1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar pályázatok 1903. április-1904. március

I. évfolyam 1-12. szám

Szerkesztő

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 440 oldal
Sorozatcím: Magyar Pályázatok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az egyes számok rendkívül gazdag képanyagot tartalmaznak. Eredeti rajzos papírdobozban. Az eredeti rajzos papírtok rendkívül ritka, a benne lévő 12 szám hibátlan állapotú. Teljes. A szerkesztők kiadása. "Pátria" részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

ELŐSZÓ
A tervpályázatok korát éljük. A magas kormány, valamint a hatóságok, testületek és egyesületek, mind pályázat utján szerzik be a közpénzen emelendő épületek terveit. Minden érdemesebb... Tovább

Előszó

ELŐSZÓ
A tervpályázatok korát éljük. A magas kormány, valamint a hatóságok, testületek és egyesületek, mind pályázat utján szerzik be a közpénzen emelendő épületek terveit. Minden érdemesebb építkezésre pályázatot hirdetnek, minden esztendő bőven termi a tervpályázatokat és ennek természetes következménye az a nagy érdeklődés, a mely minden ujabb pályázat alkalmával mind nagyobb és nagyobb mértékben nyilvánul meg a magyar építészek körében.
A pályázatra érkezett tervek kiállítását járva, sokszor valóságos szívfájdalommal látja az ember, mint kell a díjazottakon kívül is igen sok értékes eszmének hatás nélkül, vagy csak futólagos hatást téve visszatérnie kipattanási helyére, a terv alkotójához, a helyett, hogy méltó tanulmányozás tárgyául szolgálna.
Jelen folyóiratunk czélja, hogy a kiválóbb tervpályázatokat, melyekben valami művészi eszme nyilatkozik, eredeti izlés buzog, ne engedjük veszendőbe menni, hanem részrehajlatlanul segítsük arra a hatásos útjára, melyet jogos igénynyel tehet meg a gondolkozó elmékben. Mert minden kiválóbb alkotás ujabb, esetleg még jobb eszme alapjául szolgálhat. Hanem a tervkiállitások sokkal rövidebb ideig tartanak, semhogy egyes tervek tüzetes tanulmányozása lehetséges lenne. Sokszor pedig az ilyen kiállítást a pályázat kiirása helyén, valahol a vidéken, talán éppen az ország elzárt zugában foganatosítják, sőt néha egyáltalában meg sem tartják.
Szóval, a körülmények mindenképpen korlátozzák az érdeklődőt abban, hogy a pályázatok eredményét, bár nézetünk szerint ez volna az igazi czél, mélyebb tanulmányozással haszonra fordíthassa, a terveket pedig arra kárhoztatják, hogy legfeljebb egy-egy elismerő megjegyzést csikarjanak ki vagy csak futólagos hatást érjenek el.
Az tehát a czélunk, hogy az ország bármely vidékén lefolyt pályázat eredményét összegyűjtve, azt írásban és képben közöljük, hogy az ilyen tervpályázatba befektetett szellemi kincset megrögzítsük ugy, hogy azt mindenki, mindenkor tanulmány czéljából felhasználhassa, hogy együtt találja minden időben a tanulmányozandó tervpályázat feltételeit, bírálati jegyzőkönyvét és rajzait, mert csak ezek együttes egybevetésével alkothat magának tiszta képet és fordíthatja hasznára alkalomadtán tanulmánya eredményét.
Most, hogy folyóiratunk czélját ezekben így előadtuk és ezzel programmunkat is kifejtettük, még csak azt jegyezzük meg. hogy a füzet kiállításánál nem riadtunk vissza semmi nehézségtől, sem anyagi áldozattól abban a reményben, hogy t. kartársaink és az érdeklődő szakkörök munkánkat pártolni fogják s módot adnak arra, hogy vállalatunk ne csak múló jelenség legyen, hanem állandó jelleggel mindjobban fejlődhessen. Budapest, !903. márczius havában.
A szerkesztők Vissza

Tartalom

1. szám
Pozsonyi posta- és távirda-épület
2. szám
A budapesti áru- és értéktőzsde palotája
3. szám
A budapesti áru- és értéktőzsde palotája
4. szám
A zágrábi horv.-szlav. orsz. jelzlogbank palotája
5. szám
A budapesti ág. evang. egyházközség temploma és gymnasium épülete
6. szám
Az Erzsébet-emlékmű pályázata
7. szám
A Művészet "Kis családi lakóház" pályázata
A M. É. Sz. Wellisch-féle "Utszéli kápolna" pályázata
Lechner Ödön és Leitersdorfer Ödön és Leitersdorfer B. "ozsonyi posta- és távirda" terve
8. szám
A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet 1902/3. évi építészeti nagy pályázata
9. szám
Az Erzsébet királyné emlékére emelendő Örökimádás-templom tervpályázata
10. szám
A beszterczebányai ker. és iparkamara székháza
11. szám
A pozsonyi vásárcsarnok pályázata
A breznóbányai harangtorony pályázata
12. szám
A X. ker. uj izraelita temető árkád-sírjainak pályázata
A fonyódi szálloda és vendéglő pályázata
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv