1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fejezetek a középiskolai matematika tanítás módszertanából II.

Kézirat/Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 89 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 100 fekete-fehér ábrával. Megjelent 275 példányban. Tankönyvi szám: J3-620. Negyedik változatlan utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a fejezetben a sík és a tér pontjaira definiált hasonlósági transzformáció középiskolai tanítását elemezzük. Megvizsgáljuk azt, hogy a címben megjelölt tárgykör tanításakor milyen didaktikai... Tovább

Előszó

Ebben a fejezetben a sík és a tér pontjaira definiált hasonlósági transzformáció középiskolai tanítását elemezzük. Megvizsgáljuk azt, hogy a címben megjelölt tárgykör tanításakor milyen didaktikai problémák merülhetnek fel. Példákat mutatunk arra, hogy a hasonlóságot milyen típusú feladatok megoldására alkalmazhatjuk. Közben szeretnénk rámutatni arra is, hogy a tanulók feladatmegoldásaiban a szigorúság milyen fokát célszerű kialakítani. Útmutatást adunk a tárgyalt anyag szakkörben való elmélyítéséhez is.
A középiskolában előforduló geometriai transzformációk áttekintéséről azonban még most lemondunk. Célszerű ezzel egy későbbi fejezetben foglalkozni, amikor az affinitás tanításáról lesz sző.
A hasonlóság tanítása módszertani oldalról nézve, nehéz feladat. A teljes tárgyalásra törekvő tanár számára kényes kérdések merülnek fel. Például eldöntendő elvi probléma az, hogy a szakaszok arányának tanításakor csak racionális mértékszámmal rendelkező, kommenzurabilis szakaszokkal foglalkozzunk-e és ilyen szakaszokra mondjuk ki az arányossági tételeket, vagy összemérhetetlen, inkommenzurabilis szakaszokat is bevonjunk a tárgyalásba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanulók számára általában nem jelent különösebb problémát ez a kényes kérdés. Ha a tanár elhallgatja, a legtöbb tanulóban fel sem merül az igény, hogy például a párhuzamos szelők tételét igazolni kell akkor is, ha a szereplő szakaszok mértékszáma nem racionális. A tanulóban nem támad gyanú, hogy a tanár - a matematikai szigorúság szemszögéből nézve - csak félmunkát végez, ha az arányossági tételeket bizonyítás nélkül általános érvényűnek fogadtatja el. (Megjegyezzük, hogy a középiskolában más tantervi anyag tanításakor is hasonló válaszút elé kerülhet a tanár. Gondoljunk például a téglalap területének a kiszámítására, általában a terület fogalmának a bevezetésére.) Elképzelhető, hogy jobb osztályban megközelíthető a hasonlóság teljes szigorúsággal történő tanítása, de az esetek többségében,szerényebb igényeket kell támasztanunk, átengedve a részletek finom kidolgozását az egyetemi oktatásnak. % Ne felejtsük el, hogy ha azon az elvi állásponton lennénk, hogy csak olyasmit szabad tanítani, amit teljes szigorúsággal tárgyalhatunk, akkor igen szegényessé válna a tanítható anyag. Nemcsak a hasonlóságot, hanem például a terület és felszínszámítást is törölni kellene a tantervből. A hasonlóság fogalmának ismerete nélkül pedig le kellene mondani a szögfüggvények bevezetéséről.
Más szempontok is a hasonlóság tanítása mellett szólnak. Gyakorlati jelentősége, a fogalom gyakorlati alkalmazása szépen megmutatkozik például a terepen végzett méréskor. Vissza

Tartalom

A hasonlóság tanítása 3
a) Bevezetés 3
b) A hasonlóság tanítása az általános iskolában 4
c) A hasonlóság tanítása a középiskolában 10
d) Szakaszok összehasonlítása, szakaszmérés 13
e) A hasonlóság tanítása a párhuzamos szelők tételének felhasználásával 17
f) A hasonlóság alkalmazása 32
g) Forgatva nyújtás 32
h) Szerkesztési feladatok megoldása 36
i) Hasonlóság alkalmazása a térgeometriában 40
j) A középértékekről 46
k) Összefoglalás 58
A vektor és alkalmazása az elemi geometriában kérdéskör tanitása 59
a) A "vektor" fogalom kialakítása 59
b) Vektorok összege és különbsége 62
c) Összegvektor alkalma2ása az elemi geometriában 67
d) Az egybevágósági transzformációk és a vektorok 71
e) Vektor szorzása számmai 72
f) Vektor felbontása adott egyenesekkel párhuzamos összetevőkre 74
g) További alkalmazások az elemi geometriában 78
h) Vektorok skaláris szorzata 83
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv