1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A lengyel ház és templom Budapesten

Quo Vadis? különszám

Szerkesztő

Kiadó: Lengyel Perszonális Plébánia
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 40 oldal
Sorozatcím: Quo Vadis?
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a füzetből:

"A plébánia megalakulása és fejlődése

1. A magyarországi lengyelek története

A magyar-lengyel kapcsolatok gyökere mindkét nemzet esetében egészen a kezdetekig nyúlik... Tovább

Előszó

Részlet a füzetből:

"A plébánia megalakulása és fejlődése

1. A magyarországi lengyelek története

A magyar-lengyel kapcsolatok gyökere mindkét nemzet esetében egészen a kezdetekig nyúlik vissza, a Piastok és az Árpádok, majd a Jagellók és az Anjouk korához. Megtörtént, hogy a magyar és a lengyel jogart ugyanaz a kéz szorongatta, mint például Nagy Lajos esetében, akit a lengyel történelem Magyar Lajosnak nevezett el, vagy Jagelló Ulászló esetében, akit Warnenczyk néven emleget a lengyel utókor. Nem szabad azonban elfeledkeznünk Hedvig királynő, illetve Báthory István uralkodásáról sem. A XIV. században szintén nagyon szoros és baráti kapcsolatok fűzték össze a két nemzetet. Nagy érdeme volt ebben Lokietek Ulászló lányának, Erzsébetnek, aki hatvan éven keresztül volt a magyarok királynője, és sikeresen megszilárdította a magyar-lengyel kapcsolatokat.
Ezek a gyakori és erős monarchikus kötődések, amelyeket hat századon keresztül (XI-XVI.) fonódtak egymásba, igen erősen befolyásolták a lengyel nép Magyarországra történő betelepedési szándékát, és igen nagy volt a hagyományformáló hatásuk is erre a migrációra nézve. A XV. század második felétől kezdődően egyre szorosabbak voltak a kereskedelmi kapcsolatok, főleg a határ menti városok és települések között, majd a XVI. és a XVII. században elkezdődött a lengyel betelepülés kiterjedése. A Kárpátokat átlépő lengyelek elsősorban a határhoz közeli magyar hegyvidéken települtek le (a mai Szlovákiában), azonban ismertek olyan adatok is, amelyek arról tanúskodnak, hogy távolabbi, Duna menti és alföldi vidékekre is beköltöztek." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv