rejtőznek. A lelkes hozsannázás sok esetben nem társult a film értő elemzésével, valódi értékeinek kiemelésével: az akkori magyar filmtermés - sok esetben jobboldali szellemű, de mindenképpen értéktelen munkák, - és az EMBEREK A HAVASON értékeinek egybemosására törekedett. Az egyre inkább fasizálódó jobboldali sajtó szemérmetlenül kihasználta a filmet ideológiája, politikai céljai érdekében. S bár az EMBEREK A HAVASON erre semmilyen támpontot nem nyújtott, a nacionalizmus és antiszemitizmus megtalálták a módját, hogy a film mondanivalóját félremagyarázva azt zászlójukra tűzzék és hírnevét, hullámverését a maguk szolgálatába állítsák. A kor dokumentumaihoz - sajnálatos módon - ez a mozzanat is hozzátartozik.
Úgy éreztük, gazdagabbá válik a Szőts István munkásságáról alkotott kép, ha nemcsak egy filmjével foglalkozunk. A KÁDÁR KATA c. film kapcsán elmondottak Szőts más helyen is kifejtett filmművészetről vallott nézeteit árnyalják, az ÉNEK A BÚZAMEZŐKRŐL c. filmről írottak pedig - már a mából - Szőts István művének méltó vizsgálatára törekednek. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
Z. Erdélyi Ágnes: Rövid életrajz 7
AZ "EMBEREK A HAVASON" SAJTÓVISSZHANGJÁBÓL 10
La Stampa 12
Il Messaggero 13
Cinema 150 14
Mozi Újság 16
Mozi Újság 17
Nemzeti Újság 18
Újság 19
Népszava 20
Pester Lloyd (Fordította Megyeri Lili) 21
Magyar Film 22
Magyar Újság 24
Film Színház Irodalom 25
Új Magyarság 29
Élet 32
Ellenzék 33
Keleti Újság 34
Az Actio Catholica kritikája 35
SZŐTS ISTVÁN NYILATKOZATAIBÓL
Magyar Film 39
Magyar Film 40
Színházi Magazin 42
Keleti Újság 44
Film, Színház, Irodalom 46
Mozi Újság 49
Pester Lloyd 52
INTERJÚ ÉS KRITIKA A "KÁDÁR KATA" CÍMŰ FILMRŐL 56
Déli Magyar Szó 57
Mozi Újság 59
B. Nagy László: Tévetegen (Magyar Út) 61
ÍRÁSOK AZ "ÉNEK A BÚZAMEZŐKRŐL" CÍMŰ FILMRŐL 64
Philippe Haudiquet: Jegyzetek Szőts István munkásságáról (Image et Son) 65
Nemeskürty István: Filmek, rendezők, könyvek, kritikák (A meseautó utasai c. könyvből) 66
Mit sütsz kis Szőts (Új Film) 68
VELENCE
Szőts István: Nyílt levél Velencéből 73
SZŐTS ISTVÁN: RÖPIRATA MAGYAR FILMMŰVÉSZET ÜGYÉBEN 75
FILMOGRÁFIA 128
FORRÁSOK 138
TARTALOM 144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv